DEBATTARTIKEL
För att göra Region Kalmar län till en mer attraktiv arbetsgivare handlar det om åtgärder såsom tydligare lönespridning, förbättrad arbetsmiljö, fortbildning och utökade karriärmöjligheter.
Kompetens och vidareutbildning måste löna sig bättre.
Medarbetare ska inte behöva gå till bemanningsbolag, kommuner eller privata arbetsgivare för att få ett märkbart lönelyft.
Därtill vittnar många medarbetare om en tilltagande arbetsbelastning, varför arbetsmiljöfrågorna blir allt mer aktuella.
Region Kalmar län måste dessutom intensifiera arbetet med att höja sig ur rikets lönebottenliga.
Det ska vara möjligt även för våra medarbetare att både kunna göra lönekarriär liksom att det ska löna sig att vidareutbilda sig för dem som arbetar inom Region Kalmar län.
En tydligare lönespridning än i dag är något de flesta medarbetare liksom fackliga organisationer efterfrågar.
En åtgärd som lyfts fram av fackförbund som lämplig för att attrahera fler till fast anställning inom Regionen, snarare än att hyras in via bemanningsbolag, är en riktad satsning på särskilt yrkesskickliga sjuksköterskor, varför Moderaterna och Kristdemokraterna i budget vill hedra det avtal som finns om en stegvis reform som när den är genomförd kommer innebära att särskilt yrkesskickliga sjuksköterskor kommer att tjäna 10 000 kronor mer i månaden.
“Har slagit hårt”
Coronapandemin har slagit hårt mot många verksamheter och beroendet av inhyrd personal från bemanningsföretag har eskalerat, inte bara det senaste halvåret utan, de senare åren – exempelvis för sjuksköterskor med över 50 procent mellan 2018-2020.
‘De regioner som bättre lyckats behålla medarbetare och samtidigt vända den negativa trenden – pandemin till trots – har sedan tidigare gjort en genomlysning av grundbemanningen.
Därför ser Moderaterna och Kristdemokraterna det som ett måste att en genomlysning av grundbemanningen i Region Kalmar län genomförs.
Regionen har under många år haft svårt att locka medarbetare att arbeta på landsbygdens kliniker och i dygnet-runt-verksamheterna.
Likaså är det som svårast att fylla pass på obekväm arbetstid.
Detta resulterar ofta i dyra hyrlösningar.
Att få fler av Regionens medarbetare att känna det tillräckligt attraktivt att välja dessa arbetspass, liksom att arbetspendla är nödvändigt.
Riktade satsningar på landsbygdstillägg, Ob-tillägg liksom arbetspendling på arbetstid för fler, liksom att stegvis betala vårdrelaterade studier för dem som stannar minst fem år i Regionens tjänst och på arbetsplatser som har svårt att rekrytera och behålla fast personal, är några alternativ för att göra dessa arbetspass och arbetsplatser mer attraktiva.
Medarbetarnas arbetsmiljö är en av de viktigaste faktorerna för att de ska kunna leverera god vård till patienterna.
“Kan inte nog betonas”
Vikten av återhämtning efter långa arbetspass, exempelvis i form av tillräckligt med sömn eller vila, kan inte nog betonas för att medarbetarna ska både orka och trivas på jobbet liksom leverera professionellt.
Trivs personalen blir patienterna trygga, personalen gör ett bättre jobb och det blir enklare att rekrytera nya medarbetare.
Med förslagen som finns i Moderaterna och Kristdemokraternas budget kan detta bli verklighet.
Carl Dahlin (M), vice ordförande
Chatrine Pålsson Ahlgren (KD)
Kaj Holst (M)
Personalutskottet, Region Kalmar län
FOTO
PETER A ROSÉN