OSKARSHAMN
På bilden härintill ser du ett fackligt-politiskt handslag mellan Socialdemokraterna i Oskarshamns kommun och fackförbundet Kommunal. Det innebär exempelvis att Socialdemokraterna kommer att arbeta för att ta bort de ofrivilliga delade turerna inom omsorgen.
Kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S) tar Renée Solstad, ordförande för Kommunal i Oskarshamn, i hand – och socialnämndens förste vice ordförande Anita Hultgren (S) tar kommunalaren Sofia Gerhardsson i hand.
På måndagsförmiddagen bjöd kvartetten in de lokala medierna till en pressträff utanför äldreboendet Elefanten i Oskarshamn, för att berätta om innehållet i handslaget.
– Det här var något som vi även gjorde, med framgång, inför förra valrörelsen, konstaterade Andreas Erlandsson.
Överenskommelsen handlar om vilken politisk utveckling Socialdemokraterna och Kommunal vill se efter valet den 11 september.
Handslaget innebär att Socialdemokraterna lovar att genomföra vissa saker om partiet får egen majoritet i kommunen efter valet – men det är också en inriktning som anger vad Socialdemokraterna ska driva om partiet måste förhandla med andra partier.
– Och det är framför allt inom Kommunals avtalsområde – sedan kan även andra bli berörda av det, sa Andreas Erlandsson.
Handslagets innehåll:
Socialdemokraterna och Kommunal vill att:
- Medarbetare inom äldreomsorgen och omsorgen för personer med funktionsnedsättning ska ha fler schemaalternativ, längre schemaperioder och större delaktighet för att kunna påverka sitt schema. Socialdemokraterna och Kommunal vill bland annat titta på möjligheten till helgscheman och att de arbetsgrupper som vill kan få göra sin schemaplanering. Partiet och facket ska också jobba aktivt för rätt till heltid och att ta bort ofrivilliga delade turer.
– Vi har schemaperioder på fyra veckor nu – men i kollektivavtalet står det mellan fyra och 16 veckor. Så där vill vi öppna upp och se över längden, så att det kanske blir 16 veckor i stället. Annars är det svårt för den enskilde att planera framåt. Man vill kanske kunna veta om man kan gå på en studentfest, ett 70-årskalas eller ett bröllop, för att nämna några exempel, sa Renée Solstad.
– Och det här med helgschema är lite nytt. Det finns i andra kommuner. Det innebär att man bara jobbar helger, om det finns intresse för det. Det låter spännande tycker vi, så det ska vi titta på.
“Drivmedlet är dyrt”
– Sedan ska vi förstås fortsätta att jobba för rätten till heltid – och vi vill ta bort de ofrivilliga delade turerna. Många tycker att de är bra, men det finns också många som tycker att de är jättedåliga. Bor man exempelvis i Kristdala, och jobbar i Oskarshamn, så vill man inte åka fram och tillbaka mer än nödvändigt. Drivmedlet är dyrt. Men bor jag i stan, och jobbar i stan, så vill jag kanske kunna åka hem och gå ut med hunden, sa Renée Solstad.
- De arbetsgrupper som är intresserade ska få börja ett arbete med att utöka sina arbetsgrupper med fler yrkesgrupper. Det kan handla om att lokalvårdare anställs i hemtjänsten för att ta över vissa arbetsuppgifter såsom städning. Det gör att undersköterskan kan fokusera på omvårdnadsinsatserna.
- Minutschema ska ersättas av en fast omsorgskontakt för brukare och större möjlighet till delaktighet för medarbetare att påverka arbetsdagen.
– Inom hemtjänsten upplever personalen att det är stressigt att ha minutschema. Därför vill vi ta bort dem. Här finns några modeller som har prövats runtom i landet. Sedan behövs det förstås ett schema och en struktur, så att man vet att alla får den hjälp de behöver. Men vi vill komma bort från minutstyrningen. Vi har inte minutstyrning inom någon annan verksamhet. Där vill vi ha ett bättre arbetssätt i stället, sa Andreas Erlandsson.
– Fast omsorgskontakt är ju något som vi har sedan 1 juli. Det innebär att det finns en undersköterska som fungerar som spindeln i nätet inom hemtjänsten, sa Renée Solstad.
- Oskarshamns kommun arbetar fram en modell tillsammans med de fackliga organisationerna för hur barnskötare och obehöriga vikarier ska kunna få tillgodoräkna sig LAS-dagar (LAS står för Lagen om anställningsskydd) när de arbetar inom förskolan. Det är en viktig del för att medarbetarna ska få en god arbetsmiljö och trygga arbetsvillkor, betonar Socialdemokraterna och Kommunal.
– Sedan förra valet har vi jobbat med att de som är barnskötare ska få fasta anställningar. Men sedan finns det ändå de som inte har fått det. Där måste vi jobba vidare och hitta en modell, så att de får sina LAS-dagar. Det är inte okej att man inte kan få bra arbetsvillkor. Man måste exempelvis kunna ta ett banklån eller kunna köpa sig en bil. Man kan jobba sju–åtta år utan att få en fast anställning – och vi tycker inte att det är bra, sa Renée Solstad.
– Det här innebär att man blir anställd som barnskötare – och inte som obehörig förskollärare. Det är ett arbete som vi har haft framgång med och det vill vi fortsätta med, förtydligade Andreas Erlandsson.
- Oskarshamns kommun ska säkerställa så att medarbetare inom äldreomsorgen och omsorgen för personer med funktionsnedsättning ska ha möjlighet till kompetensutveckling och vidareutbildning som kommunen bedömer är bra för verksamheten. Det är viktigt att insatserna följs av en tydlig plan för hur den nya kompetensen ska tas tillvara i verksamheten, fastslår Socialdemokraterna och Kommunal.
- Oskarshamns kommun ska vid mandatperiodens start göra en kartläggning och plan för en bättre arbetsmiljö för medarbetare inom kost- och städavdelningen, samt ta fram en fördjupad kompetensförsörjningsplan för denna verksamhet.
– Under pandemin har vi märkt att det är svårt att rekrytera – framför allt inom kostverksamheten, sa Andreas Erlandsson.
- Oskarshamns kommun ska behålla kontrollen över den kommunala välfärden och inte sälja ut den till privata bolag som vill dela ut vinster till ägarna. ”Det innebär att vi inte vill sälja ut någon av kommunens verksamheter eller konkurrensutsätta dessa. Vår välfärd är inte till salut”, skriver Socialdemokraterna och Kommunal i handslagsunderlaget.
– Vi vill förstås att det ska finnas kollektivavtal på LOV-företagen, sa Renée Solstad.
– Det här är en av våra kärnfrågor. Vi vill inte att den offentliga verksamheten ska privatiseras. Skattepengarna som vi betalar in gemensamt ska gå till våra barn och ungdomar och till våra äldre – och inte till vinstutdelning till privata aktieägare, sa Andreas Erlandsson.
– Vi läste ”Hemtjänstmaffian” när det blev aktuellt med LOV inom hemtjänsten i vår kommun. I Hemtjänstmaffian berättas det om en undersökning som visade hur privatföretag stoppade ner miljonbelopp i sina egna fickor. Man gjorde inte ens de uppdrag som man skulle göra. På vissa ställen var det riktigt illa. Man använde taggar som man skulle klicka på när man gick in och besökte hemtjänsttagarna. De gjorde undersökningar i vissa kommuner, där man visste att det fanns personer som skulle få hemtjänstbesök. Man befann sig utanför och såg att det blev intaggat hos gamlingarna – men det var ingen som hade gått in eller ut genom porten. Taggarna hade man nämligen på kontoret – och så satt man där och taggade, men man gjorde ingenting. När vi gick igenom det här med LOV, så konstaterade vi att man måste ha ett bra och välfungerande kontrollsystem, så att inte vi drabbas på samma sätt. Man måste också kontrollera hur företagen har skött sig på andra ställen, så att vi slipper bluff-och-bågföretagen. Därför var vi också väldigt hårda med att det ska vara kollektivavtal – och Oskarshamns kommun har det inskrivet, att det ska vara kollektivavtal eller kollektivavtalsliknande avtal, sa Sofia Gerhardsson.
- Fortsatta satsningar ska genomföras på friskvård, arbetskläder och arbetsskor – med fokus på kvinnodominerade yrken. Medarbetarna ska ha stor delaktighet i att påverka val av kläder och skor.
- ”För att behålla kompetensen inom vård och omsorg kommer vi gemensamt att verka för att förmånen på 80-90-100 införs inom bristyrken i omsorgen, som ett första steg vill vi att den införs från 64 års ålder. Beslut om förmånen tas efter ansökan från medarbetare. Vid beslut ska hänsyn tas till antal arbetsår”, skriver Socialdemokraterna och Kommunal.
– Man jobbar 80 procent, får 90 procent i lön och 100 procent inbetalat till pensionen. Vi säger att vi ska införa detta under den kommande mandatperioden – i ett första steg, från 64 års ålder. Då ska man få möjligheten att trappa ner och jobba 80 procent, med en 90-procentig lön och 100 procent inbetalat till pensionen. Det här gör vi för att vi märker att det är svårt att rekrytera medarbetare – och för att man ska hålla längre, sa Andreas Erlandsson.
– Det är ett jättebra förstasteg. Vi märker att många går i pension tidigare – och sedan går de in lite grand på timmar. Det här är en bra lösning för att behålla kompetensen i verksamheterna, och stötta de nya som kommer, sa Renée Solstad.
- ”För att dessa frågor ska genomföras krävs det att Socialdemokraterna får ett starkt stöd i valet den 11 september. Din röst kan vara avgörande, använd den!”, står det i handslagsunderlaget.
Partiet och fackförbundet utgår ifrån arbetarnas vardag och den gemensamma viljan om att skapa ett samhälle som är präglat av frihet, jämlikhet och solidaritet. Socialdemokraterna och facket har samma uppfattning när det kommer till vad som är viktigast för Kommunals medlemmar i kommunen.
”Vi vet att det gör stor skillnad vem som styr. Vi vill se till att öka tryggheten i vardagen, skapa fler och bättre arbeten, en bra generell välfärd för alla och jämlika villkor. Tillsammans vill vi se till att vanligt folk får det tryggt och rättvist”, skriver Socialdemokraterna och Kommunal i handslagsunderlaget.
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.