LÄNET
Förra årets lyckade satsning på Matrunda Kalmar län följs upp med en ny Matrunda den 17-18 september i år. “Förra året deltog drygt 50 företag och i år hoppas vi på ännu fler deltagare. Framförallt från verksamheter i de norra delarna av länet”, säger projektledaren Anna Carin Pålsson.
Nytt för årets runda är att den samordnas samma helg som MAT Småland i Kronobergs län och Gårdsrundan i Jönköpings län. Syftet är att få fler att upptäcka den lokala maten. Genom att samordna datumen för rundorna är förhoppningen att verksamheter som ligger nära länsgränserna ska ha nytta av att det är aktivitet på båda sidorna av länsgränsen och att det därmed blir fler verksamheter att besöka i närheten.
Hoppas på fler deltagare
Det är den lokala maten som är i fokus på Matrundan, som är öppen för gårdsbutiker, mathantverkare, caféer och restauranger på landsbygden som producerar eller förädlar lokal mat.
“Förra året deltog drygt 50 företag och i år hoppas vi på ännu fler deltagare. Framförallt från verksamheter i de norra delarna av länet”, säger Anna Carin Pålsson som är projektledare på Länsstyrelsen Kalmar län och uppmanar fler verksamheter som erbjuder lokal mat att anmäla sig då sista anmälningsdatum är den 31 mars.
Träffa producenterna
Alla som erbjuder gårdsförsäljning i någon form är välkomna att delta. Det behöver inte vara en stor gårdsbutik utan kan vara till exempel försäljning av grönsaker eller förädlade produkter via en bod eller självbetjäningsbutik. Sen är det förstås trevligt om man gör något extra just denna helg så att besökarna får träffa de som ligger bakom produkterna.
“Nytt för i år är att deltagarna, om de vill, kan bjuda in externa deltagare till sin verksamhet. Det är varje deltagare som ansvarar för sin verksamhet, men vi ser gärna att de gör ”lite mer” för att locka fler besökare”, avslutar Anna Carin Pålsson.
FAKTA / MATRUNDAN
- Alla deltagande verksamheter håller öppet kl. 10.00-16.00 både lördag och söndag.
- Det är den lokala maten som är i fokus. Därför bjuder länsstyrelsen in gårdsbutiker, mathantverkare, restauranger och caféer på landsbygden som producerar, förädlar och serverar lokal mat. Länsstyrelsen förbehåller sig rätten att säga nej till deltagare som inte passar in i Matrundans koncept.
- Matrundan kommer att marknadsföras via den digitala karta över gårdsbutiker och mathantverkare i Kalmar län som finns på länsstyrelsens hemsida.
- Länsstyrelsen tar fram en tryckt karta och marknadsföringsmaterial som kommer finnas tillgängligt från och med juni.
- Deltagande företag ansvarar för att följa rådande bestämmelser och riktlinjer.
- Aktiviteten finansieras via landsbygdsprogrammet och därmed är deltagandet kostnadsfritt.
Länsstyrelsen, LRF Sydost och Region Kalmar län är huvudmän för det regionala livsmedelsstrategiarbetet för Kalmar län. Att korta kedjan mellan producent och slutkund är en del av strategin som länsstyrelsen arbetar med. En effekt av arbetet är den karta över gårdsbutiker och mathantverkare som finns på länsstyrelsens hemsida med drygt 60 deltagande företag från länet.
Foto: Privat (överst)
Redaktör, marknadsföring, webb- & ekonomiansvarig. Utbildad inom datavetenskap med mångårig erfarenhet inom IT och webbutveckling.