OSKARSHAMN
“Efter de senaste dagarnas diskussioner angående isen på Arena Oskarshamn och andra isbanor i kommunen känner vi att ett par saker behöver förtydligas. I inlägg och kommentarer på sociala medier men även i medier förekommer rena felaktigheter som vi tycker behöver rätas ut”, skriver Oskarshamns kommun i ett pressmeddelande på fredagen.
– Det har varit en hård stämning de senaste dagarna. Jag upplever att det finns de som vill sprida bilden av att vi gör detta för att förstöra. Det känns väldigt tråkigt, säger fritidschef Daniel Stenberg.
“Det var i måndags som Oskarshamns kommun berättade om beslutet att inte spola is på Arena Oskarshamn. Beslutet togs på grund av pandemin, ekonomin och på grund av den korta tid som är kvar av säsongen.”
“Beslutet har mötts av förståelse men det har också starkt ifrågasatts, på sociala medier, i medier och av privatpersoner och föreningar direkt till fritidschef Daniel Stenberg. Alldeles för mycket av det som skrivs och sprids är inte heller korrekt”, skriver kommunen i pressmeddelandet.
“Stämmer helt enkelt inte”
– Något som är totalt felaktigt är att vi skulle ha förbjudit föreningar att ordna egna isbanor för skolor och allmänhetens åkning. Det stämmer helt enkelt inte, för det varken kan eller vill vi förbjuda då det är deras eget beslut att ta. Det vi har gjort när vi fått frågan är att informera om det stora ansvar det innebär i dessa tider, med allt man som förening tar på sig att bevaka, säger Daniel Stenberg.
“Bland annat handlar det för föreningarna om att informera om rekommendationer och regler, se till att det inte uppstår trängsel och bevaka att det maximala antalet personer inte överskrids. Ett stort ansvar för föreningarna, som ska skötas av ideella krafter”, skriver kommunen.
– Jag har helt enkelt sagt till föreningarna som har hört av sig att de ska tänka efter så att de själva är trygga med att öppna sina anläggningar eller erbjuda verksamhet eftersom de blir ansvariga. Det är en sak att ta ansvar för ledarledda träningar för sina egna medlemmar, en helt annan att öppna upp en yta för allmänheten på sin anläggning och inneha ansvaret.
Spolar inte
“Idag är några av fritidskontorets uteanläggningar endast öppna för föreningarnas organiserade träning, men inte för allmänheten. De ledarledda träningarna ansvarar föreningarna för, även att de sker på kommunens anläggningar. En del ifrågasätter varför det kan bedrivas fotbollsträning på arenans konstgräsplan, samtidigt som man inte får åka skridskor. Det är direkt felaktigt, för det handlar ju helt enkelt om att vi valt att inte spola is. Hade vi haft en is spolad hade vi släppt på organiserad träning på isen precis som på konstgräsplanen”, skriver kommunen.
“Ska ta ansvar”
– Vi hyr ut förutsatt att föreningarna tar ansvar för att följa sitt specialförbunds riktlinjer, och de ska också ta ansvar för att ta reda på vilka riktlinjerna är, säger Daniel Stenberg.
“Så de fotbollsföreningar som hyr av oss ska alltså följa fotbollförbundets riktlinjer. Deras riktlinjer säger exempelvis en sak för ungdomar 2005 och senare, men för födda 2004 och äldre är riktlinjerna stramare och då gäller 10-12 spelare per planhalva”, skriver kommunen.
“Men också privatpersoner har ansvar att följa rekommendationerna och agera på ett smittsäkert sätt, något som Daniel Stenberg tycker har kommit bort i diskussionerna. På sociala medier menar många att Oskarshamns kommun genom beslutet om isen bidrar till att invånare åker till andra kommuner för att åka skridskor.”
“Verkar ha glömt”
– Det kan inte vi väga in i vårt beslut och absolut inte ta ansvar för, vad enskilda personer väljer att göra på sin fritid. Men vissa verkar ha glömt att vi är mitt i en pandemi, säger Daniel Stenberg.
“Oskarshamns kommun är långt ifrån ensamma som kommun att ha tagit detta beslut kring konstfrusen is och allmänhetens åkning, med nuvarande rekommendationer är det likadant på alla kommunala anläggningar i länet. Det finns exempel på kommuner som öppnat men fått stänga på grund av trängsel”, påpekar kommunen.
“Inte obetydligt”
– Det görs också jämförelser med skolan där många elever är på samma plats. Men vi tycker att det är stor skillnad på skolplikt och en fritidsaktivitet. Vi ska också komma ihåg att Folkhälsomyndigheten har gått ut och uppmanat kommuner att stänga ”icke nödvändig verksamhet” till och med den 24 januari. Det var inte obetydligt för vårt beslut, säger bildningschefen Lotta Lindgren, och fortsätter:
– Det är på stort allvar nu när vi i regionen har haft så många smittade vecka efter vecka och vården är så extremt belastad. Då är det inte läge att öppna för nya samlingar.
ARKIVFOTO
CONNY BLOMANDER
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.