SVERIGE
Bristen på intensivvårdsplatser i Sverige var tydlig redan innan coronakrisen.
Det säger flera läkare som Ekot, på Sveriges Radio, har pratat med.
Om vårt land skulle drabbas av en situation som liknar den som pågår i Italien just nu, så skulle det få allvarliga konsekvenser, betonar läkarna ifråga.
Anette Nyberg är överläkare och ordförande i Svensk Förening för Anestesi och Intensivvård.
– Den svenska intensivvården är underdimensionerad. Det här har intensivvårdsläkare fört fram under en lång tid utan att få ett resultat, säger hon till Ekot.
Enligt läkarna som Ekot har intervjuat är patientsäkerheten hotad, även utan en coronapandemi.
”Mycket svår situation”
– Det kan bli en mycket svår situation inom intensivvården om vi drabbas som i andra länder. Och intensivvården förbereder sig för fullt för en situation med många patienter, trots att resurserna egentligen inte räcker till, säger Anette Nyberg till Ekot.
På grund av sekretess kunde flera regioner som Ekot pratade med inte svara exakt på hur många intensivvårdsplatser de har – eller hur många de skulle kunna växla upp till vid ett nödläge.
Enligt Svenska intensivvårdsregistret (SIR) fanns det 526 beläggningsbara intensivvårdsplatser (IVA-platser) förra året.
Siffran bygger på vad 82 av landets sammanlagt 84 intensivvårdsavdelningar rapporterade in till SIR 2019.
Enligt SIR är intensivvårdsplatsbristen störst på universitetssjukhusen.
”Kritiskt läge”
– Det är ett kritiskt läge för vår enhet och för flera andra enheter i regionen. Den skriande platsbristen betyder att patienter kan få en sämre vård eller till och med undermålig vård och vi inte bara ser att patientsäkerheten är hotad utan patientsäkerheten är åsidosatt, säger Magnus Fux, överläkare på medicinska intensivvårdsavdelningen på Södersjukhuset i Stockholm till Ekot.
Epidemiologen Joacim Rocklöv befarar att Sverige kan hamna i en situation som liknar det kaos som Italien brottas med nu.
Då tar IVA-platserna slut
– Absolut, det är inte omöjligt att vi hamnar där. Vi ligger två till fyra veckor efter Italien. Gör man modellskattningar kommer vi nog vara uppe på en nivå där intensivvårdsplatserna i Region Stockholm tar slut i mitten av april, och senare för andra regioner. På den kurvan vi ligger nu kommer vi se en peak i intensivvårdsplatser i slutet av maj, då 500 till 1 000 patienter skulle behöva intensivvård, säger han till Ekot.
TEXT
Peter A Rosén
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.