HÖGSBY KOMMUN
Högsby kommun kommer inte att genomföra några neddragningar inom äldreomsorgen under nästkommande år – 2022.
Socialförvaltningen ska däremot genomlysa schemaupplägget och leta efter möjliga tidsvinster inom hemtjänstområdet.
Det berättar socialutskottets ordförande Carl-Wiktor Svensson (M).
Oskarshamns-Nytt pratar med honom efter måndagens socialutskottsmöte.
Han konstaterar att socialutskottet för närvarande kan stoltsera med en budget i balans – ja, just nu pekar prognosen till och med mot ett plus för det innevarande året.
“Kan svänga snabbt”
– Sedan vet man aldrig – det kan svänga snabbt när det gäller individärenden, fastslår Carl-Wiktor Svensson, som var ute på ett verksamhetsbesök inom hemtjänsten för en vecka sedan.
– Det var fantastiskt lärorikt. Jag fick en positiv bild. Framför allt av personalen. Medarbetarna är jätteduktiga på det de gör och de förtjänar mer uppskattning. Det de gör är underskattat i samhället i dag. Vi ska försöka utveckla verksamheten ännu mer. Det finns en stor utvecklingspotential.
Carl-Wiktor Svensson pratar om tidsvinster.
– Inte för att spara pengar – det handlar snarare om att tiden ska hamna på rätt ställe. Mer tid ska läggas hos brukarna, säger han.
Kommer det att resultera i förändringar på schemafronten?
– Det kommer kanske inte att handla om nya schemaläggningar. Men socialchefen kommer att få i uppdrag att plocka fram möjliga tidsvinster. Vi ska bli effektivare. Mer tid ska läggas hos brukarna – och hemtjänstpersonalen ska känna sig mindre stressad. Där ser vi en ganska stor potential om vi lägger lite krut på det.
“Lång lista”
– Vi ser också vinster i att använda kommunens fordon på ett effektivare sätt. Man kan kanske även ha ett tydligare ledarskap på plats – vid överlämningen på morgonen. Men det är inget politiskt beslut. Det är en verksamhetsfråga som tjänstemännen får titta på.
Carl-Wiktor Svensson berättar att han har haft ett längre samtal med hemtjänstpersonal kring möjliga verksamhetsförbättringar.
– Jag hade med mig en lång lista från det mötet, som jag sedan tog med mig till samtalet med cheferna.
– Personalen har jobbat väldigt hårt under pandemin. Både de och brukarna förtjänar lugn och ro framöver. Andra kommuner har betalat ut några kronor extra till varje anställd – men vi ser en större vinst i att personalen trivs på arbetet, att arbetsmiljön fungerar och att vi inte genomför några neddragningar. Det är viktigt att kunna behålla kompetent personal. Och personalen ska tycka att det är roligt att gå till jobbet, säger Carl-Wiktor Svensson.
Socialutskottsmötet i övrigt, då? Jo, delegationsordningen för utskottet var en stor punkt.
– Det är ett utskott – och inte en nämnd. Det innebär att vi lyder under kommunstyrelsen i alla ärenden där vi inte har delegation. Vi har genomfört ett omfattande arbete när det gäller delegationsordningen. Den har inte uppdaterats ordentligt sedan 2006. Jag har tryckt på hårt för att detta skulle ske. Det är ju faktiskt lagar och regler som reglerar den här verksamheten.
“Inte bra”
– Om inte delegationsordningen är uppdaterad utifrån det lagverk som vi har att förhålla oss till, så kan många ärenden överklagas till förvaltningsrätten. Och det är inte bra – varken för oss som kommun eller för den enskilde. Vi har haft en del ärenden i förvaltningsrätten – där vi till och med har fått backa, på grund av felaktigheter i delegationsordningen. Då har vi fått ta ett nytt beslut i kommunstyrelsen, säger Carl-Wiktor Svensson.
– Den tidigare socialchefen, Margareta Lundgren-Johansson, har lagt ned sin själ i uppdateringsarbetet.
– Vi tog också ett beslut om att revideringar ska genomföras kontinuerligt utefter lagändringar.
Höjs med två procent
Förslaget till delegationsordning skickas nu vidare till kommunstyrelsen.
Socialutskottet har även tagit ett beslut gällande taxor och avgifter.
De höjs med två procent.
Men hemtjänstkostnaden, per timme, höjdes inte.
Vidare har Carl-Wiktor Svensson lämnat in ett förslag om omsorgsläkare, vilket vi har skrivit om tidigare.
Det handlar om fasta, regionanställda, läkare som i sådana fall skulle vara verksamma i en eller två kommuner.
– Centerpartiet var med på förslaget från början, innan sommaren. Men de har backat från förslaget och vill inte genomföra det. På mötet innan sommaren återremitterades ärendet. Och nu valde jag att ta upp det igen. Men det finns ingen majoritet för att utreda detta vidare. Då fanns det inte någon anledning att trycka på hårdare i det här ärendet. Medicinskt ansvarig sjuksköterska tycker att det fungerar ganska bra kontinuitetsmässigt. Så vi avfärdade förslaget och lade det i malpåse tills vidare. Jag tycker att det är lite synd, men det är något som man får acceptera ibland, säger Carl-Wiktor Svensson, som konstaterar att det eventuellt kan bli aktuellt att ta upp frågan igen längre fram.
“Ser allvarligt på detta”
Socialutskottet fick även information om stölderna på kommunens boenden under det senaste året.
– Det har handlat om ett fall under min tid som ordförande. Vi ska ta upp detta igen på nästkommande sammanträde. Det kan eventuellt bli aktuellt med förändrade, och förstärkta, rutiner. Men först ska detta utredas närmre. Vi ser allvarligt på detta. Men socialtjänsten ska inte agera polis och föregå deras utredningar på något vis.
Arkivfoto: Pierre Stjernfeldt
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.