ANNONS

Hållbart Matsystem replikerar på SD:s debattartikel: “Vetenskapen styr våra förslag”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

DEBATTARTIKEL

Replik på Sverigedemokraternas debattartikel, som publicerades 28 oktober.

Vetenskapen, inte ideologin, styr våra förslag om köttskatt och omställningsstöd.

Vi tackar Sverigedemokraterna för ert engagemang i frågan om svensk matproduktion. Dock vill vi klargöra några missförstånd och bemöta era påståenden.

Ni skriver: “Att införa köttskatt och sockerskatt skulle också slå hårt mot både konsumenter och svenska bönder.”

“Äter för mycket kött”

Vi anser att en köttskatt, kombinerad med subventioner på frukt och grönt, skulle styra konsumtionen mot hållbara och hälsosamma alternativ. EU-kommissionens vetenskapliga råd rekommenderar både kött- och sockerskatt.

Livsmedelsverkets nya studie visar att svenska småbarn äter för mycket kött och för lite grönsaker. 50 procent av 1,5-åringarna och 65 procent av fyraåringarna överskrider vuxnas rekommenderade maxgräns på 350 gram rött kött och charkuterier per vecka. Eftersom högt köttintag kopplas till ökad risk för tarmcancer skulle en köttskatt främja hälsosammare matvanor hos barn och minska ett otroligt framtida lidande.

Vidare påstår ni: “Hållbart Matsystems krav om att avskaffa EU-stödet till animalieproduktion skulle driva svenska bönder i konkurs, vilket tvingar oss att importera livsmedel.”

Vårt förslag inkluderar omställningsstöd till djurbönder för att övergå till växtbaserad produktion, liknande Nederländernas satsning på 700 miljoner euro. Detta skulle stärka det svenska jordbrukets konkurrenskraft och minska beroendet av import, samtidigt som det främjar hälsosammare matvanor hos befolkningen.

“Vi vill understryka att våra politiska krav baseras på vetenskapliga rön”

Ni skriver också: “De kallar sig alltså för en ideell tankesmedja men de har samtidigt, på sin egna hemsida, ‘politiska krav’ vilket helt klart antyder att de istället är en ideologiskt och politiskt driven organisation.”

Vi vill understryka att våra politiska krav baseras på vetenskapliga rön. De flesta kraven utgår från EU-kommissionens vetenskapliga rådgivares och Nordiska ministerrådets vision om framtidens hållbara livsmedelspolitik samt Klimatpolitiska rådets uppmaning till regeringen att förverkliga framtidens klimatneutrala jordbruk. Vi drivs inte av ideologi utan av en vilja att förbättra folkhälsan och miljön.

“Delar er oro”

Att öka produktionen av växtbaserade proteiner och minska animalieindustrin är avgörande för att minska växthusgasutsläppen och stärka Sveriges självförsörjningsförmåga. Enligt RISE klimatdatabas orsakar svenskt nötkött 70 gånger mer växthusgaser än bönor. Genom att omfördela subventioner från animalieproduktion till växtbaserade grödor kan vi göra den nyttiga och klimatsmarta tallriken billigare för konsumenterna.

Vi delar er oro över Sveriges självförsörjning. Just därför föreslår vi att fokusera på inhemsk produktion av baljväxter, ställa om det offentliga köket till växtbaserat och bygga upp strategiska lager av spannmål och baljväxter. Detta skulle minska vårt beroende av importerat kraftfoder och stärka vår livsmedelssäkerhet.

Vi välkomnar en fortsatt dialog baserad på vetenskap och fakta för att tillsammans arbeta mot ett hållbart matsystem som gynnar både miljön, folkhälsan och Sveriges självförsörjningsförmåga.

Linda Lindström och Jonas Norberg, ideella tankesmedjan Hållbart Matsystem

KÄLLOR

Hållbart Matsytem
www.hallbartmatsystem.se

Småbarn äter för mycket kött och för lite grönt
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/smabarn-ater-for-mycket-kott-och-for-lite-gront

EU:s framtida matpolitik (av EU-kommissionens vetenskapliga rådgivare)
https://www.hallbartmatsystem.se/eus-matpolitik/

Nordiska ministerrådet rekommenderar köttskatt
https://www.norden.org/sv/news/sockerskatt-subventioner-eller-markningar-ny-rapport-visar-vagen-mot-nya-matvanor

European Commission Approves €700 Million To Support Animal Farm Closures
https://plantbasednews.org/news/environment/european-commission-animal-farm-closures

Enligt RISE klimatdatabas orsakar svenskt nötkött ungefär 70 gånger mer växthusgaser än bönor
https://www.ri.se/sites/default/files/2024-01/RISE%20%C3%96ppna%20listan%202.2%202023.pdf

Så kan svenskarna få mat vid krig och katastrof
https://www.forskning.se/2024/09/17/sa-kan-svenskarna-fa-mat-vid-krig-och-katastrof/

Merparten av sojabönor blir till djurfoder
https://fof.se/artikel/2024/8/sa-blev-sojabonan-kottindustrins-basta-van/

Klimatpolitiska rådets rapport 2024
https://www.klimatpolitiskaradet.se/wp-content/uploads/2024/05/klimatpolitiskaradetsrapport2024.pdf

Linda Lindström och Jonas Norberg Hållbart Matsystem www.hallbartmatsystem.se
Linda Lindström och Jonas Norberg, Hållbart Matsystem. Foto: Hållbart Matsystem

Sverigedemokraterna i Kalmar län anser att allt som behöver sägas är sagt och hänvisar åter till partiets ursprungliga artikel.

+1
2
+1
1
+1
0
+1
1
+1
1
+1
0
+1
3

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS