PRIVATEKONOMI
Att upprätthålla en god familjeekonomi kan vara svårt, inte minst då inflation och höga räntor pressar hushållsekonomin från alla håll. Matpriserna stiger, elräkningarna ökar och boendekostnaderna skjuter i höjden.
Samtidigt finns det sätt att klara av vardagen utan att ge upp målet om en budget för familjen som är hållbar på sikt. Det handlar om smart budgetering, strategiskt sparande och att våga förhandla.
Här är några konkreta tips kring bland annat bolån, energikostnader och sparande.
Skapa en tydlig och realistisk budget för familjen
Det är aldrig fel att ha en hushållsbudget, men när det råder stormiga tider kan det vara helt nödvändigt att ha en budget för familjen. Börja med att noga kartlägga era totala inkomster, från lön och bidrag till eventuella sidoinkomster. Gå sedan igenom varje enskild utgiftspost noggrant, inklusive streamingtjänster, abonnemang och typiska spontanköp ni brukar göra.
Nästa steg är att skapa en prioriteringslista där de nödvändiga kostnaderna – bostad, mat och transporter – rangordnas före mindre viktiga utgifter, som exempelvis restaurangbesök och streamingtjänster.
Dela sedan upp inkomsterna med procentsatser för att först och främst täcka de nödvändiga utgifterna. Identifiera också poster där det går att göra besparingar, som exempelvis prenumerationer ni inte använder eller tjänster som blivit för dyra. Utifrån resultatet kan ni se vilka möjligheter det finns till regelbundet sparande. Se till att gå igenom er hushållsbudget regelbundet och justera vid behov, efter förändringar i inkomster och utgifter.

Sänk bolånekostnaderna genom att omförhandla räntan
Det är många som missar möjligheten att spara tusentals kronor varje år genom att passivt acceptera bankens första erbjudande vad gäller bolånet. Bolåneräntan är nämligen sällan huggen i sten – en aktiv dialog med banken kan leda till att du får betydligt bättre villkor.
Börja med att jämföra bolån hos olika banker och använd sedan de resulterande insikterna när du pratar med er nuvarande bank. Var inte rädd att öppet visa upp konkurrenternas erbjudanden. Bankerna är oftast mer flexibla än vad de gärna erkänner, särskilt om man också kan uppvisa en stabil ekonomi, god kreditvärdighet och låg belåningsgrad.
Att byta bank är betydligt enklare än de flesta tror och att hota om att flytta över familjeekonomin till en annan räcker ofta långt vid en förhandling. Se till att fråga efter rabatter och våga pressa ned räntan – besparingen kan bli stor över tid.
Jämför bolån via verktyget nedan:
Jämför elavtal och energieffektivisera för en bättre hushållsekonomi
Det talas mycket om de höga elpriserna, men många svenskar betalar faktiskt onödigt mycket utan att själva inse det. Att ta för vana att jämföra elavtal regelbundet är lika viktigt som att jämföra priser på drivmedel eller matvaror. När du jämför elavtal, läs igenom villkoren noga, granska de fasta avgifterna och tänk igenom ifall ett rörligt eller fast pris är bäst utifrån era behov och vanor.
Arbeta också aktivt med att minska energiförbrukningen. Identifiera hemmets energitjuvar – det handlar ofta om gamla apparater, dragiga fönster och ineffektiv belysning. Små investeringar som LED-lampor, tätningslister och energimätare kan betala sig flera gånger om.
Jämför aktuella elpriser via verktyget nedan:
Automatisera sparandet och välj rätt sparkonto
Att spara kräver disciplin och enklaste vägen dit är automatisering. Genom att sätta överföringen av pengar på autopilot direkt efter löneutbetalningen slipper den långsiktiga hushållsekonomin att falla offer för din eventuella mänskliga svaghet.
Välj ett sparkonto med ränta – även en låg ränta är bättre än ingen alls. Med tiden kan det vara detta som gör skillnaden mellan att ha en stabil grundekonomi eller att konstant behöva oroa sig för oförutsedda utgifter.
Sparkontot bör vara enkelt att komma åt om det uppstår akut behov, men ändå tillräckligt otillgängligt för att minska risken för frestelsen att använda pengarna till vardagslyx. Genom att dela upp sparandet i flera mindre konton för olika ändamål – semester, bilservice eller en buffert för tuffa tider – får pengarna en tydlig funktion och det blir lättare att låta dem växa till sig ostört.
För bättre hushållsekonomi – undvik onödiga lån och krediter
Kreditgivare lockar ofta med enkla lösningar, men lånefällan kan slå igen snabbt och det med obehagliga konsekvenser. Det som känts som lättillgängliga pengar kan bli en tung börda när räntorna stiger och hushållsekonomin förändras.
Undvik impulslån, dyra köp på avbetalning och kreditkortsskulder. Att ha ett sparkonto som fungerar som buffert ger en marginal som gör att ni slipper att ta till kreditlösningar i pressade lägen. Spara också till större utgifter, som möbelköp eller semesterresor, istället för att ta lån. Om det ändå är ofrånkomligt, så välj lån med omsorg genom att jämföra räntor och villkor noga.
Nedan kan du jämföra aktuella räntor på privatlån, för att hitta ett så bra lån som möjligt i det fall du verkkligen måste låna pengar.
Håll nere matkostnaderna
Smart mathållning behöver inte betyda kompromisser med vare sig smak eller kvalitet. Men det behövs planering. Genom att planera måltiderna vecka för vecka, gärna utifrån affärernas aktuella erbjudanden, och strikt hålla sig till inköpslistan kan man minska onödiga impulsköp.
Var dessutom vaksam på matbutikernas strategier: det dyraste är ofta placerat i ögonhöjd, medan prisvärda och minst lika kvalitativa alternativ gömmer sig längre ner i hyllan. Handla frukt och grönsaker som är säsong – det smakar bättre och kostar mindre. Storhandla gärna när det är rea på torrvaror och frysvaror som har lång hållbarhet, men undvik att hamstra varor som riskerar att bli till svinn.

Detta är en sponsrad artikel som innehåller annonslänkar. Den är framtagen av vår annonsavdelning eller vår kommersiella partner. Vill du också skräddarsy ditt budskap till våra läsare? Mejla din förfrågan till oss!