ANNONS

Foto: If Skadeförsäkring
Foto: If Skadeförsäkring

Hälften av svenskarna bygger på hemmet i sommar

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

RENOVERING

Utöver avkoppling med sol, bad och grillat planerar svenskarna att renovera, bygga om och bygga ut huset eller fritidshuset. Byggprojekt är så pass vanliga att i snitt en av två svenskar har ett byggprojekt på gång under sommarledigheten enligt If Skadeförsäkring.

Hälften av alla svenskar, 49%, satsar på att med egna händer förbättra hemmet i sommar enligt en undersökning från If. Och 23%, nästan en av fyra personer, anlitar en hantverkare för att renovera eller bygga ut i stället.

Leveransföreningar av material

Enligt en tidigare undersökning från If är ett par av de vanligaste projekten under sommaren att bygga en veranda, måla om huset, och renovera fönster. Men just under coronaperioden kan det vara lite svårare att lyckas enligt tidsplan.

“Det är många som gör om hemmen nu, särskilt under sommarledigheten. Man ska vara observant på att det råder leveransförseningar av material under pandemitider, och även hantverkarna är kraftigt anlitade. Det bör man ta höjd för och vara ute i god tid. När det gäller bygglov kan även ovanligt långa handläggningstider förekomma”, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.

Ekonomiska förutsättningar

Enligt Ifs undersökning har närmare 18% av respondenterna fått en bättre ekonomin under pandemin. Minskat pendlande och resande har gjort att det finns mer pengar kvar i plånboken för en del.

Och när det gäller frågan om hur mycket människor tänker att de ska renovera svarar 36% av respondenterna i undersökningen att de planerar att renovera “lite mer” eller “mycket mer” än de gjorde innan coronapandemin. Den stora majoriteten, 41%, kommer dock renovera i samma grad som före pandemin.

För att lyckas väl med hemmaprojektet gäller det att planera.

“Att se över bygglov, avtal och försäkringar är kanske inte lika roligt som materialval, snickrande och inredning, men det är viktiga saker att tänka på innan man sätter igång”, säger Jenny Rudslätt.

Och fortsätter:

“Om en skada inträffar där jobbet inte är ”utfört fackmannamässigt” finns risk för att inte få ersättning från försäkringen. Det gäller därför att vara noga med att följa instruktioner och ritningar. Jobb som rör el bör alltid utföras av en fackman”, säger Jenny Rudslätt.

Var försiktig – särskilt om du är man

Och det gäller att vara försiktig också. Cirka 27 000 personer skadar sig i gör-det-själv-olyckor enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Omkring 86% av de som skadas är män, och medelålders. Gemensamt bland både män och kvinnor är att man klämmer, skär eller sticker sig. Att falla från stegen hör också till vanligheterna.

“Även trädfällning innebär en fara om man gör det på egen hand. Det sker många fall- och motorsågsolyckor i samband med trädfällning, och det är farligt att underskatta fallhastigheten i träden som fälls”, säger Jenny Rudslätt.

När kunskapsnivån eller tiden helt enkelt inte räcker till är det välbehövligt med proffshjälp.

Anlita en behörig hantverkare

Anlita en behörig firma om du inte själv kan utföra arbeten enligt rådande branschregler.

“Glöm inte att meddela ditt försäkringsbolag om du byggt ut befintligt hus eller adderat byggnad på tomten. Det behövs inte adderas nya byggnader i försäkringen förrän de är på plats men vi rekommenderar att man kontaktar försäkringsbolaget på förhand för att bena ut eventuella risker eller fördelar med att ha försäkring under byggnadstiden”, avslutar Jenny Rudslätt.

Mer: Viktigt att tänka på när du anlitar hantverkare eller firma

Foto: If Skadeförsäkring

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS