KALMAR LÄN
”Välkommen till en vår fylld av föreläsningar, historia och inspirerande upplevelser. Vårens program bjuder på en mångfald av berättelser och kunskap från länets alla hörn – från vävning och tegel till Blå Jungfrun, Hultsfreds-Hus, munkarnas mysterier och museets gömda skatter. Det finns något för alla!”, skriver Kalmar läns museum i ett pressmeddelande.
”Vårprogrammet inleds den 15 januari med Ulrika Söderström, arkeolog på museet och nydisputerad vid Linnéuniversitetet. Hon föreläser om hur kulturarv kan användas som en resurs för hållbar stadsutveckling, med exempel från kvarteret Caroli i Malmö, Valnötsträdet i Kalmar och flytten av Kiruna.”
Vårens program i korthet
- Ölands fornborgar: Vi presenterar tre föreläsningar som knyter an till forskningsprogrammet om Ölands fornborgar. Ta del utgrävningarnas resultat hittills, matkulturens dolda spår och kontakterna med Romarriket och Europa.
- Berlinmurens uppgång och fall: Växjöhistorikern Olle Larsson är tillbaka! Förbered dig på ett stycke skrämmande, spännande och viktig del av vår samtidshistoria.
- Munkarna i Kalmar: Den uppskattade föreläsaren Jörgen Hedman berättar om klostrets historia från 1243 och framåt. Få en inblick i munkarnas liv, deras inflytande på staden och varför de till slut försvann.
- Skuggorna som bygger Sverige: Elinor Torp, journalist och författare, lyfter arbetslivets mörka sidor och den osynliga delen av arbetsmarknaden. Hör berättelser ur hennes bok ”Flickan i korridoren”.
- Vävstugornas betydelse: Lotta Granbom delar med sig av sina besök till 50 vävstugor i Småland och deras viktiga roll som sociala mötesplatser.
- Soft girls och trad wifes: Under Internationella kvinnodagsveckan utforskar vi fenomenet tillsammans med experterna Helen Nilsson och Marie Eriksson.
- Blå Jungfrun: En helkväll om myterna och historien kring den mytomspunna ön i norra Kalmarsund.
- Hultsfreds-Hus: Välkommen till en kväll i Hultsfred och lär dig mer om Hultsfreds-Hus historia och betydelse.
- Kalmar stadsmur och bryggerier: Under två föreläsningar utforskar vi Kalmars historia genom dess stadsmur och bryggerier.
- Byggnadsvårdsåret 50 år: Två föreläsningar om byggnadsvård fokuserar på Vinäs slott i Västerviks kommun och Manilla-området i Kalmar. Museichefen tar oss även på en länsresa i teglets tecken.
- Pataholm – liv och livsöden 1700–1920: Marie Runnedahl, författare till boken med samma namn, berättar om invånarna i Pataholm genom århundradena.
- Upptäck länsmuseets dolda skatter: Följ med våra guider på en spännande rundtur i museets förmålsmagasin på Hansa City-området. Upptäck 10 000 års historia på hyllorna.
Vårprogrammet i sin helhet
- ”Mer information om respektive program finns på https://kalmarlansmuseum.se/evenemang/, och i tryckt version i museets butik.
- Med Kalmar läns museums årskort kan du köpa biljetter till våra föreläsningar till ett förmånligt pris.
- De flesta evenemangen direktsänds via vår streamingtjänst KLM-Play och finns tillgängliga som repris för 39 kr”, skriver Kalmar Läns Museum.
What’s your Reaction?
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1