ANNONS

Ansiktsbild på Gudrun Brunegård (KD)
Gudrun Brunegård (KD). Foto: Peter A Rosén

Gudrun Brunegård (KD) om hotet mot Oskarshamns sjukhus: “Så idiotisk kan man bara inte vara”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Socialdemokraterna har varnat för att Oskarshamns sjukhus kan komma att läggas ned om Kristdemokraterna får igenom sitt förslag om att avskaffa de 21 sjukvårdsregionerna i Sverige.

– Ja, jag vet ju att våra politiska motståndare försöker skrämma väljarna. Därför väljer jag att inleda min ”Eriksgata” just här. Att lägga ned ett sjukhus som år efter år har fått utmärkelsen ”Sveriges bästa mindre sjukhus” vore ett förödande självmål. Så idiotisk kan man bara inte vara – om man är professionell, säger riksdagsledamoten och Vimmerbypolitikern Gudrun Brunegård (KD) till ON på måndagen.

Här, vid sjukhusentrén i Oskarshamn, inleder hon sin Eriksgata – en vår- och försommarturné med besök i de tolv kommunerna i länet, där hon ska belysa viktiga frågor på det lokala planet – som har bäring på rikspolitiken.

Huvudfrågan

– Det känns lämpligt att börja med Oskarshamn, som ligger mitt i länet. Vården är dessutom Kristdemokraternas huvudfråga, säger Gudrun Brunegård.

“Kristdemokraterna har i alla väder stått upp för Oskarshamns sjukhus”

GUDRUN BRUNEGÅRD (KD), RIKSDAGSLEDAMOT FRÅN VIMMERBY

Sjukvården ligger henne varmt om hjärtat – och det är inte så konstigt, med tanke på att hon är sjuksköterska och har en bakgrund som landstingsråd i Region Kalmar län.

– Kristdemokraterna har i alla väder stått upp för Oskarshamns sjukhus. Det är viktigt både för Oskarshamn och för hela länet, säger hon på en pressträff, där hon även har sällskap av Ingemar Lennartsson, som är gruppledare och ordförande för Kristdemokraterna i Oskarshamns kommun.

Ingemar Lennartsson (KD) och Gudrun Brunegård (KD). Foto: Peter A Rosén

– Ja, sjukhuset är väldigt viktigt för Oskarshamns kommun. Det handlar både om arbetstillfällen och trygghet. Blir man dålig, så vet man att det finns ett sjukhus. Och Kristdemokraterna har alltid stått upp för det här sjukhuset. Man kan fundera på hur det hade sett ut här om inte vi hade funnits, säger Ingemar Lennartsson.

Och ett förstatligande av sjukvården skulle kunna gynna sjukhuset i Oskarshamn, betonar Gudrun Brunegård. Hon och hennes partivänner vill sjösätta ”århundradets sjukvårdsreform”.

“Måste ta ledartröjan”

– Staten måste ta ledartröjan. Det nuvarande systemet är inte ändamålsenligt. Det har 160 år på nacken – och det bildades under en period då man fortfarande behandlade olika krämpor med åderlåtning och koppning. Organisationen har inte följt med i förändringen. Samtidigt har vi ett läge där regeringen har misslyckats totalt med sitt uppdrag.

“En ojämlikhet”

– Decentraliseringen – med de 21 sjukvårdsregionerna – matchar inte befolkningens behov av en jämlik vård. Vissa operationer kan man få jättesnabbt här i Oskarshamn, exempelvis, som är ett föredöme när det gäller höftleder. Samtidigt som man i andra regioner får vänta längre än vad lagen lovar att man ska behöva vänta. Vi har en ojämlikhet inom sjukvården, där det hänger på vilken postadress man har, säger Gudrun Brunegård.

Hon fortsätter:

– Göran Hägglund (förre KD-ledaren) införde en patientlag som sa att om du inte får den vård som du har rätt till i ditt eget landsting, som det hette då, så har du rätt att åka till en annan region. Men det är väldigt få regioner som upplyser om det, när de inte kan tillhandahålla vården inom garanterad tid.

“Patienten ska slippa ett utdraget lidande”

GUDRUN BRUNEGÅRD

– Vi vill avskaffa regionerna som sjukvårdsansvariga. Redan i förra valrörelsen gick jag ut med att jag ville avskaffa mig själv som regionråd. Vi vill också införa en nationell vårdförmedling, där man via en elektronisk tjänst exempelvis kan se var man kan få den snabbaste starroperationen. Patienten ska slippa ett utdraget lidande. På det här viset kan vi också utnyttja befintlig kapacitet på ett bättre sätt.

“Måste ta ansvaret”

– Den som åker till en annan region och får sin behandling ska dessutom få ersättning för resa och uppehälle. Det har vi anslagit pengar för i vår budget. Det får man inte i dag. Nu har du rätt att bli behandlad i en annan region. Men du måste själv leta reda på den, ingen hjälper dig med det, och du får själv betala resan dit. Rese- och övernattningskostnaderna kan bli ganska stora för den enskilde. Vi menar att samhället måste ta det ansvaret, säger Gudrun Brunegård.

Men är ni inte rädda för pennstrecket som Socialdemokraterna har varnat för? Finns det inte en risk att makthavarna i Stockholm tänker “Oj, tre sjukhus i lilla Kalmar län – det räcker med ett”, och då behåller de sjukhuset i Kalmar…

– Vi menar inte att besluten ska tas i Stockholm. Vården ska styras av professionella som har bra överblick. Vi vill ha sex regioner, som till sitt område motsvarar de sjukvårdsregioner som vi har i dag. Då har man personer med en koppling till regionen. De känner till förhållandena där.

– En av orsakerna till dagens långa vårdköer är att vi inte har tillräckligt många vårdplatser för att kunna ta emot patienter som har opererats.

Men beslutet om antalet sjukhus måste väl tas av rikspolitikerna?

– Det grundläggande beslutet ska tas på riksnivå. Sedan ska sex sjukvårdsregioner inrättas. Och där är det professionellt arbete som gäller, utifrån ett statligt uppdrag.

Jo, men om en regering får för sig att det finns för många sjukhus i Kalmar län. Kan den inte lägga ned ett eller två då?

– Nej, det beslutet ska inte ligga på politisk nivå. Det är en professionell bedömning.

– Och som läget ser ut nu – med den vårdplatsbrist som vi har – så behövs varenda vårdplats i landet. Vi behöver fler vårdplatser. Och Kristdemokraterna har också pekat ut att vi behöver väldigt många fler vårdplatser. För att få fler vårdplatser behöver vi också fler som jobbar inom sjukvården.

Hur stort skulle vårt sjukvårdsområde vara?

– Det skulle motsvara den sjukvårdsregion som vi har nu. Tittar man exempelvis på cancersjukvården, så har vi en region där Östergötlands län, Jönköpings län och Kalmar län ingår. Man behöver inte dra nya gränser. Vi har sett att det här är en ändamålsenlig storlek. Man har bra kontroll över saker och ting.

Men det låter som en stor region. Även inom en sådan region kan man få för sig att Oskarshamns sjukhus inte längre behövs…

– Ja, men det grundläggande är behovet av vårdplatser. Och det skulle vara ett förödande självmål om man skulle lägga ned ett sjukhus som år efter år har fått utmärkelsen ”Sveriges bästa mindre sjukhus”. Så idiotisk kan man bara inte vara – om man är professionell, säger Gudrun Brunegård.

“Viktig roll”

– Jag ser att den nationella vårdförmedlingen skulle kunna hjälpa fler patienter att komma hit och få sina höftledsoperationer, exempelvis. Då får man ett bra och naturligt flöde, så att man kan utnyttja den kompetens och tillgänglighet som finns här. Oskarshamns sjukhus har absolut en viktig roll i det nationella pusslet.

Är sjukhuset mer hotat med ett fortsatt socialdemokratiskt styre i Region Kalmar län?

– Ja, vi ser hur Socialdemokraterna och deras samarbetspartners har misslyckats med att upprätthålla attraktiviteten med att jobba i Oskarshamn. Vi vill förbättra personalens arbetsmiljö och arbetsvillkor. Då behöver man ha många i personalen – man kan inte slita ut dem på löpande band, vilket tyvärr är fallet i dag.

“Jag vill inte tillskriva dem så demoniska avsikter”

GUDRUN BRUNEGÅRD

Är det en strategi från Socialdemokraternas sida, för att kunna lägga ned Oskarshamns sjukhus på sikt, tror du?

– Jag vill inte tillskriva dem så demoniska avsikter. Så illasinnade tror jag inte att de är. Jag tror snarare att det handlar om bristande förmåga och insikt när det kommer till sambanden som är så viktiga för att allt ska kunna fungera, svarar Gudrun Brunegård.

“Roligt”

– Det är roligt att vi har kommit till den punkten, där alla partier pratar väl om sjukhuset. Ja, åtminstone i Oskarshamn. Tidigare var det ifrågasatt.

Gudrun Brunegård understryker också att det var partivännen Anders Andersson, från Järnforsen, som personligen såg till att Oskarshamns sjukhus räddades för knappt 20 år sedan, då han var ordförande i det som då hette landstingsstyrelsen.

“Visst finns det småhot mot sjukhuset”

INGEMAR LENNARTSSON (KD), GRUPPLEDARE OCH ORDFÖRANDE FÖR KRISTDEMOKRATERNA I OSKARSHAMNS KOMMUN

Hon minns demonstrationerna på hösten 2003.

– Det fanns partier i landstingsfullmäktige som uttryckligen hade skrivit, som en av sina punkter, att de ville lägga ned Oskarshamns sjukhus. Och här står det fortfarande.

– Men man lade ned IVA under den här mandatperioden. Så visst finns det småhot mot sjukhuset, påpekar Ingemar Lennartsson.

Ingemar Lennartsson (KD). Foto: Peter A Rosén

– Ja, det gör det. Plockar man bort en tegelsten till, ja, då riskerar hela bygget att rasa, konstaterar Gudrun Brunegård.

“Det var Anders Anderssons fingerfärdighet som blev avgörande”

2003 fanns det ett förslag om att Oskarshamns sjukhus skulle göras om till en vårdcentral?

– Ja, det fanns tre olika scenarier. I scenario ett lade man ned alltihop – det skulle bara finnas vårdcentraler i Oskarshamn. I scenario två behöll man en del elektiv kirurgi. I scenario tre hade man ytterligare något snäpp, men det var ändå inte så det blev sedan. Det var Anders Anderssons fingerfärdighet som blev avgörande. Han lyckades hitta lösningar.

Regionråd Anders Andersson (KD)
Regionråd Anders Andersson (KD). Foto: Region Kalmar län

– Utredningsförslaget hade koncentrerat nästan alla besparingar på sjukhusen i Oskarshamn och Västervik. Med hänvisning till hotet om total splittring i länet och de avstånd som vi har, så lyckades Anders Andersson förlägga en del av besparingarna i Kalmar. Nu har vi ett sjukhus i Oskarshamn med gott renommé och goda resultat. Man har lyckats förädla produkten. Då vill det också till att man förvaltar det. Det är jätteviktigt att man värnar om sjukhuset. Det är ett bra sjukhus, säger Gudrun Brunegård.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS