SVERIGE
Svensk Handel välkomnar att EU adresserar problemen med Temu och Shein. Slopad tullgräns på 150 euro är ett steg i rätt riktning men inte en lösning. Fler konkreta åtgärder krävs här och nu. ”Det europeiska självskadebeteendet måste upphöra, säger Martin Kits, chef för Näringspolitik och Opinionsbildning på Svensk Handel i ett pressmeddelande.
EU-kommissionen har Temu och Shein under lupp. Förra året kom 12 miljoner småpaket in varje dag till EU, vilket är dubbelt så många som året innan. Majoritet av paketen kommer från ovan nämnda kinesiska onlinegiganter.
– Varje dag som den illojala konkurrensen tillåts pågå hotas inte bara svenska företag och jobb, utan även den gröna omställningen. Det här är en fråga som kräver ett snabbt och resolut agerande. Att tillåta att kinesiska e-handelsföretag slår ut svenska handelsföretag på detta vis är ett hårt slag mot en bransch som redan befinner sig i ett mycket utsatt läge, säger Martin Kits, chef för Näringspolitik och Opinionsbildning.
Slopad tullfrihet välkomnas
I en rapport som släpptes i veckan slår EU-kommissionen fast att allt fler skadliga produkter kommer in till EU och att floden av importerade varor hotar europeiska konsumenters rättigheter och säkerhet. Medlemsländerna uppmanas att driva på för att slopa tullundantaget på 150 euro och i stället införa en avgift för hanteringen och därigenom bättre kunna kontrollera inflödet av skadliga varor.
– Det är välkommet att kommissionen tydliggör den enorma problembild som finns. Att slopa tullfriheten är ett steg i rätt riktning men det är inte en lösning. Ska vi nå konkurrens på lika villkor måste Temu ta ansvar för varorna de säljer till EU, innan de sätts på marknaden. Så är det inte idag, säger Martin Kits.
En ny rapport från Svensk Handel visar att företagens kostnader för att leva upp till EU:s lagar och regler innebär generella prisökningar på 40 procent. Kostnader som onlinegiganterna slipper.
EU-kommissionen har också meddelat att en utredning av Shein inletts, sedan tidigare granskas även Temu. Bakgruden är att de inte lever upp till flera EU-direktiv kopplat till bland annat konsumenträtten.