OSKARSHAMN
Den ideella föreningen ”Hela Människan i Oskarshamn” får ett kommunbidrag på 1,8 miljoner kronor för avtalade insatser mellan åren 2025 och 2027, inom ramen för en överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap mellan föreningen och Oskarshamns kommun.
Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott har nu röstat ja till det treåriga avtalet.
Det nuvarande avtalet löper ut vid årsskiftet.
– Både vi, kommunen, och Hela Människan tycker att det här är ett väldigt bra sätt att jobba på, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S).
Hela Människan i Oskarshamn arbetar med ungdomar och unga vuxna som hamnat i ett utanförskap i samhället, på grund av psykisk ohälsa, drogproblem och kriminalitet.
Föreningen är medlem i Hela Människans riksorganisation, som bildades 1920 och har Svenska Kyrkan och andra större kyrkliga organisationer som huvudmän.
Hela Människan har en social inriktning med lång erfarenhet av verksamhet bland människor i många former av utsatthet. Man driver även utvecklingsprojekt.
Ett komplement
Hela Människan i Oskarshamn fungerar som ett komplement till kommunens verksamhet, där samverkan sker kring klienter som vill och har behov av exempelvis meningsfull sysselsättning och behandlingsinsatser. Det handlar dessutom om att stegförflytta målgruppen med drogproblematik från ekonomiskt bistånd (mest känt som socialbidrag) till att nå drogfrihet och egen försörjning.
I överenskommelsen står det att ”deltagarna ska beredas möjlighet att återgå till ett värdigt liv, samt ges nycklar och förutsättningar till att kunna bearbeta sin fortsatta livssituation. Deltagarna ges en plattform där man kan växa och mogna som människor, få hjälp med att stärka självbilden, självkänslan och självförtroendet. Detta, i samklang med synen på människan som en helhet med både fysiska, själsliga och existentiella behov skapar förutsättningar för att deltagarna ska kunna återgå till ett värdigt liv med möjlighet till arbete och förstärkt hälsa”.
Målsättningen med den avtalade verksamheten är:
• Att få unga människor till nyktert och drogfritt liv.
• Att få unga människor att undvika och att lämna kriminalitet.
• Att bidra till att unga utsatta människor kommer i meningsfullhet, sysselsättning, studier och arbete.
Insatser i den avtalade verksamheten:
• Hålla en öppen verksamhet i gång, med frukost fem dagar i veckan.
• Erbjuda stöd och hjälp med praktiska vardagsproblem till besökare i den öppna verksamheten. Utse mentorskap i samverkan med de olika församlingarna, som kan följa med målgruppen till olika möten – exempelvis till socialförvaltningen (vuxen- och missbruksenheten samt ekonomi och stöd), Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, arbetsmarknadsenheten/SYV, skolan, frivården samt till olika praktikplatser.
• Hjälpa målgruppen att komma igång med sysselsättning, studier eller arbete. I detta sammanhang i nära samverkan med socialförvaltningen, skolan, näringslivet, föreningslivet samt med arbetsmarknadsenhetens verksamheter.
• Att handleda olika former av gruppaktiviteter.
• Etablera en uppsökande verksamhet.
• Anordna olika utflykter, för att bryta invanda mönster och destruktivitet med naturupplevelser och andra föreningsaktiviteter.
• Arbeta för att utrikesfödda och nyanlända ska integreras i det svenska samhället.
• Tillhandahålla stödpersoner.
• För de unga människor som slutat med droger är det mycket viktigt att de har något meningsfullt att göra. För dessa människor finns ett snickeri, med målsättningen att förberedas och komma ut på den reguljära arbetsmarknaden.
• Matdistribution, där överbliven mat från restaurangerna hämtas, packas om och kompletteras i engångsportioner för vidare distribution till behövande.
• Hjälpa verksamhetens besökare med kläder och skor, som har skänkts till Hela Människan från privatpersoner och företag.
• Övrigt som kan anses som verkningsfullt stöd för målgruppen.
Framtidstankar:
• Dela ut matkassar till behövande, som har skänkts från affärsidkare och privatpersoner.
• Servera luncher till våra besökare.
• Att utveckla andra typer av sysselsättning utöver snickeriet, där målgruppen är de som aktivt har valt att sluta med droger.
I överenskommelsen står det vidare att ”om Hela Människan i Oskarshamn ser behov av betydande extra satsningar för deltagarna/brukarna, det vill säga utöver detta IOP-avtal om reglerade basinsatser, så kan föreningen påkalla en dilaog med Oskarshamns kommun, Hela Människan Riks och föreningens sponsorer om eventuella behov av extra satsning och finansiering”.
Kan följa utfallet
I överenskommelsen står det också att ”Hela Människan i Oskarshamn upprättar årligen en verksamhetsberättelse, årsredovisning samt verksamhetsplan, där man kan följa utfallet av detta avtal”.
”Det ska också genom verksamhetsberättelsen gå att se hur de ekonomiska resurser som tillförs Hela Människan i Oskarshamn använts. Verksamhetsplanen ska innehålla aktiviteter, målsättning och budget. Ovanstående handlingar rapporteras till Oskarshamns kommun i samband med årsbokslutet eller om annan tid för uppföljning överenskoms. HM och vuxen-/missbruksenheten ska ha regelbundna uppföljningsmöten för att få ett så givande utbyte som möjligt”, står det i överenskommelsen.
”Parterna äger rätt att när som helst under avtalsperioden påkalla nya förhandlingar om villkoren i denna överenskommelse. Om någon part vill säga upp överenskommelsen, så gäller en uppsägningstid på sex månader.”
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.