DEBATTARTIKEL
Inget lägre än märket!
Skulle du råda en vän att bli lärare?
Det måste varje kommunpolitiker fråga sig.
Länet behöver rekrytera drygt 3 000 lärare de närmaste 10 åren. Det är 53 procent av 2020 års lärarkår.
Siffrorna är från Skolverkets lärarprognos 2021. Konkurrensen gör att de med bäst arbetsmiljö och löner kommer att klara sig bäst.
I Mönsterås personalpolitiska program står ”Att möta framtiden med rätt kompetens är en av de viktigaste utmaningarna vi står inför” och att insatser behövs för att behålla kompetens, attrahera och rekrytera nya medarbetare. Det måste personalutskottet göra nu, proaktivt!
“Fick kritik”
Landets 290 kommuner ansvarar för skolan och måste göra läraryrket attraktivt så söktalen till lärarutbildningen ökar och lärare stannar kvar inom yrket. Ingen annan kan förändra lönerna eller arbetsvillkoren.
2012 fick Sverige kritik av OECD för de dåliga lönerna i samband med urusla resultat i PISA. Centralt ansågs att lyfta lönerna och de har faktiskt blivit bättre. Efter legitimationskraven 2011 ökade efterfrågan.
Lärare kunde byta kommun och höja lönen med tusentals kronor. Ingångslönerna ökade.
Men de lojala som stannade har fortsatt att halka efter.
Vi ser att åtminstone grundskolelärare når en genomsnittlig lön innan 50-årsdagen fast vi avtalat att premiera erfarenhet. Reallönesänkningar när du har 20 år kvar i yrket rimmar illa med kommunens lönepolitik: lönen ska stimulera till goda prestationer och att verksamheten når sina mål, samt stärka kompetensförsörjningen. Löneutvecklingen ska påverkas av engagemang och prestation.
“Gynnar inte våra elever”
Hur blir det svårt för just Mönsterås att rekrytera sin del av de 3 000 lärarna? Ja, det hänger ju på om någon utbildar sig till lärare och om arbetsgivaren är attraktiv, vilket vi kan påverka.
Har andra bättre löner börjar man inte jobba här. Med sämre arbetsvillkor och löneutveckling riskerar vi att förlora personal. De kanske kommer tillbaka, men till en helt annan kostnad. Det gynnar inte våra elever.
Inget lägre än märket, högre!
Elise Ling och Anna Rapakko, Sveriges Lärare Mönsterås
Skribenten svarar för åsikter i denna insändare/debattartikel. Skribenter omfattas av källskydd och har rätt att vara anonym enligt tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Skicka insändare till redaktionen@oskarshamns-nytt.se