DEBATTARTIKEL
En dag på jobbet…
Klockan 5:00 stiger sjuksköterskan upp, kanske duschar, fixar i ordning sig, tar sin matlåda och åker mot jobbet. Om barn finns med i hushållet ska även de väckas och köras till skolan/förskolan…vilket innebär att hen stiger upp ännu tidigare i så fall. Arbetspasset börjar i regel runt 7-tiden för dagpersonalen och varar till omkring 16:00.
Den här sjuksköterskan som stigit upp vid klockan 5 på morgonen har ofta jobbat kväll dagen innan och slutat runt 22-tiden, troligtvis inte kunnat lägga sig och sova före midnatt för att sedan stiga upp vid 5 på morgonen för att gå och jobba. Med minimal sömn ska hon klara av att sköta sitt arbete och samtidigt garantera patientsäkerhet.
Det jag skriver är inget nytt. Sjukvården har sett ut så här länge, riktigt länge och jag vet inte hur många som har reagerat på det. Men hur kan det vara OK att man inom sjukvården får jobba mer än tre nätter på rad utan att någon reagerar? Eller att man får jobba kväll för att sedan kliva på ett tidigt morgonpass?
Att det ser ut så här när det kommer till sjukvårdspersonal är en tydlig signal på hur pass lite prioriterad vårdpersonalen är. Att problemen syns redan vid så här basala och enkla saker talar sitt tydliga språk att det finns mycket, väldigt mycket jobb att göra för att få vården att fungera.
En fara för patientsäkerheten
Hur personalen behandlas är nummer ett. En sjuksköterska som inte har vilat upp sig ordentligt från föregående arbetspass kan innebär en fara för patientsäkerheten – även sjuksköterskor är människor. Detsamma gäller undersköterskor och läkare. Mänskliga arbetspass för alla är ett måste!
För att komma dit måste vi skaffa en hållbar grundbemanning. Bemanningen är ofta den samma som för tio eller tjugo år sedan, trots att patienterna generellt sett är sjukare och fallen mer komplicerade idag. I vissa verksamheter, där belastningen har ökat kraftigt och personalomsättningen är hög, måste vi också kunna överväga arbetstidsförkortning. Kristdemokraterna i Region Kalmar län har föreslagit ett pilotprojekt med arbetstidsförkortning på akuten i Kalmar för att fler ska orka jobba kvar.
Jag vill vara med och skapa Sveriges ledande region inom hälso- och sjukvård. Personalen som arbetar i den här regionen ska stolt säga att de jobbar i Region Kalmar och att Region Kalmar behandlar sin personal bra. Jag är redo att stå upp för vårdpersonalen och skapa den bästa arbetsplatsen för dem.
Nathalia Johansson (KD)
Sjuksköterska och regionvalskandidat
Foto: Freepik