ANNONS

Guide: Tänk på detta när du köper en begagnad bil

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

Att köpa en begagnad bil kan vara en smart affär, men det gäller att vara på sin vakt så du inte råkar köpa en citron (du vet, en sådan bil som ser fin ut men är en katastrof under ytan).

Här kommer några tips som kan hjälpa dig att navigera bland motorolja, bilannonser och säljarsnack – allt för att göra ditt bilköp så smärtfritt som möjligt!

1. Vad har du råd med?

Innan du ens börjar bläddra bland annonser, sätt en budget. Du vill inte hamna i en situation där du köper en bil som får dig att leva på nudlar resten av året. Räkna inte bara med vad bilen kostar, utan även försäkring, skatt och eventuella reparationer.

2. Kolla bilens historik – den döljer mycket

Se till att du får veta vad bilen har gått igenom. En bil kan ha fler historier än en gammal sjöman! Använd tjänster som Carfax för att få reda på tidigare ägare, servicehistorik och om den varit med i någon krock. Du vill ju inte upptäcka att din “nya” bil varit inblandad i en större kollision som gör att den knappt håller ihop. Ska du köpa av en bilhandlare så bör du kolla på saker som omdöme, en bra väg att gå är att kolla vilka som har bäst omdömen på trustpilot.

3. Provkörning är ett måste

Sätt dig bakom ratten och känn efter. Låter motorn som en symfoni eller en trasig mixer? Testa bromsar, styrning och se om något känns fel. Om du inte känner dig säker själv – ta med någon som kan bilar. Att en bil ser bra ut på utsidan betyder inte att allt fungerar som det ska.

4. Inspektera bilen noggrant

Glöm inte att kolla:

  • Motor: Startar den lätt? Är det några konstiga ljud?
  • Däck: Är de jämnt slitna eller är de redo för pension?
  • Kaross: Håll utkik efter rost och repor.
  • Interiör: Kolla att allt fungerar, från fönsterhissar till AC.

5. Hur står det till med besiktning och service?

Kolla när bilen senast besiktigades och om den har fått sin regelbundna service. En bil som skötts ordentligt är som en väloljad maskin – bokstavligt talat! Ingen gillar överraskningar i form av trasiga bromsar eller motorlampor som lyser efter en vecka.

6. Hur långt har den gått?

Mätarställningen kan säga mycket om bilens skick, men ta det med en nypa salt. En bil som bara gått korta sträckor men inte servats kan vara i sämre skick än en bil som gått långt men underhållits väl. Se till att mätarställningen verkar rimlig för bilens ålder.

7. Inga skulder, tack!

I Sverige kan skulder följa med bilen. Så innan du skriver på några papper, kolla om bilen har några obetalda skulder. Annars riskerar du att få betala någon annans parkeringsböter – och det är ju inte särskilt kul. 

8. Jämför priset

Kolla på liknande modeller för att försäkra dig om att du inte betalar överpris. Det är lätt att bli förblindad av en snygg lack eller en glansig annons, men gör lite research så du vet vad bilen faktiskt är värd.

9. Välj rätt säljare

Om du köper av en privatperson, var extra noggrann. Kanske är de helt ärliga, men det är bättre att vara försiktig än ångra sig senare. Och glöm inte ett skriftligt köpekontrakt – det är viktigt om något går fel i efterhand.

10. Finns det garanti?

Kolla om bilen kommer med någon form av garanti. Även om det bara är för ett par månader kan det ge dig trygghet i början. Om inte, se till att bilen åtminstone är försäkrad ordentligt.

Foto: IncRev

+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS