INSÄNDARE
Efter Brexit är det dags för Swexit.
Jag anser således att Sverige bör lämna överklassprojektet EU.
Som medlem i EU är Sverige bundet av EU:s lagar och regler, vilket begränsar landets förmåga att fatta egna beslut.
Genom att lämna EU skulle vi kunna återta kontrollen över vår egen lagstiftning.
EU-medlemskapet innebär att vi skickar iväg stora summor till EU:s budget.
Sverige betalar, som bekant, en årlig medlemsavgift till EU. Avgiften kan variera stort mellan åren. För 2021-2027 ligger prognosen på Sveriges EU-avgift på knappt 45 miljarder kronor per år. År 2021 betalade Sverige drygt 52 miljarder kronor i EU-avgift och vi fick tillbaka 16 miljarder i EU-bidrag, vilket resulterade i en svensk nettoavgift på 36 miljarder kronor.
Fler hyresbostäder
Om Sverige lämnar EU, skulle dessa pengar kunna användas för att finansiera inhemska projekt och tjänster. Vi skulle, exempelvis, kunna bygga fler hyresbostäder, finansierade av staten, med så låga hyror som möjligt, så att ungdomar får råd att flytta hemifrån. Men det handlar inte bara om ungdomar – fattigpensionärer och lågavlönade ska också ha tillgång till bra bostäder.
EU:s politik och regler gynnar ofta stora företag och finansinstitut, vilket leder till ökad ekonomisk ojämlikhet. Småföretag och arbetarklassen har svårt att konkurrera på samma villkor.
EU:s beslutsprocesser kan vara komplexa och svåra att förstå för “vanligt folk”, vilket kan leda till en känsla av politisk elitism. Detta kan skapa en klyfta mellan EU:s institutioner och medlemsländernas medborgare.
EU:s regler om fri rörlighet för kapital gynnar ofta dem som har kapital att investera, vilket leder till ökad ojämlikhet.
EU:s institutioner har ofta kritiserats för brist på öppenhet, vilket leder till misstro mot EU bland medborgarna.
“Egen invandringspolitik”
Som medlem i EU är Sverige bundet av EU:s handelsavtal. Om vi lämnar EU, skulle vi ha möjlighet att förhandla fram egna handelsavtal som är mer fördelaktiga för oss.
EU:s invandringspolitik har debatterats. Genom att lämna EU skulle vi kunna utforma vår egen invandringspolitik som bäst uppfyller Sveriges behov.
Det finns tecken på att debatten om en eventuell Swexit kan intensifieras framöver. Till exempel har Sverigedemokraterna uttryckt intresse för att förbereda för ett eventuellt utträde ur EU. Dessutom har vissa fackliga ledare ifrågasatt nyttan av det svenska EU-medlemskapet på grund av frågor som minimilöner.
Vänsterpartiet är också EU-kritiskt, även om det uttalade utträdeskravet har strukits.
Många socialdemokrater och miljöpartister, med flera, är också EU-kritiska.
Så det finns hopp om livet.
Låt oss hoppas att vi har lämnat EU-helvetet om tio år.
God fortsättning på det nya året!
Frihetsälskaren
Foto: Freepik
Skribenten svarar för åsikter i denna insändare/debattartikel. Skribenter omfattas av källskydd och har rätt att vara anonym enligt tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Skicka insändare till redaktionen@oskarshamns-nytt.se