EKONOMI
Trots ekonomisk kris håller intresset för att spara hållbart i sig. Över 40 procent av fondspararna uppger idag att de placerar sina pengar i fonder som aktivt bidrar till en hållbar utveckling i samhället. Det är en stark ökning sedan 2017, då 25 procent uppgav att de sparar hållbart. En stor drivkraft för hållbart sparande är klimatet. Det visar en undersökning från Kantar Sifo på uppdrag av Swedbank.
Även jämfört med 2021 syns en ökning av hur många som uppger att de sparar hållbart. Det skriver Swedbank i ett pressmeddelande.
“Sommarens skyfall och den senaste vinterns höga elpriser har gjort många medvetna om klimatets påverkan på både planeten och plånboken. Samtidigt ökar också intresset hos fondspararna att investera i branscher och bolag som bidrar till den hållbara omställningen. Allt fler vill vara med och skapa bättre förutsättningar för vår planet genom att spara utifrån specifika hållbarhetsmål”, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom.
Klimatet viktigt för många
Spararnas vanligaste anledningar till att spara hållbart är möjligheten att påverka utvecklingen mot en bättre värld och att man vill undvika att pengarna placeras oetiskt och ohållbart. Det de främst prioriterar är sparande som fokuserar på naturresurser, klimatpåverkan och mänskliga rättigheter. Många ser också att det hållbara sparandet kan ge möjlighet till högre avkastning.
“Möjligheten till avkastning kan också vara en av anledningarna till att intresset för att placera sina pengar utifrån särskilda hållbarhetkriterier ökar, trots att många har en betydligt kärvare ekonomi nu än för några år sedan. Företag som har hållbarhet högt upp på agendan är sannolikt de som kommer fortsätta utvecklas och växa. Det innebär att det som är långsiktigt hållbart också blir långsiktigt lönsamt. Det är bra både för plånboken och för planeten”, säger Madelén Falkenhäll.
Fler kan tänka sig att spara hållbart
30 procent uppger att de inte sparar hållbart idag, men att de kan tänka sig att göra det. Mer än var tredje av dem uppger att anledningen är att det är svårt att veta vilka fonder som bidrar till en hållbar utveckling.
När man ska välja hur man vill placera sitt hållbara sparande ska man dels välja fond utifrån vilken ambitionsnivå fonden har i det hållbara arbetet, dels välja inriktning på hållbarhetsområde. Här kan man behöva hjälp och handledning så man väljer rätt utifrån sina egna preferenser.
“Banker och fondbolag behöver göra sin läxa så det blir enklare för sparare att göra hållbara val. Det finns mycket att välja på, det gäller att få hjälp att förstå vad som är vad för att veta var man vill investera sina pengar”, säger Madelén Falkenhäll.
Källa: Swedbank
Foto: Freepik