ANNONS

Två flickor sitter framför en laptop
Foto: Freepik

Föräldrar uppmanas att engagera sig och prata med sina barn om deras digitala liv

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

Engagera dig i dina barns digitala liv, prata med dem om vad de gör. Det är ett av flera råd till föräldrar i den vägledning för en balanserad skärmanvändning som Folkhälsomyndigheten har tagit fram. Vägledningen innehåller även tips på vad ungdomar kan göra själva.

Vägledningen är till för att barn och unga ska kunna fortsätta med sådant som är roligt och bra med digitala medier men minska risken för negativa effekter på hälsan. Den kompletterar Folkhälsomyndighetens rekommendationer om en balanserad skärmanvändning som presenterades tidigare i år.

Tips och råd till föräldrar

Vägledningen utvecklar bland annat tips och råd som föräldrar och barn kan använda i vardagen, och har arbetats fram i nära dialog med barn, unga, föräldrar, experter samt aktörer som arbetar nära barn.

– Vi vill ge barn, ungdomar och föräldrar stöd att följa rekommendationerna om skärmanvändning genom att ge svar på frågorna om hur man kan få ett mer balanserat användande, och varför det har betydelse för till exempel sömnen och för hur man mår. Ett av våra viktigaste medskick till föräldrar är att engagera sig och prata med barnen om deras digitala liv, säger Helena Frielingsdorf, läkare och utredare på Folkhälsomyndigheten.

Vägledningen innehåller bland annat:

  • Stöd för ökad kunskap, samtal och reflektion.
  • Konkreta tips om hur man kan styra innehållet, hantera skärmtid samt tips på vad man kan göra istället.
  • Stöd för hur man kan hantera konflikter, minska utsatthet samt identifiera och hantera beroende.

Konkret och praktiskt stöd

Vägledningens innehåll finns tillgängligt på Folhälsomyndighetens webbplats. Under 2025 kommer innehållet att anpassas till olika grupper bland annat genom samtalskort och affischer samt filmer med tips.

– Vi har nu en grund för ett konkret och praktiskt stöd för att hjälpa föräldrar att prata med barn och unga om både tiden framför skärmen och innehållet och stötta dem i ett balanserat användande. Vi kommer också att ta fram stöd för barnhälsovården, förskola, skola och flera andra verksamheter under våren 2025 så att de kan sprida vidare till alla som behöver det, säger generaldirektör Olivia Wigzell.

Läs mer om balanserad användning av digitala medier

+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS