ANNONS

Vindkraftverk i havet
Foto: Freepik

Debattreplik: “Förutsebar och rättssäker vindkraftsprövning stärker Sverige som rättsstat”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

DEBATTARTIKEL

Detta är en replik på en debattartikel som publicerades den 19 augusti.

Förutsebar och rättssäker vindkraftsprövning stärker Sverige som rättsstat.

Svensk Vindenergi stöder advokaternas uppmaning i brevet till regeringen om att ändra reglerna för kommunal tillstyrkan av vindkraft som debattörerna kritiserar i sin debattartikel.

Men advokaterna har inte anlitats eller fått betalt av oss för att skriva brevet.

“Känner inte igen oss”

Vi känner inte igen oss i att vår bransch alltid skulle se lagstiftning som ”hindersam”.

Lagstiftningen anger de ramar som behövs för att kunna bedriva verksamhet.

Dock krävs det ändring av regeln för kommunal tillstyrkan,  det så kallade kommunala vetot, för att prövningen ska vara förutsebar och följa gängse rättssäkerhetsprinciper, likt prövningen av annan tillståndspliktig verksamhet.

De föreslagna ändringarna är små, men betydelsefulla för att vi ska klara industrins elektrifiering och det snabbt ökande behovet av el. Det ska fortfarande krävas en tillstyrkan från kommunerna och de kommer fortsatt att ha en tung roll när ny vindkraft byggs.

“Blir tydligt”

Skillnaden mot idag skulle vara att kommunens beslut kommer tidigt, baseras på ett enkelt underlag och är bindande genom hela prövningsprocessen. Justeringen innebär också att det blir tydligt att kommunen ska ta ställning till lokaliseringen som sådan – medan frågor om eventuell påverkan på djur, natur och människor avgörs i tillståndsprövningen.

Tvärtom mot vad debattörerna menar så har Svensk Vindenergi aldrig fört fram att egendomsskyddet i Europakonventionen, EU-stadgan och grundlagen ska upphävas. I stället driver vi på för att kommuner och närboende som bidrar till förnybar elproduktion ska få en höjd ersättning enligt en mer transparant, enhetlig och rättvis modell. Detta och ändringarna av reglerna för kommunal tillstyrkan är relativt enkla reformer att genomföra.

“Stämmer inte”

Det stämmer inte att något ”allmänt vindkraftsintresse” är överordnat mänskliga rättigheter i rättspraxis. EU:s förnybartdirektiv innebär att förnybar elproduktion ska anses vara av överordnat allmänintresse i intresseavvägningen i tillståndsprövningen. Det innebär inte att förnybar elproduktion står över egendomsskyddet.

Det är dags för regeringen att säkerställa att vindkraftsprövningen blir förutsebar och rättssäker, likt prövningen av andra tillståndspliktiga verksamheter. Då stärks Sverige som rättsstat.

Ina Müller Engelbrektson

Branschjurist Svensk Vindenergi

Ina Müller Engelbrektson, Svensk Vindenergi
Ina Müller Engelbrektson, branschjurist på Svensk Vindenergi. Foto: Svensk Vindenergi

Genrebild: Freepik (överst)

+1
1
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS