OSKARSHAMN
I ett pressmeddelande, som skickades ut på måndagsförmiddagen, berättar folkhögskolan i Oskarshamn att den brottas med ekonomiska problem.
”Det kommer att bli aktuellt med såväl nedläggningar av kurser som personaluppsägningar om inte situationen förändras”, skriver skolan, som arbetar med att minska utgifterna samtidigt som den aktivt söker efter nya inkomstkällor.
– Det viktigaste är att rädda skolan, vi vet att den betyder mycket för många människor i Oskarshamns kommun och i regionen. Många personer har här fått en ny start, vänner för livet eller bara avnjutit ett gott julbord tillsammans med Lucia, säger rektorn Emil Jörgensen i ett uttalande.
”Styrelsen är redo att fatta de beslut som behöver fattas inför framtiden och har gott hopp om att något som är bärkraftigt för framtiden ska kunna byggas”, skriver skolan.
– Skolan har stått inför ekonomiska utmaningar förr, dock aldrig så här allvarliga. Det saknas idag förutsättningar för att driva folkhögskola utan inkomster utöver statsbidraget. Att minska kostnaderna samtidigt som vi aktivt arbetar med att hitta fler inkomster är en nödvändighet för skolans fortlevnad, säger ordföranden Anders Byström.
“Utmaning”
”Ekonomin har alltid varit en utmaning för skolan, som för de flesta folkhögskolor. Vid Oskarshamns folkhögskola har en omtyckt restaurang och konferensverksamhet byggts upp för att ge skolans utbildningar extra ekonomiska resurser att fortsätta. Dock räcker det inte till längre, i takt med att statens bidrag till folkhögskolorna minskat och övriga utgifter ökat står Oskarshamns folkhögskola inför en mycket svår uppgift. Redan detta år kommer skolan få ett stort underskott. Styrelsen har gett skolledningen i uppgift att spara 4 miljoner under 2023 och ytterligare 3 miljoner 2024. En viss del av detta kommer kunna täckas upp av den kommersiella verksamheten men långt ifrån allt. För att inte riskera nedläggning kommer nu hela skolans verksamhet att behöva ses över och förändras i grunden”, står det i pressmeddelandet.
Grundades 1958
”Oskarshamns folkhögskola grundades 1958 på initiativ av Ann-Marié och Stig Franzén. Som stiftsadjunkt hade Stig upptäckt att det fanns ett behov av en folkhögskola i den östra delen av stiftet. Folkhögskolan kom snart att utbilda kyrkomusiker och många är de kantorer som börjat sin bana vid Oskarshamns folkhögskola. Skolan bedriver idag Allmän kurs som är behörighetsgivande för vidare studier på högskola, personer som av olika anledningar inte kunnat genomföra ett vanligt gymnasium har genom åren fått en andra chans på folkhögskolan. Folkhögskolan ger dessutom seniorkurser, utbildning till undersköterska, musiklinje och självklart även fortsatt möjlighet till kantorsexamen”, skriver skolan.
Genrebild: Freepik