HUSDJUR
Kattens status höjs markant med den nya lagen som riksdagen nyligen röstade ja till. Den 1 januari 2023 träder lagen i kraft och det är då obligatoriskt att märka och registrera sin katt på samma sätt som gäller för hundar. Många katter saknar tyvärr hem och genom förslaget kommer det att gå lättare och snabbare att återförena bortsprungna katter med sin ägare.
Nu blir det obligatoriskt att märka och registrera sin katt på samma sätt som i dag gäller för hundar. I höstas föreslog regeringen i en proposition att det ska införas en skyldighet för djurägare att märka och registrera sin katt. Riksdagen röstade nyligen ja till lagändringsförslagen.
Tydliggör ägaransvaret
Katter som saknar ett hem riskerar att utsättas för sjukdomar, parasiter och svält. Med ett krav på märkning och registrering av katter blir det lättare att skilja ägda katter från katter som saknar ett hem.
– Katten är ett älskat och uppskattat djur och ett av våra vanligaste sällskapsdjur. Tyvärr finns det också många katter som saknar ett hem. Genom förslaget kommer det att gå lättare och snabbare att återförena en bortsprungen katt med sin ägare och att identifiera vilka katter som saknar ett hem så att de kan tas om hand. Kraven stärker djurskyddet och bidrar också till att tydliggöra ägaransvaret och höja kattens status, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg.
Jordbruksverket ska föra register
Att registrera och märka sin hund är redan i dag en skyldighet enligt lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter. Nu ska kraven också gälla för alla katter som stadigvarande vistas i Sverige. Statens jordbruksverk får ansvaret för att föra register över kattägarna.
Lagändringsförslagen träder i kraft den 1 januari 2023.
FAKTA / MÄRKNING AV KATT
Det finns inga krav just på att din katt ska vara märkt men den nya lagen träder i kraft den 1 januari 2023. Om du vill märka din katt redan nu ska du vända dig till en veterinär eller id-märkare. En veterinär får märka katten antingen med chip eller med tatuering. Tatueringen görs i ett av kattens öron. En id-märkare med en godkänd utbildning får märka katten med chip.
Du som har katter i kommersiellt syfte t.ex. katthem ska registrera anläggningen där du håller djuren hos Jordbruksverket. Du som har en katt som sällskapsdjur kan registrera din katt hos Sveriges Kattklubbars Riksförbund (SVERAK) och hos Svenska Kennelklubben (SKK).
Foto: Freepik
Redaktör, marknadsföring, webb- & ekonomiansvarig. Utbildad inom datavetenskap med mångårig erfarenhet inom IT och webbutveckling.