OSKARSHAMN
Covid-19.
Det är huvudskälet bakom det inställda socialnämndsmötet i Oskarshamns kommun, betonar nämndens ordförande Rolf Lindström (M).
Vår tidning pratar med honom på tisdagsförmiddagen.
Vi ringer förstås för att höra hur han ser på den kritik som Leif Axelsson (SD) och Lukasz Czarnowski (L) framförde i en artikel i Oskarshamns-Nytt i går.
Duon anser att det är helt fel att ställa in mötet, som skulle ha hållits den 27 maj.
De tycker att det snarare borde anordnas fler sammanträden än vanligt, med tanke på den pågående coronakrisen.
Leif Axelsson och Lukasz Czarnowski vill framför allt få en möjlighet att ställa frågor.
“Snittåldern ganska hög”
– Huvudskälet till det inställda mötet är covid-19. Snittåldern bland ledamöterna i socialnämnden är ganska hög, säger Rolf Lindström.
Han förankrade beslutet hos de andra politikerna i presidiet: Stellan Lindeberg (S), vice ordförande i nämnden, och Ingemar Lennartsson (KD), andre vice ordförande i nämnden – samt hos socialchefen Anna Lindquist.
– Beredningen var enig. Jag föreslog att vi skulle slå ihop maj-sammanträdet med mötet i juni, i och med att det är en relativt kort tidsperiod mellan mötena. Det rör sig bara om tre veckor.
– Efter att ha gått igenom listan, så konstaterade beredningen att det inte finns några punkter på ärendelistan som gör att vi är tvungna att ha ett möte i maj.
“Relativt lugn”
– När det gäller socialchefens information om det aktuella läget, så ska den skickas ut till alla nämndledamöter i samband med arbetsutskottets möte (som hålls i morgon, onsdag). Och vi har en relativt lugn situation i vår kommun.
Men är det inte viktigt att träffas, så att nämndledamöterna får en chans att ställa viktiga frågor?
– Jo, visst. Men Leif Axelsson är med i arbetsutskottet – och det finns ingen fråga som är så överhängande att den inte kan anstå till nämndsammanträdet den 17 juni. Och det hinner inte hända så mycket på tre veckor.
– Jag tycker dessutom att vi har en god informationsspridning om läget i kommunen. Har man frågor, så är man välkommen att ringa till förvaltningen.
Borde ni inte ha fler nämndsammanträden, med tanke på den pågående coronapandemin?
– Jag har en annan uppfattning, med tanke på den relativt höga snittåldern bland nämndledamöterna. Under sammanträdet i juni kommer det att finnas en möjlighet att delta digitalt för dem som vill.
Hur viktigt är det att demokratin fungerar som den ska även under en kris?
– Visst är det viktigt – men demokratin ska vägas mot hälsoaspekten. Jag tycker att vi har en välfungerande demokratisk process i socialnämnden och i kommunen som helhet.
När jag har dig på tråden, så passar jag även på att ställa ett par frågor om gårdagens besked gällande Folkinitiativets underkända namninsamling. Det ser alltså inte ut att bli någon folkomröstning om Hultgården/Charlottagården i Misterhult. Hur ser du på det?
– Jag lägger ingen politisk värdering i det. Vi måste respektera kommunallagen. Nu ska frågan upp i kommunstyrelsen och fullmäktige.
Fullmäktige kan, på eget initiativ, ta ett beslut om att genomföra en folkomröstning ändå. Har ni inom Moderaterna hunnit prata om hur ni skulle rösta i ett sådant läge?
– Nej, vi har inte hunnit prata om det. Frågan befinner sig fortfarande i sin linda, svarar Rolf Lindström.
TEXT
Peter A Rosén
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.