OSKARSHAMNS KOMMUN
Oppositionsrådet Leif Axelsson (SD) har skickat in en fullmäktigemotion där han och Sverigedemokraterna i Oskarshamns kommun föreslår att att det fullständiga innehållet i de måltider som serveras i kommunens förskolor, skolor och äldreomsorg ska redovisas tydligt minst en vecka före servering.
Här är motionen i sin helhet:
”Ökad transparens och tydlighet kring skol- och äldreomsorgens måltider
Bakgrund
Under en längre tid har vi mottagit klagomål från både föräldrar, elever och äldre om att maten i kommunens skolor och äldreomsorg försämras. Den kostpolicy som nu ligger till grund för kommunens måltider, beslutad av den styrande majoriteten (Socialdemokraterna och Moderaterna med stödpartier), möjliggör att skol- och omsorgsmaten alltmer präglas av kostexperiment snarare än att säkerställa att maten är uppskattad och näringsriktig.
Rätter som sill-lasagne, braxburgare, fiskfärs och gråärtsfärs har introducerats, trots att återkopplingar från både barn och äldre tydligt visar att dessa rätter sällan – för att inte säga aldrig – äts upp. Det är en självklarhet att maten som serveras i skolan och äldreomsorgen ska vara näringsrik och hållbar, men den måste också vara aptitlig och anpassad efter dem som faktiskt ska äta den. Maten ska inte bli ett experiment där barn och äldre lämnas hungriga efter måltiderna.
Samtidigt ser vi en utveckling där fläskkött försvinner från menyerna i allt högre utsträckning. Detta sker samtidigt som andelen vegetariska rätter ökar på bekostnad av den svenska husmanskosten och andra väl etablerade recept från svenska hem, som både barn och äldre uppskattar och äter.
Brist på tydlig information
Ett ytterligare problem är att skolmatens faktiska innehåll ofta döljs bakom abstrakta eller ”hippa” namn, vilket försvårar för både elever och föräldrar att förstå vad som serveras. Exempel på detta är när rätter beskrivs med fantasifulla namn som inte ger någon tydlig bild av vad som faktiskt ligger på tallriken.
Konkreta exempel:
På matsedeln kan det ibland stå fisk, men vad är det för fisk? Ibland står det färs, men vad är det för färs? Ibland står det biffar, men vad är det för biffar? Ibland står det lasagne, men vilken sorts lasagne är det denna gång? ”Kockens val” – hur ska vi kunna veta vad detta är? Exemplen går att göra en lång lista av och fler och fler föräldrar får upp ögonen för denna brist på transparens.
Det kan inte vara rimligt att föräldrar och elever först vid måltiden får reda på att det som serveras är något helt annat än vad de förväntat sig.
Föräldrar ska kunna veta exakt vad deras barn serveras i skolan, och äldre ska ha full insyn i vad som serveras på boenden. Denna tydlighet är viktig både för att kunna planera måltider hemma och för att kunna anpassa sig efter allergier, preferenser eller andra kostbehov.
Det bästa vore naturligtvis om Sverigedemokraternas tidigare motion om en ny kostpolicy, där skol- och omsorgsmaten baseras på svensk husmanskost och väl etablerade recept från svenska hem, bifölls. Men oavsett den frågan borde det vara en självklarhet att måltidernas innehåll tydligt framgår i kommunens menyer och att detta presenteras i god tid.
Kommunen har idag valt att redovisa varje måltids klimatavtryck genom koldioxidekvivalenter (CO₂e). Om det är möjligt att informera om detta, bör det också vara möjligt att säkerställa att barn och äldre får tydlig information om vad de faktiskt ska äta. Transparens och tydlighet borde vara en självklarhet när det gäller skol- och äldreomsorgens måltider.
Förslag till beslut
Med anledning av ovanstående yrkar Sverigedemokraterna att kommunfullmäktige beslutar:
• att det fullständiga innehållet i de måltider som serveras i kommunens förskolor, skolor och äldreomsorg ska redovisas tydligt minst en vecka före servering.
• att där det exempelvis inte går att skriva ut exakt vad en maträtt kommer att innehålla, p.g.a. att man inte ännu vet vilka rester som blir över, där ska det då i stället skrivas ”rester från veckan” eller annan förklaring till varför man just inte vet vad som ska serveras. Dock ska detta skrivas ut på skolmatsedlarna snarast möjligt när denna information finns tillgänglig.
• att näringsvärdet för det som serveras ska redovisas tillsammans med denna information.”

Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.