ANNONS

Vindkraftverk
Foto: Freepik

DEBATT: “Den ena säger att infraljud från vindkraft är farligt, den andra att det inte är det”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

DEBATTARTIKEL

Slutreplik på Madeleine Staaf Kuras debattinlägg.

Svårigheten med debattartiklar är att de inte alltid ger möjlighet för debattören att länka till källor, vilket kan resultera i hänvisning till forskning utan att referensen bevisas.

Detta gäller mig såväl som Madeleine Staaf Kura i hennes replik den 19/11 i ON.

Resultatet i detta fall är två olika debattinlägg som båda säger sig värna om respekt för närboende och befintlig forskning, men där slutsatserna blir rakt motsatta. Den ena säger att infraljud från vindkraft är farligt, den andra att det inte är det. 

“Går att få svar”

För den som undrar går det att få svar i Naturvårdsverkets kunskapsunderlag Vindkraftens påverkan på människors intressen (2021). I den sammanfattas forskningsläget om infraljud, även inkluderat studier från andra länder. Rapporten konstaterar att de nivåer av infraljud som uppmätts från vindkraftsparker vid närliggande bostadshus ligger långt under de nivåer som kan påverka människan negativt. Gränsen vid långvarig exponering går vid 120 decibel (dB) på frekvenser runt 1 Hertz (Hz). En mer detaljerad beräkningsmodell av infraljud har nyligen bekräftat att vindkraften inte överskrider dessa gränsvärden.

Det stämmer att infraljud kan vara farligt – i långt högre nivåer än de som når närboende runt vindkraftsparker.  

Infraljud är vanligtvis inte hörbart. Det hörbara ljudet från vindkraften kan av förklarliga skäl vara störande för den som befinner sig i närheten. Få saker är enbart bra eller dåliga; detta tillhör en av vindkraftens nackdelar. Jag har stor respekt för de människor som upplever att de får störd sömn av vindkraftsljud under sommarnätter med öppet fönster. Själv störs jag inte av det dova ljudet från vår närliggande riksväg, däremot av dunk och skrik från basketplanen som nyligen fått ersätta den skogsdunge som tidigare var min granne.

“Finns maxgränser”

Som tur var finns maxgränser för hur starkt ljud som får nå bostaden från omkringliggande verksamheter. För buller från trafik är riktvärdet 55 dBA och från vindkraft 40 dBA. Folkhälsomyndigheten har tagit fram särskilda riktlinjer för låga frekvenser inomhus.   

Men man kan inte reglera bort allt märkbart ljud. För mig och basketplanen har lösningen blivit tillfälliga öronproppar och tillvänjning. Dessutom hjälper också tanken på att den ger glädje och samhällsnytta genom att ge ungdomar något att göra på fritiden. Motsvarigheten för en vindkraftspark är att den möjliggör klimatomställningen, gör oss självförsörjande på el och gör att företagen och jobben stannar – och ökar – i Sverige. De sakerna hör till vindkraftens fördelar.  

Ylva Tengblad, hållbarhetsansvarig, Svensk Vindenergi 

Ylva Tengblad, Svensk Vindenergi
Ylva Tengblad, Svensk Vindenergi. Foto: Svensk Vindenergi
+1
4
+1
0
+1
0
+1
3
+1
0
+1
1
+1
2

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS