ANNONS

emånhögsby

En cykelled utmed Emån kan skapa fler jobb i Oskarshamn, Högsby och Mönsterås

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

MELLANLÄNET

En cykelled kan komma att anläggas utmed Emån.

Under 2019 och 2020 har kommunerna Högsby och Hultsfred genomfört en förstudie, där man har tittat på om det går att anlägga en cykelled utmed Emån – en fritidsled på befintlig infrastruktur, både för besökare och boende.

Utifrån förstudien klarnade en vision om att cykelleden borde börja vid källan och sluta vid havet.

”En samverkan mellan fler aktörer, över kommun- och länsgränser, tror vi kan ge oss goda chanser att få nationellt stöd”, står det i ett brev som Tommy Karlsson, fritidskonsulent i Hultsfreds kommun, har skickat till Oskarshamns kommun, Mönsterås kommun, Vetlanda kommun, Eksjö kommun och Nässjö kommun.

“Fantastisk led”

”Cykla utmed Emån i Småland, från källa till hav. Upplev en fantastisk led som tar dig från Smålands inland ut till kusten, längs flodpärlmusslans och malens vattendrag. En del av Astrid Lindgrens hembygd”, står det i visionen.

”Vill ni bli en del av den här resan?”, undrar kommunerna Högsby och Hultsfred.

Nästa steg är i sådana fall ett nytt projekt – ett nationellt projekt, där samtliga kommuner är delaktiga, samt Region Kalmar, Smålands Turist, Trafikverket och länsstyrelsen.

Projektet ska innehålla en förstudie för nya kommuner och en genomförandefas för hela sträckan.

”För att starta igång processen med att skriva projektansökan behöver vi veta vilka kommuner som är intresserade och vill vara med. Som kommun bör man veta att det kommer att krävas en viss egen insats, antingen som ekonomisk insats eller i tid. Insatsen ska dock ligga på en nivå som gör att alla kommuner, oavsett storlek, kan medverka”, skriver kommunerna Hultsfred och Högsby.

Lars Rosander (C), kommunalråd i Hultsfreds kommun, och Stihna Johansson Evertsson (C), kommunalråd i Högsby kommun, har skrivit under.

Det var från början ett medborgarförslag som satte igång tankarna på en cykelled utmed Emån.

Förstudien genomfördes med stöd av Jordbruksverket, inom ramen för LEADER-nätverket Astrid Lindgrens Hembygd.

Syftet med det hela är förstås att öka antalet besökare utmed Emån.

“Fler arbetstillfällen”

”Tillskapandet av detta cykelstråk skulle erbjuda såväl en attraktiv och hållbar turistattraktion, som en förbättrad cykelinfrastruktur som ökar välmående och hälsan bland kommuninvånarna. Ett välfungerande cykelstråk längsmed Emån kan i framtiden även leda till fler arbetstillfällen i regionen”, står det i projektbeskrivningen.

Emån är 220 kilometer lång.

I projektunderlaget beskrivs den som en ”mycket vacker och varierande å som rinner genom åtta småländska kommuner”.

Den rinner från källan i Nässjö kommun och vidare till kommunerna Eksjö, Sävsjö, Vetlanda, Hultsfred, Högsby, Mönsterås och Oskarshamn.

Emån rinner ut i Östersjön, i norra delen av Kalmarsund.

Sveriges artrikaste vatten

”Med 32 olika fiskarter är ån Sveriges artrikaste vatten. Här finns allt från abborre, färna, lax och Europas nordligaste bestånd av mal”, står det i projektunderlaget.

I underlaget slår man också fast att cykelturismen är viktig i många europeiska länder – exempelvis i Österrike, Belgien, Danmark, Schweiz, Holland och Tyskland.

”En prognos för cykelturismen är att den kommer att öka mer än annan turism, eftersom den är miljöriktig, har positiva hälsoeffekter och ger stor möjlighet att uppleva natur och lokal kultur. I olika publikationer uppskattas cykelturismen ha en potential att efter 2020 kunna omfatta fem procent av den totala turismomsättningen i Europa”, står det i underlaget.

”En omsättning mellan 100 och 150 miljarder kronor bedöms vara möjligt.”

”2014 publicerades en artikel i The Guardian som framhåller att cykelindustrin i Europa skapar 650 000 jobb och att huvuddelen, 524 000, återfinns inom besöksnäringen. Vidare i artikeln anses att denna siffra, i takt med att antalet cykelresor i Europa ökar, kan öka till över en miljon 2020. Ökad vardagscykling medför också att fler och fler vill rekreations- och turismcykla. Detta förutsätter dock en utbyggnad av infrastruktur för trafiksäker och bekväm cykling. Om det sker i ökad omfattning så finns det i södra Sverige och Småland stora möjligheter för ökad turismcykling.”

Studiebesök på Öland

Inom ramen för förstudien har man även genomfört ett studiebesök på Öland, för att nämna ett exempel.

Där har man arbetat framgångsrikt med cykelturism.

I en framtida marknadsföring av cykelleden längsmed Emån tänker man använda sig av följande budskap:

Upplev natur-, djur- och kulturliv utmed Emån.

Se skönheten.

Se enkelheten.

Hör tystheten.

Umgås med vänner.

Koppla av, minska stress.

Träna kroppen.

Emån är floden i Småland.

Cykla i Astrid Lindgrens hembygd.

Upplev ett genuint Småland.

FOTO

PETER  A ROSÉN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS