DEBATT
Om drygt ett år är det val till riksdag, region och länets kommuner.
Vi blickar tillbaka på en annorlunda mandatperiod där politiken under Covid-19-pandemin fått söka gemensamma lösningar.
Men den stora arbetsinsatsen har naturligtvis utförts av all sjukvårdspersonal, personal inom äldreomsorg och skolor, företagare och entreprenörer som hastigt fått ställa om sina verksamheter och slitit dygnet runt för att hjulen ska snurra och alla kunna få bland annat den vård, skola och omsorg som behövts även under pandemin.
Det är nu vi förtroendevalda ska börja summera mandatperioden och forma de stora frågorna inför valet och erbjuda svar på dem.
Under hösten kommer den moderata regionfullmäktigegruppen att intensifiera arbetet med just detta, men redan nu ser vi ett antal stora utmaningar som en ny regionmajoritet har framför sig.
- Region Kalmar läns ekonomi. Under de senaste åren har vi sett att regionens ekonomi blivit alltmer beroende av tillfälliga statsbidrag och börsplaceringar. För att råda bot på detta valde regionmajoriteten att höja skatten, i stället för att genomlysa hela organisationens ekonomi för att hitta kostnadsminskningar och onödiga, undvikbara utgifter. Länets skattebetalare ska inte behöva stå för notan när den politiska ledningen inte orkar göra grundjobbet.
- Bemanningen. De senaste tio åren har notan för hyrbemanning i regionen ökat från 40 till 250 miljoner kronor. Antalet vakanta tjänster är oroväckande hög, och inom en hel del verksamheter behöver stora åtgärder till för att bryta trenden. Vi har under mandatperioden lagt en palett av förslag på åtgärder, förslag som gång på gång avslagits av den politiska ledningen.
- Väntetider. Fortfarande råder en otillfredsställande kösituation inom flera verksamheter, till exempel inom psykiatrin. Men än värre är situationen inom 1177 – patienternas huvudväg in i vården – där målsättningarna på svarstider nu sänkts av den politiska ledningen. Patienterna ska inte behöva vänta längre.
- Infrastruktur. Historiskt sett ligger vårt län på den absoluta botten vad gäller statens satsningar på väg och järnväg. Samtidigt som beslutade satsningar skjuts upp eller inte blir av. Om vårt län ska kunna utvecklas måste vi se en helt ny infrastrukturpolitik.
- Arbetsmarknad och utbildningsnivå. Kalmar län har en väldigt sårbar arbetsmarknad, men samtidigt många duktiga och drivna företagare. Om vi ska lyfta på allvar måste regionen och kommunerna satsa på att höja utbildningsnivån och tillgodose företagens kompetensbehov så de kan behålla sina verksamheter i länet.
Detta är fem stora frågor som den politiska ledningen har direkt mandat och befogenhet att påverka.
Men det måste även på nationell politisk nivå bli ett slut på handlingsförlamningen och verklighetsfrånvända beslut som leder till ett otryggare Kalmar län, och att det blir svårare och dyrare för den enskilda och företagen att bo och verka i vår del av landet.
Det behövs en ny politisk ledning och vi är beredda att axla det ansvaret i Region Kalmar län – gärna tillsammans med, eller med stöd av partier som vill driva borgerlig politik för länets bästa.
Moderaternas regionråd i opposition
Malin Sjölander
Pär-Gustav Johansson
Carl Dahlin
Jonas Lövgren
Grafik: Moderaterna