ANNONS

En gammal kvinnas hand
Foto: Freepik

Hälften av alla äldre har slutat hälsa med handslag efter pandemin

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

HÄLSA

En ny undersökning från försäkringsbolaget If visar att drygt 40 procent inte har gått tillbaka till hur man hälsade med handslag och kramar före pandemin. Mest tydligt är det bland de äldre.

Många är fortsatt tveksamma till att hälsa med handslag och kramar. Mest tydligt är det bland de äldre. Det är också stor skillnad mellan män och kvinnor då drygt 63 procent av männen hälsar som vanligt igen, men bara 49 procent av kvinnorna.

Grundregel som alltid bör gälla

De yngre åldersgrupperna verkar vara de som gått tillbaka till det gamla i störst utsträckning. Men även i denna grupp är det långt ifrån som vanligt. 59 procent av alla mellan 18 och 24 hälsar som tidigare, men bara 46 procent mellan 75 och 80 år.

– Vi ser att smittspridningen av Covid 19 ökar igen, även om många nog betraktat pandemin som över. Det är naturligt att de som betraktas som riskgrupper behåller en mer medveten syn på smittspridning. Viktigast av allt är ändå att den som känner sig sjuk stannar hemma. Det är en grundregel som alltid borde gälla, säger Kristina Ström Olsson, nordisk hälsostrateg på If.

Tveksamma till handslag

Vid en liknande undersökning som If gjorde i samband med att restriktionerna togs bort i slutet av september 2021, var det många som var tveksamma till hälsa med handslag. 6 av 10 som gjort det förr ville inte göra det trots lättade restriktioner.

– Vi ser att effekten på fysiska hälsningar dröjer sig kvar. De unga vill i större utsträckning hälsa med handslag och kramar nu. De var också den grupp som upplevde mest negativa effekter under pandemin så här kan behovet av närhet och gemenskap vara extra stor, menar Kristina Ström Olsson.

FAKTA / OM UNDERSÖKNINGEN

Undersökningen är genomförd via Syno Internationals onlinepanel under perioden 1–7 december 2022. Den omfattar 1 004 personer mellan 18 och 80 år. Panelen utgörs av ett riksrepresentativt urval av befolkningen avseende ålder, kön och geografisk hemort.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS