ANNONS

Debattartikel: Innovationens nyckel – Kvinnor i styrelsens ledande roller

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

DEBATTARTIKEL

I hjärtat av varje framgångsrik innovation ligger förmågan att se bortom det konventionella och att omfamna det otraditionella.

Som advokat och grundare av en advokatfirma som regelbundet samarbetar med ett brett spektrum av företag har jag sett hur diversifierade perspektiv inte bara berikar diskussioner utan också skapar dynamiska och framåtblickande affärsstrategier. Det är därför kritiskt att den senaste rapporten från Allbright visar att trots en ökning till 40 procent kvinnor i styrelserna för Sveriges största börsbolag, har vi bara skrapat på ytan.

Vi firar detta historiska ögonblick, men måste samtidigt erkänna den monumental utmaning företagen står inför: antalet kvinnor i de högsta ledande positionerna — som VD och styrelseordförande — är skamligt lågt.

Endast 11 procent av VD och 9 procent av styrelseordförandena är kvinnor. Dessa siffror är inte bara en fråga om jämställdhet, utan om grundläggande affärssinne. Forskning bekräftar gång på gång att företag med diversifierade ledningsgrupper inte bara är mer etiska, de är också mer lönsamma och innovativa.

“Att stärka kvinnor i ledande positioner är inte bara rättvisa; det är smart affärstaktik. Genom att dra nytta av hela samhällets talangpool kan vi driva innovation och tillväxt på sätt som annars skulle vara omöjliga,” säger Frida Treschow, advokat och grundare av Advokatfirman Treschow & Partner.

EU-direktiv

Det nyligen implementerade EU-direktivet, som trädde i kraft i december 2022, ställer tydliga krav på stora börsnoterade EU-företag. Dessa företag måste uppnå minst 40 % representation av det underrepresenterade könet bland icke-verkställande styrelsemedlemmar, eller 33 % över alla styrelsemedlemmar senast den 30 juni 2026.

Detta initiativ är utformat för att accelerera förändring och kräver att företagen använder tydliga, könsneutrala och otvetydiga kriterier i sina rekryteringsprocesser. Om kandidater är lika kvalificerade, bör företräde ges till det underrepresenterade könet för att korrigera obalanser.

Medlemsstaterna har skyldighet att införliva detta direktiv i sin nationell lagstiftning senast 2024, och effektiva, proportionerliga och avskräckande sanktioner måste tillämpas vid icke-efterlevnad.

För att accelerera denna förändring, måste företag:

  1. Mentorskap och nätverk: Skapa starka nätverk och mentorskapsprogram som är avgörande för att öppna dörrar och skapa möjligheter för kvinnor.
  2. Transparent rekrytering: Förbättra rekryteringsprocesserna för att säkerställa rättvisa och inkluderande metoder.
  3. Förebilder och synlighet: Lyfta fram framgångsrika kvinnor i ledande positioner för att inspirera och visa att det är möjligt att nå toppen, oavsett kön.
  4. Aktiv förändring i företagskultur: Kulturell förändring som stödjer och välkomnar kvinnor i ledande roller.

Det är dags för företagen att gå från att vara nöjda med symboliska framsteg till att skapa verkliga och varaktiga förändringar som erbjuder alla lika möjligheter att lyckas och leda. Effektiv användning av tillgängliga verktyg och kunskaper kan förvandla dessa ambitioner till verklighet.

Frida Treschow,

advokat och grundare av Advokatfirman Treschow & Partner

Foto: Pexels

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
3

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS