ANNONS

Peter A Rosen

Fredagskrönikan: Historiens dom kommer att falla hårt

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

FREDAGSKRÖNIKAN

Jag är tyvärr övertygad om att historiens dom mot regeringen och myndigheterna kommer att falla mycket hårt.

Sverige har gjort för lite – och åtgärderna som har vidtagits har kommit alldeles för sent. Våra grannländer är ytterst handlingskraftiga.

Men, ja, just det – jag glömde en sak: Sverige vet alltid bäst.

Det är den där storsvenska mentaliteten som lever kvar sedan glansdagarna på krigsfälten på 1600- och 1700-talen.

Enligt den är svenskarna störst, bäst och vackrast, typ.

Det där tänket lever sannerligen kvar. Framför allt hos våra makthavare. Bror Duktig (Sverige) vet alltid bäst, oavsett fråga.

De blågula smarthuvudena ser ner på alla andra länder, ler lite överlägset och konstaterar att övriga nationer inte har lika vassa hjärnor som de fantastiska individerna i den felfria nationen Sverige.

Den här malliga och slappa attityden kan stå oss mycket dyrt. Det är uppenbart att den svenska regeringen, och de så kallade expertmyndigheterna, har misslyckats med sitt huvudsakliga uppdrag: Att skydda sina medborgare från coronaviruset.

Borde ha stängt gränserna

De kan inte skylla på att det har varit ont om tid. Utbrottet i Kina har varit känt i flera månader – och de som bestämmer kunde ha vidtagit lämpliga åtgärder i ett mycket tidigt skede.

De kunde ha stängt gränserna – och beordrat militären och polisen att bevaka dem. Man borde ha gjort allt för att hålla viruset utanför Sveriges gränser.

Men, nej, istället har vi valt att vara Europas saktfärdigaste nation.

Alla andra länder har vidtagit rigorösa åtgärder. Ja, det har till och med Storbritannien gjort (de var ungefär lika slappa som Sverige inledningsvis).

Vi kommer att få ett helvete framöver. Tro mig. Mörkertalet är gigantiskt. Myndigheterna har noll koll, i det närmaste.

De har bara tänkt på ekonomin. Och visst är ekonomin viktig.

Bra jobb med ekonomin

Jag vill också betona att jag tycker att regeringen har gjort ett mycket bra jobb när det kommer till ekonomiska beslut under coronakrisen.

Men när det gäller att bekämpa viruset, så har jag över huvud taget inget förtroende för regeringen och Folkhälsomyndigheten.

Det enda som hjälper är att sätta hela befolkningen i en långvarig karantän. Det är bara att inse. Vi kan inte sätta ekonomin främst nu. Det handlar om människors liv och hälsa.

Jag tänker framför allt på våra äldre medborgare. När jag läser inlägg i sociala medier, så tycks många av dem ta lätt på det här med coronasmittan.

Det är ett stort misstag. Äldre människor, framför allt de som är 70 år och äldre, riskerar att bli mycket sjuka i covid-19. Och många kommer att dö. Det är fruktansvärt.

På torsdagen besannades mina farhågor definitivt, då jag läste SVT Nyheters avslöjande.

”Kritiken mot Folkhälsomyndigheten och statsepidemiologen Anders Tegnell är skarpare än vad som tidigare varit känt. Det framgår av en mejlkonversation mellan en grupp kända forskare och experter som SVT Nyheter tagit del av”, skrev SVT Text.

“Blodigt allvar”

– Det här är blodigt allvar, sa Fredrik Elgh, docent i virologi.

”Myndigheten har anklagats för att ha underskattat sars-cov2-viruset och agerat för slappt. Nu kritiseras den för att sakna kompetens, förmåga att ta del av internationella rapporter och felaktiga uttalanden av Tegnell”, skrev SVT Text.

Jag bävar.

Jag läser även en intervju med en italiensk läkare i Svenska Dagbladet (SvD).

“Antalet smittade i Italien har fortfarande inte nått sin topp – och på sjukhusen i de värst drabbade områdena jobbar den stressade personalen under flera dygn i sträck”, skriver SvD.

”Den italienska läkaren Laura Martinetti varnar nu Sverige för att inte stoppa smittan i tid”, fortsätter tidningen.

”Från Milano i norra Italien – ett av de värst drabbade områdena i världen – berättar röntgenläkaren Laura Martinetti om sjukvården som går på knäna, och om gnagande oro över att inte kunna ta hand om alla sjuka i coronavirusets spår.”

Hon varnar för att det som händer i Italien också kan hända i Sverige.

– Den 23 februari, för mindre än en månad sedan, hade vi 15 smittade i hela Italien. I dag har vi haft 26 062 smittade. Av dessa ligger 2 060 i intensivvårdsavdelningar, 12 894 har placerats på särskilda, så kallade ”covid+”-avdelningar och 2 503 har dött, berättar hon i SvD-intervjun.

”Martinetti säger att risken är stor att det regionala hälsovårdssystemet helt enkelt inte kan ta emot alla som behöver hjälp. Att antalet patienter som kommer till akutmottagningen och behöver intensiv- eller halvintensiv vård blir för stort.”

– Även om regeringen införde hårda restriktioner som begränsar människors möjlighet att röra sig ute, och har stängt skolor, affärer och andra kommersiella verksamheter, så väntar vi fortfarande på att antalet infektioner ska nå sin absoluta topp. Den förutses nås inom de närmaste dagarna, säger Martinetti till SvD.

”Italienskan säger att hon inte vill tala om för sina kollegor inom svenska sjukvården vad de ska göra. Läkare är inga hjältar, säger hon, de jobbar alltid med att bekämpa sjukdomar och i dag gäller det covid-19. Men hon har ändå några råd att ge Sverige”, skriver SvD.

“Hålla viruset borta”

– Jag råder både gamla och unga svenskar att se på vad som händer i andra länder, och att inte tro att problemet är långt borta. De måste hålla viruset borta och skydda varandra. Respektera råden för hygien, och sociala regler som WHO har anvisat, säger hon till tidningen.

– Och om någon i deras närhet försöker att borsta problemet med smittan under mattan: bekämpa det ändå, tillägger hon i intervjun.

Ja, jag återgav det här för att varna er. Det här är värre än vi tror. Visst är det fruktansvärt att företag och jobb försvinner. Men hälsa och liv är viktigare. När smittan är borta, så kan man börja tänka på annat igen.

Jag föreslår att regeringen betalar ut en medborgarlön till samtliga invånare i Sverige, så att vi alla kan hålla oss borta från smitthärdarna.

Jag har ett förslag till: Titta på vad våra grannländer har gjort. Danmark, Norge och Finland. Sverige har inte alltid rätt. Åtgärderna sattes in för sent i de andra länderna också – men de gjorde i alla fall något. Sverige däremot är ny världsmästare i saktfärdighet. Jag blir mörkrädd.

Nu rullar allvaret igång på riktigt. Och det börjar i Stockholmsregionen. Där slog regionen larm på torsdagen. Man förbereder sig för ”en enorm pandemi”.

Tro inte att vi slipper undan här nere. Frågan är inte om – utan snarare när – vi får en liknande situation i vår del av världen.

I framtiden kommer man att prata om före och efter.

Före och efter coronapandemin.

Förändrat beteendemönster

Människorna kommer att förändra sitt beteendemönster i grunden. Vi kommer, exempelvis, inte att resa på samma sätt framgent. Och varför skulle vi göra det?

Resa till andra länder ska man bara göra om det är absolut nödvändigt. Och det är sällan nödvändigt. Politikerna och affärsmännen behöver definitivt inte resa mellan länderna för att träffas. De kan ha Skype-möten istället.

Och man måste inte åka på semester till Thailand. Sverige är ett stort och avlångt land som det går alldeles utmärkt att semestra i.

Jag själv har bara varit ute och flugit två gånger. En gång till Cypern, 1994, och en gång till Kos, 2007. Fler gånger blir det definitivt inte.

“Jag har ingen längtan till utlandet”, som morfars syster Bertha brukade säga.

Jag märker också hur jag redan har ändrat mitt beteendemönster mitt under brinnande coronakris. Jag går inte in i några mataffärer. Vi beställer hemkörning istället. Och någon restaurang vågar jag inte gå in i.

Jag undviker dessutom folksamlingar. Jag sitter och jobbar vid datorn större delen av dagarna. På kvällarna går jag dock ut. Då blir det en rejäl långpromenad med vår hund Nalle.

Som sagt, nu förändras människornas beteendemönster i grunden.

Och det är på tiden.

Nästa pandemi, eller några av pandemierna i framtiden, kan mycket väl vara dödliga till hundra procent.

Jag tycker att det är smaklöst att prata så oerhört mycket om ekonomin i det här läget, som man gör i olika medier. Hälsa och liv är viktigare. Punkt. Vi får förändra vårt sätt att leva efter det här. Så är det naturligtvis. Och det har människan klarat tidigare genom historien. Jobb försvinner, andra tillkommer. Människan är uppfinningsrik.

Nu kanske vi dessutom kan få ordning på alla våra miljöproblem. Vårt sätt att leva fram till pandemiutbrottet var inte hållbart på något sätt. En ständig jakt på evig tillväxt. Det är inte hållbart…

Trevlig helg!

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTO: SVT
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS