OSKARSHAMN
Ett publiktak på 500 sittande åskådare – det är vad som gäller på hockeymatcher, och andra idrottsevenemang, från och med onsdag, 12 januari.
SHL-laget IK Oskarshamn finns bland dem som måste förhålla sig till de nya restriktionerna.
– Man blir lite luttrad. Vi har varit med om det förut – och nu ska vi ta oss igenom det igen. Vi håller på att se över det här – men av allt att döma så kommer vi att prioritera våra säsongskortsinnehavare, företag och privatpersoner. De kommer dock inte att kunna gå på varje match, utan preliminärt var tredje match, säger klubbchefen Martin Åkerberg (bilden) till ON på måndagseftermiddagen.
Och ett antal fans från supporterklubben Blue Front Support är förstås givna, även i ett Be-Ge Hockey Center med ett publiktak på 500 åskådare.
– Jag kan tänka mig att de vill sitta på ståplatssektionen – eftersom de hör hemma där. Men vi ska ha en diskussion med dem. Vi ska säkerställa att det blir bra stämning i arenan, säger Martin Åkerberg.
Hur gör ni med dem som redan har köpt biljetter till olika hemmamatcher?
– Vi har redan inlett processen med anledning av restriktionerna som infördes innan jul, som ledde till en begränsning på 1 300 åskådare för vår del. Det innebar att endast säsongskortsinnehavare och inbokade restauranggäster kunde få möjlighet att gå, säger klubbchefen, som berättar att processen inleddes med hemmamatcherna mot Linköping den 28 december och Malmö den 8 januari (en match som sedan flyttades till den 23 januari).
– Där har vi gått ut med information till dem som har köpt lösbiljetter. De har möjlighet att få tillbaka pengarna. Vi kommer att hantera match för match framöver. Vi vill inte återbetala för långt fram heller, ifall folk exempelvis har köpt biljetter till matcher i slutet av februari. Då hoppas vi att man har lättat på restriktionerna – även om man inte kan vara säker på det i dagsläget.
– Alla som har köpt lösbiljetter kommer givetvis att få tillbaka pengarna. Och i slutet av säsongen kommer våra säsongskortsinnehavare att få möjligheten att få pengarna tillbaka när det gäller matcher som man inte fick möjlighet att gå på.
Blir det 500 åskådare i hallen plus restauranggäster?
– Nej, restauranggästerna måste ha en biljett för att kunna se matchen, i och med att man inte kan se matchen från restaurangen. Restauranggästerna ryms inom ramen för de 500 åskådarna. Vi kommer att ha ett antal biljetter som är vikta för restaurangen. Men även i restaurangen blir det en starkt begränsad kapacitet, precis som på läktaren.
Hur påverkar publiktaket klubbens ekonomi?
– Det är klart att vi tappar pengar. Det handlar om betydande belopp. Redan med de tidigare restriktionerna tappade vi all försäljning av lösbiljetter – och en stor del av konsumtionen som vi hade räknat med i arenan (halva potten och försäljningen i kiosker, barer och souvenirshop). Nu begränsas det ytterligare, så vi räknar med att vi kommer att få betala tillbaka ganska mycket till våra säsongskortsinnehavare som inte får gå. Det slapp vi i det förra steget – då kunde de gå på varje match.
– Men vi räknar med att det, precis som förra året, kommer att komma en viss kompensation från staten. Sedan vet vi sedan tidigare att det inte rör sig om en hundraprocentig kompensation. Vi får i alla fall något.
– I övrigt känner vi att vi står stabilt – både ekonomiskt och sportsligt. Detta är inte något som äventyrar vår existens. Men det är väldigt tråkigt att publiken inte får gå på våra matcher. Samtidigt får vi ha respekt för att vi – återigen – har ett allvarligt läge i samhället. Det är bara att bita ihop och göra det bästa av situationen, säger Martin Åkerberg.
Ni budgeterade i princip med noll i publik inför säsongen?
– Från början budgeterade vi utan lösbiljetter. Sedan, när restriktionerna släpptes i höstas, så gjorde vi en ny budget, där vi budgeterade in lösbiljetter igen. När vi gjorde en ny budget, så gjorde vi det för att kunna ta höjd för vissa justeringar i truppen – om det skulle behövas under säsongens gång. Men vi har inte gjort några direkta värvningar – utan vi ligger kvar på ungefär samma spelarbudget som vi startade med. Det finns luft som gör att vi kan hantera även det här intäktstappet. Vi ska kunna komma helskinnade ur den här säsongen också.
Men det nya intäktstappet påverkar möjligheterna att, eventuellt, förstärka truppen under säsongens gång?
– Jag säger inte att vi inte kommer att göra det. Vi kanske bedömer att vi har utrymme att göra det ändå. Men det är klart att man måste prioritera när det försvinner mycket pengar.
– I dagsläget har vi dock inget behov av att värva eller justera i truppen. Men det är ett levande dokument – det kan dyka upp skador och så vidare som gör att vi behöver agera. Så jag utesluter inte det. Men det finns lite mindre pengar att röra sig med, säger Martin Åkerberg.
Men ekonomin ser ganska bra ut just nu?
– Ja, det gör den. Vi har tio miljoner kronor i eget kapital – och jag tror inte att vi kommer att behöva nagga på det, trots att vi förlorar mer pengar nu. Vi ska kunna gå ut ur den här säsongen med minst ett nollresultat.
– Nu går vi in i en fas där vi ska bli ännu starkare, med siktet inställt på en ny arena.
Det tar några år innan arenan är färdig – men klubbens målsättning är förstås att IKO ska spela SHL-hockey även då, betonar Martin Åkerberg, som konstaterar att det är viktigt att öka intäkterna ytterligare framöver, för att lyckas hålla sig kvar.
Var blir det bäst att bygga den nya arenan?
– Jag kan inte säga det än. Vi kommer givetvis att ha en dialog med både politiker och tjänstemän i kommunen framöver, för att komma fram till den bästa platsen. Och beslutet om den nya arenan är inte klubbat än (kommunstyrelsen ska ta ett inriktningsbeslut i frågan den 25 januari – men Socialdemokraternas styrelse, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har redan sagt ja till bygget av en ny arena, och enligt uppgifter till Radio Kalmar säger även Moderaterna ja). Vi får sitta still i båten till dess – men det finns inget som tyder på att det inte kommer att bli en ny arena. Diskussionerna och tankarna är i gång, men när man ska ta beslut om platsen så är förstås tidsaspekten en av de viktigaste faktorerna.
Ja, då kan man välja en plats som redan har en detaljplan som tillåter idrottsverksamhet…
– Ja, så är det.
Jag tänker exempelvis på Gröndals IP, där Kristinebergs FF hade sin hemmaplan (fotbollsplanen är ett minne blott sedan flera år tillbaka). Den detaljplanen tillåter väl fortfarande idrottsverksamhet…
– Ja, det är mycket möjligt. Vi tog tidigare fram tre förslag – och det ena ligger i närheten, fast lite närmare vattnet, i skogen.
– Förutom tidsaspekten, så är det viktigt att arenan ligger ganska tillgängligt – både för lokalbefolkningen och för dem som reser hit utifrån. Arenan får inte ligga för långt in i stan. Mycket biltrafik kommer att belasta vägarna som leder till arenan. Det får man ha respekt för. Men jag utesluter egentligen inte någon plats i dagsläget. Vi får samla ihop förslagen som finns i slutet av januari och titta på hur vi ska gå vidare.
Fotbollsplanen/bandybanan/friidrottsarenan på Arena Oskarshamn är väl ett alternativ också, om man flyttar på fotbollen, bandyn och friidrotten…
– Ja, det är klart att det skulle vara önskvärt att ha två hallar intill varandra. Förslaget är ju att man ska behålla den befintliga arenan (Be-Ge Hockey Center) som träningshall och det finns stora vinster med att ha båda arenorna på samma område. Men om det är fysiskt och ekonomiskt görbart, det får tiden utvisa.
Det är viktigt att den nya arenan byggs så fort som möjligt – det får inte bli en långbänk av det hela, understryker Martin Åkerberg.
– Vi hoppas på ett snabbt beslut – och att man kan mötas över partigränserna.
Det känns som att det i värsta fall kan dra ut på tiden om den nya arenan byggs på området i närheten av sjukhuset, som är ett av de föreslagna områdena…
– Ja, men det är inget som säger att det måste ta lång tid. Det finns dock tidsmässiga risker med det området. Hur stora de riskerna är, ja, det får någon annan, som kan det bättre, svara på. Annars tycker jag att det området är bra – om man bortser från de tidsmässiga riskerna – med tanke på att det ligger lättillgängligt i ett område där det är tänkt att stan ska växa under de närmaste åren. Det hade varit strategiskt bra att lägga den där. Men det är alldeles för tidigt att säga något om detta än, säger Martin Åkerberg.
En sista grej. Hur ser du på det här med att SHL ska släppa iväg spelare till OS?
– Man måste ha klart för sig att NHL är en privat liga, som inte är kopplad till internationella ishockeyförbundet. NHL kan därmed göra som de vill. Vi andra måste lyda under de bestämmelser som finns (SHL har ett avtal med internationella hockeyförbundet). OS är en för stor apparat för att man ska kunna ställa in det, det är min bedömning. Det är nog inte ett alternativ. Vi får vara beredda på att släppa de spelare som blir uttagna. Som jag har förstått det, så vill de aktuella spelarna åka. Det är en ära att få spela i ett OS. Men det är klart, nu har vi både coronapauser och OS-uppehåll som gör det bekymmersamt för oss att få ihop säsongen – men vi släpper de spelare som blir uttagna.
– För vår del är givetvis Fredrik Olofsson aktuell. Men spelare från andra nationer kan också bli aktuella – jag tänker på bröderna Zohorna (tjeckerna Tomas och Hynek) exempelvis. Det är klart att vi ska se det som en stor ära att vi kan producera OS-aktuella spelare. De praktiska bekymren får vi ta separat, säger Martin Åkerberg.
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.