SVERIGE
Under de första månaderna med nya regler har 16 840 tagit drönarkort i Sverige. Reglerna innebär att alla som flyger med drönare ska genomgå den utbildning som krävs och ta ett drönarkort. Dessutom måste varje drönare vara registrerad på en operatör.
Antalet drönarkort i Sverige har visserligen fördubblats sedan början av året, men fortfarande är det endast en liten andel av Sveriges fjärrpiloter som tagit drönarkortet. Att få drönarkort är utfärdade innebär att få fjärrpiloter har uppfyllt de nya kraven. Att ta drönarkort och registrera sig som operatör går fort eftersom hela processen är digital. På Transportstyrelsen.se kan man göra Drönarguiden, som enkelt visar vad som gäller för olika drönare och typer av flygningar.
“När värmen kommer fram och sommaren närmar sig är det många som tar fram sin drönare. Att vi fått nya regler sedan förra sommaren är viktigt att komma ihåg. Den som flyger utan drönarkort eller med en oregistrerad drönare bryter mot gemensam EU-lagstiftning”, säger Tobias Fridarve, samordnare för drönare på Transportstyrelsen.
Drönarna kommer bli fler
För att ta drönarkortet görs ett digitalt teoriprov på Transportstyrelsens hemsida. Det är grundläggande kunskap om drönarflygandets regler som behövs och allt utbildningsmaterial finns tillgängligt kostnadsfritt. Inför sommaren förväntas flygningarna att öka, vilket betyder att fler måste ta drönarkortet och registrera sig som operatör.
“Drönarna kommer att bli fler i framtiden. Det krävs redan nu tydliga regler för att bevara en hög säkerhet i luftrummet. Reglerna underlättar utvecklingen. Drönarna kommer att få en viktig roll i framtidens infrastruktur”, fortsätter Tobias Fridarve.
Precis som tidigare finns tre grundregler som alltid gäller vid flygning: man inte får flyga utom synhåll, inte flyga högre än 120 meter (utom i visa fall) och inte flyga på ett sätt som kan vara farligt för andra.
I Kalmar län har det hittills utfärdats 384 drönarkort.
FOTO: TRANSPORTSTYRELSEN