DEBATTARTIKEL
Replik på debattartikeln från Mattias Bäckström Johansson (SD) och Carl-Wiktor Svensson (M).
I sin senaste replik i vår lilla vindkraftsdebatt anklagar Mattias Bäckström Johansson (SD) tillsammans med Carl-Wiktor Svensson (M) Centerpartiet för att gå Miljöpartiets ärenden.
Jag tänker inte sänka mig till den nivån i retoriken utan konstaterar bara att Centerpartiets engagemang i miljö och förnyelsebara energikällor sträcker sig tillbaka i tiden långt innan Miljöpartiet ens var bildat.
Det är ett miljöengagemang som hela tiden gått helt i linje med vårt engagemang för landsbygden.
“Stora möjligheter”
Eftersom de gröna näringarna är en förutsättning för omställningen till ett hållbart samhälle så innebär det stora möjligheter för just landsbygden.
Ett exempel är att upplåta mark till, eller själv bedriva, förnyelsebar energiproduktion.
Det förutsätter naturligtvis att inte politiker inskränker äganderätten genom att sätta käppar i hjulen för skogsägarnas möjlighet att nyttja sin mark.
Bäckström Johansson (SD) och Svensson (M) fortsätter sedan med att ge vindkraften skulden för att elnätet i Sverige behöver byggas ut och för att Robertsfors gick miste om 3 000 jobb på grund av elbrist.
Sanningen är, vilket säkert både moderater och sverigedemokrater är fullständigt medvetna om, att vi har brist på överföringskapacitet i elnätet.
“Där är vi helt överens”
Framförallt mellan norra och södra Sverige samt in till storstäderna.
Både elproduktionen och elförbrukningen ökar i Sverige och förväntas öka ännu mera i framtiden.
Självklart måste vi bygga ut överföringskapaciteten!
Där är vi helt överens.
Centerpartiet vill att den ledningskapacitet som behövs skall byggas med så marksnål teknik som möjligt och där det är möjligt skall markledningar användas istället för luftburna.
Det behövs också ett nytt ersättningssystem till den som får sin mark tagen i anspråk så att kompensationen blir rimlig till de markägare som drabbas.
Det är dock en fördel med de vindkraftsetableringar som sker i vårt län att de ligger i södra Sverige.
Större delen av länet ligger till och med i prisområde 4, där elen är dyr eftersom produktionen här är så låg jämfört med förbrukningen.
Ytterligare elproduktion i vårt område sänker prisskillnaden på el jämfört med de områden som har högre produktion och elöverskott.
“Inte något stoppdatum för kärnkraft”
Avslutningsvis så vill jag påminna om det jag skrev i mitt förra debattinlägg, om att den ramöverenskommelse som Centerpartiet tillsammans med bl.a. Moderaterna undertecknade 2016 inte är något stoppdatum för kärnkraft och att den inte innebär någon stängning av kärnkraft med politiska beslut.
Det som förhindrar utbyggnad av kärnkraft är att det helt enkelt är för dyrt.
Som jämförelse ligger produktionskostnaden för ny kärnkraft i Finland, Frankrike och Storbritannien runt 100 öre/kWh, t.ex. garanterar Brittiska staten 108 öre per kWh för kärnkraftverket Hinkley Point.
Ny vindkraft byggs i Sverige idag för ca 30 öre/kWh.
Det är fullt möjligt att man någon gång i framtiden kan bygga modern och säker kärnkraft med lägre produktionskostnad, men så är inte fallet idag.
Jag utgår från att ingen tror på att elbristen i Robertsfors blir mindre av att vi inte bygger ut vindkraften.
Anders Johansson (C)
Kommunalråd i Mönsterås kommun