HÖGSBY
– Jag måste säga att jag aldrig någonsin tidigare har blivit stoppad så många gånger av folk på gatan och fått så många mejl och meddelanden på Messenger från människor som säger att de gärna vill hjälpa till på något sätt. Det är Röda Korset, kyrkan och gemene man. Här finns det en fantastisk solidaritet. Jag blir väldigt rörd över detta. Alla vill hjälpa till utefter sin förmåga. Det känns fantastiskt att få den responsen, svarar kommunalrådet Stihna Johansson Evertsson (C) när vår tidning ringer upp och ställer frågor kring Högsby kommuns hjälpförmåga, med anledning av Ukrainakriget.
I dagsläget är det dock svårt att säga hur många eventuella flyktingar som kommunen skulle kunna ta emot framöver, konstaterar kommunalrådet.
– Det beror mycket på hur snabbt de kommer, på vilket vis de kommer och hur det är organiserat från statsmakterna. Det är många frågor som ska besvaras. I dagsläget har vi ingen aning. Men vi tror inte att det ska vara några problem med att vara solidariska och ta vår andel utifrån en föredelning i Europa och Sverige.
Det är ont om lediga lägenheter hos Högsby Bostads AB, konstaterar Stihna Johansson Evertsson.
– Men vi har privata hyresvärdar och på kort sikt skulle man även kunna tänka sig att vi kan använda oss av äldreboendet Kvillgården i centrala Högsby, som inte längre används. Vi ska se till att vara beredda om hjälpbehovet dyker upp.
– De som flyr nu vill först och främst lämna landet – men de vill säkert vara kvar i närheten av Ukraina så länge som möjligt. De har sina män och sina liv kvar där. I nuläget är det därmed grannländerna som är mest påverkade. Sedan får vi se hur det utvecklar sig och hur vi kan hjälpa till, säger Stihna Johansson Evertsson, som berättar att ett extraärende dök upp på kommunledningsutskottets sammanträde i veckan – i kölvattnet av Ukrainakriget.
Politikerna konstaterade att det är kommunledningsutskottets politiker som sitter i krisledningsnämnden – om den aktiveras.
I kommunledningsutskottet finns Stihna Johansson Evertsson (ordförande), John Friberg (M) samt Jonas Erlandsson (S), som är vice ordförande.
Per Gröön (C), Linda Robertsson (S) och Catarina Thunberg (S) är ersättare.
Krisledningsnämnden aktiveras inte i det här läget, betonar kommunalrådet.
– Men ett material med information om hur en krisledningsnämnd fungerar skickas ut till de tre ordinarie ledamöterna och till de tre ersättarna. Det är viktigt att alla vet vad som förväntas i ett sådant läge. Tjänstemannaorganisationen har också haft en genomgång kring detta. Upp på tå och avvakta, så får vi se vad som händer – det är det som gäller just nu. Man ska veta vilken roll och funktion man har om vi måste agera, säger Stihna Johansson Evertsson.
Då blir du krisledningsnämndens ordförande i ett sådant läge, med andra ord?
– Ja.
Arkivfoto: Peter A Rosén
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.