OSKARSHAMN
Vi har tidigare skrivit om planerna på en vindkraftspark i Kalmarsund.
I ett yttrande från ett antal berörda fastighetsägare, som har skickats in till Cloudberry Offshore Wind AB, finns en lista på argument som slår fast varför det är olämpligt med vindkraftverk i området:
- Placering mitt i flyttstråk av stora mängder fåglar, därav flera rödlistade arter.
- Kommer störa och förstöra fågellivet längs kusten och inte minst på Furön med häckande rödlistade fåglar.
- Resultera i en mycket negativ påverkan på kustens utseende samt kommer skapa en ständig ”bullermatta”. Ska det byggas ska område flyttas ut i havet ytterligare 30 – 40 km (även om detta medför lite dyrare överföringskostnader).
- Höjden på 350 meter är extremt och kan inte experimenteras med så när kust och känsliga naturområden.
- Projekteringsområde ligger omringat av land från 3 sidor, mkt ”dumt” placerat, flyttas det ut 40km kommer det påverka färre intresseområden och till stor del inte bli synliga från land.
- Negativ påverkan på båttrafik och turism, det är ett stort antal fritidsbåtar som tar sig igenom nu planerat område för vindkraftspark eller övernattar på öar i vindkraftsverkets närområde.
- Vindkraftparken ligger mkt nära turistattraktioner, kusten, båtturism, nationalparken Blå Jungfrun och Byxelkrok vars mkt kända vyer kommer förstöras av en mängd 350m högar vindsnurror.
- Negativ påverkan på bottenliv, fisk etc i ett känsligt kustnära område.
”Jag äger fastighet Furö 1:4 på ön Furön som ligger ca 4 km söder om projektering av berörd vindkraftpark. Det nämns att vindkraftverken ska ha en höjd av 350m vilket är högre än något hittills byggt ex. > 100m högre än de som nu finns i Nordsjön. De kommer synas på många mils håll och ljudet nå upp emot en mil”, står det i yttrandet.
”De planeras placeras mkt nära kust och bebodda öar (få kilometer), ex. Tyskland har lag på att havsbaserade vindparker inte ska synas från land vilket innebär att de placeras > 40km från land.”
”En vindkraftpark måste placeras mkt längre ut till havs, vilket kräver DC överföringar och i stort alla större vindkraftsparker till havs använder likström för sin energi överföring, med detta är > 40km inget problem annat än en ökad kostnad för kabel men intresse, miljövinster samt mer vind uppväger till fördel för att bygga vindparker längre ut till havs.”
“Många fridlysta arter”
”Vindkraftsparken “Simpvarp” är nu planerade mitt i ett område där stora mängder flyttfåglar varav många fridlysta arter passera i stora sträck (hundratals) från tidig vår till sen höst. På ön Furön häckar och mellanlandar ett stort antal fåglar där finns bl.a. den för Sverige mkt sällsynta och rödlistade Skräntärnan med en häckande koloni.”
”Havsörnar som häckar runt kusten jagar på Furön och passerar dagligen genom det tilltänkta vindkraftsområdet. Fågellivet på ön Furön samt omfattande omgivning kommer påverkas starkt negativt av den planerade vindkraftsparken.”
”Hastigheten på vingspetsar kommer att bli många hundra kilometer i timmen (>500km/tim), fåglar och insekter kommer inte ha en chans att undvika bli dödade i stort antal.”
”Jag och vi som har fastigheter på ön Furön motsätter oss på det starkaste den planerade vindkraftsparken”, står det i yttrandet.
Foto: Freepik