MISTERHULT
Om någon gör som Ture Königson gjorde en gång i tiden – ja, då kan det, trots allt, sluta med att en rådgivande folkomröstning kommer att hållas i frågan om Hultgården och Charlottagården i Misterhult.
Den folkpartistiske verkstadsarbetaren och riksdagsledamoten Ture Königson gick till historien 1959, då han avgjorde omröstningen om allmän tilläggspension (ATP) genom att lägga ned sin röst.
Att majoritetspartierna i Oskarshamns kommun, Socialdemokraterna och Moderaterna, kommer att säga nej till en folkomröstning när Misterhultsärendet inom kort ska behandlas i kommunstyrelsen och fullmäktige – ja, det är ingen vågad gissning.
Oppositionspartierna, däremot, är tydliga med att de vill anordna en folkomröstning – trots att större delen av Folkinitiativets namninsamling blev underkänd av de två juristerna som kommunen anlitade.
Då hänger alltihop på en enda röst, precis som i höstas. Här kommer alltså en eventuell Ture Königson-manöver in i bilden. Gör en enda socialdemokrat eller moderat som Ture Königson gjorde för 61 år sedan (med skillnaden att man röstar emot det egna partiets linje i det här fallet), så vinner oppositionssidan – i och med att det är enkel majoritet som gäller (under förutsättning att alla på oppositionssidan röstar ja till en folkomröstning, förstås).
Det ska också understrykas att Moderaterna faktiskt inte har tagit ställning till hur de ska rösta den här gången.
Men Socialdemokraterna kommer förmodligen inte att ändra sig. Det var i alla fall vad kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S) sa till Oskarshamns-Nytt nyligen.
“Vi behöver en Ture Königson”
– Ja, vi behöver ha en Ture Königson, säger Ulf Arenius under torsdagens pressträff i församlingshemmet i Misterhult.
Han, Margareta Wolff, Eva Holm, Mette Munter, Carola Algesson, Carina Nilsson och Edvard Dunge har – i Folkinitiativets namn – bjudit in Oskarshamns-Tidningen, Oskarshamns-Nytt och P4 Radio Kalmar.
– Varför anlitade kommunen jurister fem i tolv? Det är inte så svårt att räkna ut. Kanske finns det en anledning till att majoriteten inte vill ha en folkomröstning, säger Mette Munter.
Folkinitiativets representanter säger att de inte fick några signaler om att större delen av namninsamlingen skulle underkännas.
Enligt dem berättade kommunen att 68 namn var ogiltiga, på grund av att personerna ifråga inte har rösträtt i Oskarshamns kommun.
Men att namnteckning och namnförtydligande saknades nästan överallt (endast 273 personer har skrivit under med både namnteckning och namnförtydligande, enligt kommunen), ja, det kom som en total överraskning, betonar Folkinitiativets representanter.
“Vet inte vad de har granskat”
– Nu vet vi inte vad de har granskat – de har inte lämnat ifrån sig några dokument. Det finns inte dokumenterat på vilket sätt de har sett det där. Jag vill se ett granskningsmeddelande, säger Edvard Dunge.
Mette Munter pekar på ett faktum som skulle kunna leda till att de styrande politikerna ändrar sig i frågan om Hultgården och Charlottagården.
– Det är de stora boendena som är huvudproblemet under coronapandemin, betonar hon.
– Alla experter inom äldreomsorg, som har uttalat sig, säger att små boenden är optimala. Kanske är det därför som Oskarshamns kommun har klarat sig väldigt bra hittills under pandemin, säger Mette Munter.
Eva Holm lyfter fram folkmängds- och storleksaspekterna:
– I kommunens översiktsplan ser vi att Misterhultsbygden är det största ytterområdet i kommunen. Misterhultsbygden är störst till ytan, Misterhultsbygden har flest permanentinvånare – och flest personer mellan 43 och 63 år. Och bland dem som är 64 och äldre är vi också flest, säger hon.
Kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S) brukar säga att det finns andra satsningar som skulle kunna utveckla Misterhultsbygden på ett bättre sätt – jämfört med äldreboenden. Hur ser ni på det?
Folkinitiativets representanter svarar att de välkomnar fler satsningar i bygden – samtidigt som Hultgården/Charlottagården får vara kvar.
– Satsa pengar – bygg och dona. Få folk att flytta hit. Alla kan inte bo i stan, säger Eva Holm.
Det är dock oklart hur Folkinitiativet ska arbeta vidare efter beskedet om den underkända namninsamlingen. Representanterna har ännu inte tagit något beslut i den frågan.
TEXT & FOTO
Peter A Rosén
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.