SVERIGE
Kvinnor har nästan dubbelt så många sjukpenningdagar som män, visar en ny rapport som Försäkringskassan nyligen publicerat. Skillnaderna beror både på arbetsliv och privatliv, men förbättrade arbetsvillkor och ökad jämställdhet kan bidra till att minska sjukskrivningarna.
Trots politiska mål om att jämna ut skillnaderna syns ännu ingen förbättring. Kvinnors sjukfrånvaro har varit högre än mäns sedan 1980-talet då fler kvinnor började jobba. Diagnoserna skiljer sig också åt mellan könen. Könsskillnaderna är särskilt stora i åldersgruppen 25–44 år. Stressrelaterade sjukskrivningar har ökat med 25 procent på 5 år, och kvinnor har mer än dubbelt så hög risk för lång sjukskrivning på grund av psykisk ohälsa.
– Kvinnors högre risk för att bli långtidssjukrivna är en kombination av bristande jämställdhet i privatlivet och brister i arbetsmiljön, säger Alma Wennemo Lanninger, analytiker på Försäkringskassan.
Högre risk för långa sjukfall inom vård och omsorg
Nyttjandet av sjukpenning skiljer sig även mycket åt mellan olika yrkesgrupper och branscher. Risken att påbörja ett sjukfall är lägre inom tjänstemannayrken och högre inom yrken som innebär mer manuellt arbete. Sysselsatta inom branscherna vård, omsorg och sociala tjänster, utbildning, bygg och transport har högre risk för längre sjukfall. Risken för långtidssjukskrivning är störst inom vård och omsorg, där många kvinnor jobbar.
– Stressrelaterad psykisk ohälsa och kroppslig värk hänger ihop med arbetsvillkor. Bättre arbetsmiljö kan minska skillnaderna, säger Alma Wennemo Lanninger i en kommentar till Försäkringskassans delrapport Analys av skillnader i nyttjande av sjukförsäkringen som gjorts på uppdrag av regeringen.