SVERIGE
Våren är högsäsong för fritidshus. I takt med att dagarna blir ljusare och grönskan återvänder väcks hos många drömmen om ett eget fritidsboende. Fastighetsbyrån ger fem tips på vad du ska tänka på när du köper ett fritidshus.
”2024 ökade antalet sålda fritidshus med 18 procent jämfört med året innan. Men med ett eget hus kommer också många nya saker att ha koll på för att undvika obehagliga överraskningar och oförutsedda utgifter. Så vad är det viktigaste att tänka på inför köpet? Fastighetsbyrån har samlat sina bästa tips för den som går i köptankar”, skriver Fastighetsbyrån i ett pressmeddelande.
Fem saker att tänka på:
1 – Utgå från ditt drömläge
Fritidshusets läge är det absolut viktigaste att tänka på – om det är fel går det inte att ändra. Är det solläget, närhet till vatten eller avskildhet som väger tyngst för dig? Titta på många hus innan du bestämmer dig och gör en prioritering av de krav du har så blir det lättare att sålla.
2 -Besikta för att slippa överraskningar
Skicket på huset, framför allt byggnadsskicket och bottenkonstruktion, är viktigt att titta på i detalj. Gör en besiktning och anlita alltid en ansvarsförsäkrad besiktningsman. Om du är observant på skicket behöver du inte bli besviken i efterhand.
3 – Vädersäkra innan köp
Klimatförändringar ökar risken för översvämningar och stormar. Med hjälp av översvämningskartor kan du kontrollera om fritidshuset ligger i en riskzon vid kraftigt regn. Om huset ligger nära vatten – kolla hur högt det ligger över havsnivån. En noggrann kontroll kan minska risken för framtida skador och oväntade kostnader.
4 – Ha koll på servituten
Ett servitut för ett fritidshus är en rättighet att använda någon annans fastighet för ett visst ändamål, till exempel en väg, brygga eller brunn. Kolla upp alla tänkbara servitut. Gamla servitut kan leda till glada överraskningar men också innebära svårlösta problem med tolkningar och granntvister.
5 – Kolla upp husets förutsättningar
Undersök rätten att bygga nytt och bygga ut. Titta även på kvalitet och kvantitet när det gäller vatten och avlopp och om det är kommunen eller en vägförening som sköter vägen. En vägförening innebär att de som bor i området tillsammans sköter vägen och det kan i sin tur innebära kostnader och ansvar för dig som köpare”, skriver Fastighetsbyrån.
FAKTA / Fastighetsbyrån
Mäklarföretaget Fastighetsbyrån ingår i Swedbank-koncernen och har cirka 1 600 medarbetare på 270 franchiseägda kontor runt om i Sverige. Under 2024 gjorde företaget cirka 40 000 bostadsaffärer och är därmed marknadsledare på den svenska bostadsmarknaden. Företaget har även verksamhet utomlands med cirka 100 medarbetare i Spanien och Portugal.

Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.