OSKARSHAMN
För Döderhults församling är det självklart att fortsätta att fira gudstjänst – men man funderar på hur folk ska kunna delta i gudstjänsterna nu när de inte kan vara på plats i kyrkorummet.
Det skriver församlingen i ett meddelande till lokalpressen.
Församlingen betonar att man måste göra vad man kan för att minska spridningen av coronaviruset.
Därför genomförs en anpassning och en omställning av gudstjänstlivet.
”Vi arbetar just nu på hur vi ska arbeta framöver, hur vi ska fira gudstjänsterna, hur man ska kunna delta i gudstjänst utan att vara på plats i kyrkorummet och hur vi ska nå ut med denna information till våra församlingsbor och medlemmar”, skriver församlingen.
Tidigare i dag gick biskopen Fredrik Modéus ut med ett pressmeddelande, där han konstaterar att det under rådande omständigheter är svårt att motivera offentliga gudstjänster.
Han skickade på torsdagen ett brev till kyrkoherdarna inom Växjö stift, med anledning av Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar när det kommer till att förhindra smittspridningen.
Svenska kyrkan är med och tar ansvar, understryker Fredrik Modéus i pressmeddelandet.
Omställd gudstjänst
– Gudstjänsten är inte inställd, utan omställd – för att kyrkan måste ta sitt ansvar för att undvika smittspridning. Mina råd är grundade i bön och siktar på omsorgen om medmänniskan.
Han anser att det är svårt att motivera offentliga gudstjänster, även då det är färre än 50 personer som samlas.
”För en tid behöver Svenska kyrkan ställa om till ett ställföreträdande gudstjänstfirande. Ett sådant kan bestå i att församlingens huvudgudstjänst firas med endast präst eller lekmän närvarande i kyrkan – och resterande församling firar gudstjänst på hemmaplan via webbsändning, radio- eller TV-gudstjänst eller med en ordning från den lokala församlingen”, skriver biskopen.
Han betonar att kyrkklockorna ska ringa även fortsättningsvis, som en markering av kyrkans närvaro och som en signal om att gudstjänst firas, om än på ett nytt sätt för en tid.
Kyrkorna står öppna för bön
Församlingarnas kyrkor ska stå öppna och tillgängliga, för bön och egen andakt.
– Jag har uppmanat församlingarna att låta kyrkklockorna ringa i tre minuter klockan 17.00 varje dag under april månad, som en påminnelse om möjligheten till bön. Det blir ett tillfälle för alla att stanna upp och särskilt tänka på, och be för, sjuka, döende, sörjande, sjukvårdspersonal och beslutsfattare. Klockornas klang blir ett sätt att var för sig, men ändå tillsammans, få möjlighet att samlas i bön, säger biskopen.
TEXT
Peter A Rosén
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.