OSKARSHAMN
Sverigedemokraterna ställde sig, som bekant, bakom majoritetens inriktningsbeslut om att bygga en ny evenemangs- och hockeyarena i Oskarshamn – och nu har partiet lagt in en halv miljard arenakronor i partiets senaste budgetförslag, som presenterades på en pressträff under måndagseftermiddagen.
De 500 miljonerna är inlagda under åren 2025 och 2026, cirka 250 miljoner kronor per år.
– Jag tycker att arenautredningen har tagit för lång tid. Vi vill sätta fart på det här – därför lägger vi in de här pengarna. Det innebär att vi vill att ekonomikontoret ska få i uppdrag att börja räkna på vad det kommer att kosta kommunen i avskrivningar och räntor, säger kommunstyrelseledamoten Sven-Arne Ericsson (SD).
Satsar på arenan
Vår tidning har tidigare berättat att kommunpolitikerna ska ta ett skarpt beslut i arenafrågan innan sommaren. Ett ja där innebär att kommunen arbetar vidare med projektet.
– Vi får se vad vi kommer fram till i april/maj – men just nu är det vårt inriktningsbeslut som gäller. Vi satsar pengar på arenan och den ska ligga på tennishallsområdet, säger oppositionsrådet Leif Axelsson (SD).
Om det inte räcker med en halv miljard kronor, då? Bygget kan ju bli dyrare…
– Ja, det kan det naturligtvis bli. Och det blir det säkert. Då får vi ta upp frågan till diskussion igen. Vi får se var vi hamnar. Kanske måste vi rätta mun efter matsäcken, svarar Leif Axelsson.
“Högst rörlig fråga”
– Det är en högst rörlig fråga – det finns många om och men. Att vi har tagit ett inriktningsbeslut betyder inte att vi vill sänka kommunen, säger Ted Nyberg, som är ordförande för Sverigedemokraterna i kommunen.
– En halv miljard kronor är en inritning – sedan kan det exempelvis bli tio procent mindre eller tio procent mer. Det spelar inte så stor roll när man ska räkna på avskrivningar, räntor och driftkostnad, säger Sven-Arne Ericsson, som konstaterar att partiet inte har med den nya arenans driftkostnader i budgetförslaget för de kommande åren.
Driftkostnaderna ligger helt enkelt utanför budgetperioden – och när kalkylen är klar vill Sverigedemokraterna försäkra sig om att driftkostnaden inte slår mot kärnverksamheten i kommunen, äldreomsorg/barnomsorg och skola, påpekar han.
“Vill inte skära”
– Då får vi kanske omvärdera vårt beslut. Parallellt med den här processen, så tycker jag att man bör titta på driftkostnaden och titta på hur mycket man höja hyran och på hur mycket näringslivet och klubben, IK Oskarshamn, är beredda att betala. Hur mycket blir det då kvar för kommunen? Då får vi titta på om vi kan få fram de pengarna utan att behöva skära inom något annat – det är vår inriktning, säger Sven-Arne Ericsson, som betonar att han inte kommer att rösta ja till en arena om driftkostnaden landar på 50 miljoner kronor och kommunen därför blir tvungen att exempelvis lägga ned fyra skolor.
– Nej, vi vill inte skära i vår kärnverksamhet. Absolut inte. Arenan lever sitt liv – och kärnverksamheten lever sitt liv. Vi får se var vi hamnar, säger Leif Axelsson.
Vill renovera Norra skolan
När det gäller planerna på en ny storskola i Oskarshamn, så vill inte Sverigedemokraterna låsa fast sig vid något alternativ.
– Vårt huvudalternativ är att renovera upp Norra skolan. Vi lägger in 100 miljoner kronor i en pott på investeringssidan – 50 miljoner per år under 2025 och 2026. Bildningsnämnden får i uppdrag att utreda hur pengarna kan användas på bästa sätt. Vi vet att underhållet är eftersatt. Kanske kan man bygga ut några skolor på landsbygden. Något måste kommunen göra åt skolsituationen, säger Sven-Arne Ericsson.
– Ja, helt klart, men sedan vet vi att barnafödandet har minskat lite, säger Leif Axelsson.
– Ja, det har minskat under en period på tre-fyra år – och det är klart att vi kommer att behöva utreda hur mycket mer som behövs på lokalfronten. Men vi ser gärna, som Sven-Arne säger, att de befintliga lokalerna renoveras upp, samt att man satsar på alla skolor i kommunen – inte bara på dem som ligger i Oskarshamn, säger Ted Nyberg, som är ledamot i bildningsnämnden.
“Inte ensamma”
Sverigedemokraterna vill dessutom ta bort parkeringsavgifterna i Oskarshamn och återgå till det avgiftsfria upplägget med p-skivor.
– Vi har kämpat för detta hela tiden – och vi är inte ensamma om att tycka detta. Det vill även affärsidkarna, turisterna och medborgarna, de flesta som jag har pratat med i alla fall. Jag känner en dam som tar cykeln eller bussen när hon ska in till centrum. ”Jag tar inte bilen, för jag kan inte betala parkeringen med appar”, sa hon. Det här är ett hinder för många. Jag tycker inte att en stad i Oskarshamns storlek ska behöva ha parkeringsavgifter, säger Leif Axelsson.
Sven-Arne Ericsson nämner kommunens vision om 30 000 invånare år 2030.
– Vi tror inte att parkeringsavgifter och neddragningar bidrar till att uppnå visionen. Det är jättesvårt att gasa samtidigt som man ska bromsa, det inser vi också, men det är därför vi har kommit fram till de här prioriteringarna. De gör bäst nytta och bidrar till att uppnå visionen, säger han.
– Skolan inkluderad, såklart, familjer bildas gärna där det finns bra skolor, inflikar Ted Nyberg.
Spola is på arenan
Sven-Arne Ericsson understryker också att Sverigedemokraterna givetvis gillar majoritetens beslut om att återigen spola upp is för allmänhetens åkning på Arena Oskarshamn.
– Vi hade ett yrkande om detta, tidigare, som majoriteten (Socialdemokraterna och Moderaterna) avslog. Nu har de lyckligtvis anammat vårt förslag i budgeten, säger han.
– Vi vill även, precis som majoriteten, öppna Drotten (restaurangen på Solbacka i Oskarshamn). Det är glädjande. Jag hoppas att den öppnar i år – så att den är öppet på julafton, säger Leif Axelsson.
– Majoriteten har även anammat vårt förslag om säkerheten på våra skolor. Man har satt in ronderande väktare när det har behövts – men man avslår våra motioner. Vi hittar bristerna, men det är kutym inom politiken att majoriteten säger nej till oppositionens förslag. Det är inget konstigt med det, även om det är tråkigt, säger Ted Nyberg.
Brottsförebyggande åtgärder
Bland det som sticker ut i Sverigedemokraternas budget, jämfört med majoritetens, är en satsning på brottsförebyggande åtgärder. Här lägger partiet två miljoner kronor, där man prioriterar skolan och fritidsverksamheten.
Partiet lägger vidare en miljon på språkförstärkande insatser inom omsorgen.
SD, som gör egna satsningar på fem miljoner kronor, föreslår en besparing på modersmålsundervisningen på 2,5 miljoner kronor.
Partiet vill även spara 2,49 miljoner kronor via effektiviseringar inom ledningsorganisationen.
Partiet tar även bort 10 000 kronor i stöd till studieförbundet Ibn Rushd.
“Jätteviktiga”
Utöver ovannämnda satsningar gör Sverigedemokraterna samma satsningar som majoritetspartierna.
– De brottsförebyggande åtgärderna är jätteviktiga för oss. Vi ser hur otryggheten växer mer och mer i vårt samhälle, säger Leif Axelsson.
– Ja, vi har motionerat om diverse brottsförebyggande åtgärder i skolan. Det har både handlat om skolväktare och bevakning, i form av kameror. Vissa skolor har bevakning, men det är endast på utsidan – och det är klart att det sker saker på utsidan också, men vi vill även se att det finns på insidan, säger Ted Nyberg.
Översta bilden: Perspektivskiss av den nya arenan. Skiss: Stefan Hellström, Atrio arkitekter
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.