LÖRDAGSKRÖNIKAN
Sverige – vi har ett resultat.
I söndags var det val och sedan dess har det analyserats siffror i form av procent och mandat i alla tillgängliga medier.
Riksdags-, region- och kommunval nagelfars och vi matas med hur partiers förtroende ökat eller rasat på olika håll.
Det är demokrati
Hur ska kommunerna styras? Vika ska liera sig med varandra för att uppnå majoritet? Bara för att nämna några exempel så är ju den processen inte helt klar varken i Oskarshamn eller Mönsterås.
Fast allt som sker ute i landet hamnar ändå lite i skymundan när de stora elefanterna ska dansa. Hur ska Sveriges regering se ut?
Efter att de sista rösterna räknats fastslogs det som i princip redan var klart sent i söndags kväll. Det blir ett maktskifte och högersidan tog till och med ännu ett mandat efter den avslutande rösträkningen.
Svenska folket har röstat och sagt sitt – det är demokrati.
Sedan får man tycka vad man vill – och det gör verkligen folk.
Var det förvånande att det blev ett maktskifte?
Nej, jag tycker inte det, av den enkla anledningen att Sverige har brottats (och fortfarande brottas) med stora bekymmer inom flera områden de senaste åren.
Folk är inte nöjda
Folk är inte nöjda och hoppas på en förändring.
Konstigt? Nej, inte speciellt.
Jag var faktiskt lite mer förvånad när valundersökningen presenterades, där det verkade som att den sittande regeringen skulle få nytt förtroende.
Är det förvånande att Sverigedemokraterna blivit det näst största partiet?
Nej, det är det egentligen inte heller.
Väljarna är ju helt klart missnöjda med mycket och SD är ett parti som länge varit utestängt från ”finrummet” där de andra partierna huserat – och dikterat villkoren i svensk politik.
I många år har ju de andra partiernas politik mest gått ut på att bara blockera SD, Centerpartiet är ju det tydligaste exemplet, och eftersom dessa etablerade partier grovt misslyckats med att få ordning på Sverige har nog många tröttnat och ser då till och sätter sitt hopp till det alternativ som ännu inte prövats på allvar – alltså SD.
Strategin att stänga ute partiet har nog i mångt och mycket fått motsatt effekt.
Hur nu än regeringen kommer att se ut så är det verkligen upp till bevis för SD – hur fungerar partiet när man – får man förmoda – får något att säga till om?
Hur det går får vi snart kvitto på.
Egentligen känns det som att Sverige nu är där Danmark och i viss mån Norge varit för ett antal år sedan.
Alltså den situation där ett missnöjesparti med starka åsikter om invandring och integration blivit väldigt stort.
Hur har det gått där?
Samma här?
Jo, sedan partierna fått mer inflytande har stödet från väljarna sjunkit betänkligt.
Kanske blir det samma här?
Något som är intressant i det här sammanhanget är att titta på hur ungdomar röstar – inte minst i skolvalen där de allra flesta inte får rösta i ”riktiga” valet än på flera år.
Här ser man också att SD i väldigt stor utsträckning är oerhört populärt.
Däremot verkar ”Generation Greta” inte existera eftersom Miljöpartiet knappt finns bland ungdomarna, något som inte brukar vara tradition.
Hur blir det nu då när vi får en ny regering?
Guld och gröna skogar med minskad inflation, billigare el och obefintlig kriminalitet?
Eller blir det som förlorarsidan målar upp ett kallare samhälle präglat av ökad segregation och bara mer våld?
Nytt Sverige?
Vaknade vi i måndags upp till ”Ett helt nytt Sverige” som Göran Greider twittrade?
Sanningen är ju förstås att inget av detta förmodligen kommer att bli verkligheten. Utvecklingen i Sverige och Europa har pågått i många år och den konjunktur vi upplever nu vänder man inte på en femöring. Inte heller kriminalitet och segregation är någon ”quick fix”.
Magdalena Andersson sa, i samband med att hon meddelade sin avgång, att det blir en lång, hård vinter – och det har hon rätt i. Det hade det blivit oavsett regering.
De flesta svenskar kommer inte att märka någon större skillnad än på ett tag.
Så jag tror att förlorarsidans domedagsprofetior är en smula överdrivna. Svenska folket får helt enkelt försöka sitta lugnt i båten och se hur den nya regeringens arbete utvecklar sig.
Nytt val 2026
Högerblocket har sagt sig ha lösningar – nu får vi se hur det blir. Och om folket inte blir nöjda är det val igen om fyra år och antagligen ett nytt maktskifte.
Vi lever tack och lov i en demokrati – något att komma ihåg även om man inte är nöjd med valutgången.
Ha en fortsatt skön helg!
Thomas
Grafik: Miljöpartiet
Krönikör. Lärare som levererar lördagskrönikan om skolan, samhällsfrågor, sport och mycket mer. Åsikter som uttrycks i krönikan är skribentens egna.