ANNONS

Omslag Oskarshamns-Nytt
Foto: Privat

E-handelsbolag fortsatt eftertraktade på marknaden för företagsöverlåtelser

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

NÄRINGSLIV

Svensk e-handels omsättning har fallit tillbaka på senare tid, men intresset för att köpa webbutik går i motsatt riktning.

Småland är, som bekant, välkänt för sin företagarkultur och starkt präglat av entreprenörskap. Redan innan den moderna tideräkningen hade regionen en väletablerad handelskontakt med stora delar av omvärlden. Utvecklingen har sedan tagit Småland till att bli ett av de landskap som tillhandahåller flest småindustrier.

Men i dag visar företagsmarknaden, precis som övriga delar av samhället, en tydlig vidareutveckling mot de digitala affärsmöjligheterna. Teknologin blir alltmer avancerad och konsumenter värderar lättillgängliga lösningar högt – två goda förutsättningar för e-handeln.

Företagsmäklare om intresset för e-handel

E-handelsbolag tillhör i dag en av de hetaste kategorierna av företag. I alla fall om man ser till marknaden för företagsöverlåtelser, där många köpares efterfrågan riktas mot webbutiker. Något flera företagsmäklare vittnar om.

Marknadens status är positiv för de som vill sälja sin e-handel, vilket man rekommenderas använda en företagsmäklare till. På så sätt får man tillgång till expertkunskap inom företagsöverlåtelser och ett brett nätverk av potentiella köpare, samtidigt som man ser till att processen går rätt och riktigt till. Att vända sig till en företagsmäklare innebär en utgift i försäljningen, men ofta är investeringen värd det sett till affärens slutpris.

Förändrade köpmönster och geografisk frihet

Som tidigare nämnt ligger konsumenternas förändrande köpmönster till stor grund för att e-handelsbolagen fått sig ett stort uppsving på senare år. Inte minst under tiden då coronapandemin var som värst, och möjligheten att handla online var en direkt nödvändighet för många.

Faktum är att omsättningen från den svenska e-handeln växte med hela 35 miljarder kronor under år 2020. Detta motsvarade en ökning om nästan 40 procent. Trots att siffrorna minskat sedan dess, till stor del då samhället återgått till normalt tillstånd, befinner sig marknaden på en fortsatt hög nivå. Betydligt högre än innan pandemin bröt ut.

Även den geografiska friheten antas spela in som en faktor till varför e-handelsbolag är så eftertraktade. En webbutik kan drivas varifrån man vill, vilket gör att utbudet av potentiella målbolag sträcker sig långt utanför Smålands, och till och med Sveriges, gränser.

Fler företagsförsäljningar utomlands

Christina Hansson, vd för Svenska Bolagstorget, har tidigare berättat för Dagens industri att det länge funnits en viss rädsla för att kliva utanför landsgränserna vid en företagsförsäljning. Men när geografin minskar i betydelse syns att allt fler säljare väljer att undersöka den internationella marknaden i jakt på köpare.

Denna utveckling har ägt rum under de senaste 10 åren, enligt Hansson, vilket tyder på att det inte bara är e-handlare som är villiga att sälja sitt bolag till utländska aktörer. Något vi har konkreta exempel på i Småland. Så sent som förra året köptes familjeföretaget Karlssonbuss i Vaggeryd, till exempel, av ett kanadensiskt-brittiskt investmentbolag.

Generellt sett kan man säga att svenska bolag är högt ansedda ur ett internationellt perspektiv. Till stor del med anledning av att bolagen är välskötta och redovisningen transparent. Även om de småländska industrierna är en sedan länge etablerad tradition finns nu möjlighet för e-butikerna att bli regionens nästa stora företagsexport.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS