Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

SPORT

Opinion

Tjänster

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Ett korkat förslag? EU har skruvat åt reglerna för plastkorkar på dryckesförpackningar

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

EU har skruvat åt reglerna för plastkorkar på dryckesförpackningar.

Från och med den 3 juli måste korkarna sitta fast under hela användningen, något som väckt blandade reaktioner bland konsumenter, rapporterar TT.

Kolsyrat vatten, kork
Korken sitter fast på vattenflaskan. Foto: Peter A Rosén

Syftet med de nya kraven är att minska nedskräpningen och se till att fler plastkorkar återvinns istället för att hamna i naturen. Korkar och kapsyler utgör nämligen en stor del av skräpet på stränder och i hav.

Korkade korkar

Men alla är inte nöjda med förändringen. Klagomål om spilld mjölk, svårigheter att dricka ur läskflaskor och problem för reumatiker har lyfts fram i medier och diskussionsforum. En del anser att de nya korkarna helt enkelt är för korkade.

Johanna Ragnartz, vd på organisationen Håll Sverige rent, har förståelse för frustrationen men betonar vikten av att minska plastavfallet.

– Det handlar ju inte om att göra det svårare för människor, utan om att strypa tillförseln av plastföremål i naturen, säger hon till TT.

“De var också lösa”

Johanna Ragnartz tror att både handhavande och design av korkarna kan förbättras över tid.

– I dag är det väl inte heller någon som reagerar på att kapsylen sitter fast på aluminiumburkar, de var ju också lösa från början. Man vänjer sig och producenterna hittar också sätt att förbättra designen, säger hon till TT.

Reglerna gäller plastkorkar på flaskor och kartonger under tre liter, med undantag för korkar på dryckesbehållare av glas eller metall. Förhoppningen är att de nya kraven ska leda till minskad nedskräpning och att fler plastkorkar återvinns istället för att hamna i naturen.

+1
7
+1
0
+1
0
+1
10
+1
1
+1
2
+1
25

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS