KOSTA
“Länsstyrelsen Kalmar län upptäckte igår att vargparet i Kosta har fått åtminstone en vargvalp. En av länsstyrelsens viltkameror filmade den 3 augusti varghonan, varghanen och en vargvalp som vandrade förbi kameran”, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande på torsdagen.
Här kan du se filmen med vargfamiljen.
“Det var i oktober förra året som länsstyrelsen först upptäckte att två vargar gick tillsammans i området öster om Kosta. Spårningar av vargarna på snö och DNA-analys av spillning/urin har visat att vargreviret omfattar minst 1,5 kvadratmil över gränsen mot Kronoberg. Reviret är troligen större än så vilket kommer undersökas under kommande inventeringsperiod”, skriver länsstyrelsen.
“Kan ge bidrag”
Varghanen föddes år 2014 i Dalarna och varghonan är född 2020 i Östergötland län.
– Vargarna har hittills inte orsakat några skador på tamdjur eller hund inom reviret, men djurägare bör se över sina stängsel i området. Länsstyrelsen kan ge bidrag för anläggande av rovdjursavvisande stängsel för skydd av getter och får. Bidraget är riktat till de djurslagen, eftersom vargangrepp nästan enbart drabbar dem, säger vilthandläggare Mattias Persson.
“Du kan även ansöka om bidrag till skyddsväst för drivande och ställande jakthundar. Ansökan om bidrag görs via E-tjänster på Länsstyrelsen hemsida”, skriver länsstyrelsen.
Viltskador | Länsstyrelsen Kalmar (lansstyrelsen.se)
“Tamdjursägare kan även anmäla sig till Rovdjurs-SMS. När rovdjursangrepp dokumenterats i Kalmar län kan du som djurhållare få ett sms skickat till dig från länsstyrelsen, så du har möjlighet att ta in eller genom exempelvis ökad tillsyn skydda dina djur. SMS med information skickas ut till djurägare i den kommun där angreppet skett.”
“Ökar ganska snabbt”
– Vargstammen ökar ganska snabbt i södra Sverige så vi får förbereda oss på att varg allt oftare kommer påträffas i Kalmar län, säger Mattias Persson.
“Inventeringsperioden av varg pågår mellan 1 oktober-31 mars. Under den tiden kommer vi arbeta med att dokumentera förekomsten av vargarna genom spårning på snö och DNA-analys av spillning eller urin. Vi uppmanar allmänheten att rapportera in eventuella spår, vargspillning eller andra observationer på Skandobs.se. Det är särskilt viktigt under inventeringsperioden”, skriver länsstyrelsen.
Foto: Länsstyrelsen i Kalmar län