ANNONS

Heléne Danielsson (KD). Foto: Pierre Stjernfeldt
Heléne Danielsson (KD). Foto: Pierre Stjernfeldt

Därför vill inte Kristdemokraterna dra ned på antalet fullmäktigeledamöter i Högsby kommun

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

HÖGSBY KOMMUN

Ska fullmäktigeförsamlingen i Högsby kommun ha 29, 31 eller 35 ledamöter efter valet i höst?

Det återstår att se. Frågan avgörs på fullmäktigesammanträdet nu på måndag kväll, den 7 februari.

Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna är tydliga med att de vill behålla det nuvarande antalet, 35, med samma ersättarantal.

Kommunalrådet Stihna Johansson Evertsson (C) har tidigare sagt till vår tidning att hon inte kommer att kunna samla centerpartisterna kring Socialdemokraternas linje (29 ledamöter).

Stihna Johansson Evertsson lade därför fram ett kompromissalternativ på 31 ledamöter – men hon tror inte att hon kommer att kunna få med sig en majoritet av partikamraterna på det förslaget, vilket innebär att Centerpartiet med all sannolikhet kommer att ställa sig på de tre ovannämnda partiernas sida.

“För oss är demokratisynpunkten det viktiga”

HELÉNE DANIELSSON (KD)

– För oss är demokratisynpunkten det viktiga. Fullmäktige ska spegla olika samhällsgrupper och medborgare i kommunen. Vi ska ha äldre och yngre, akademiker och industriarbetare och lokalvårdare. Och vi vill inte ha en massa elitpolitiker, säger Heléne Danielsson (KD), som inte vill vara med om en situation där ett fåtal politiker sitter på merparten av förtroendeuppdragen.

Risken för detta bli ännu större om kommunen även bestämmer sig för att skära ned på antalet kommunstyrelseledamöter, betonar hon.

Högsby kommun har inga nämnder – den har i stället utskott, som ligger direkt under kommunstyrelsen – vilket innebär att det är kommunstyrelseledamöter som sitter i de olika utskotten (kommunledningsutskottet, socialutskottet, utbildningsutskottet och personalutskottet).

“Med färre kommunstyrelseledamöter får vi en elitpolitik”

HELÉNE DANIELSSON

– Med färre kommunstyrelseledamöter får vi en elitpolitik – och det är vi inte intresserade av. Då har man inte en god förankring ute hos medborgarna, vilket är oerhört viktigt.

Den parlamentariska gruppen, som tidigare jobbade med frågan, kom fram till ett förslag på 29 fullmäktigeledamöter.

Men Heléne Danielsson, som är ordförande i utbildningsutskottet, konstaterar att gruppen inte hade kopplat någon risk- och konsekvensanalys till förslaget.

“Att bara säga att det kan vara bra att minska ned på antalet ledamöter håller inte”

HELÉNE DANIELSSON

– Man måste grotta ner sig i frågan ordentligt först, innan man lägger fram ett förslag. Att bara säga att det kan vara bra att minska ned på antalet ledamöter håller inte. Man måste titta på fördelarna och nackdelarna. Man kan inte bara säga att 29 låter bra – eller att 31 låter bra. Vad grundar man det på? Det är den viktiga frågan här.

Heléne Danielsson (KD). Foto: Pierre Stjernfeldt

– Jag tycker dock att man kan fortsätta att diskutera om detta – men vi kan inte genomföra en förändring nu. Det får bli under nästa mandatperiod i sådana fall. Då hinner man verkligen titta på det. Centerpartister och socialdemokrater har påpekat att vi tappar invånare och att vi av den anledningen skulle kunna vara färre ledamöter i fullmäktige. Men vi kristdemokrater har en målsättning om att vi ska bli fler kommuninvånare under den kommande mandatperioden. Annars lägger man sig platt, säger Heléne Danielsson.

Men det tycks finnas en majoritet för ett oförändrat antal ledamöter i fullmäktige (Centern, Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna är med sina 22 mandat betydligt större än Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, som får ihop 13 mandat tillsammans).

– Ja, vi får se hur det går, säger Heléne Danielsson.

Här är mandatfördelningen i fullmäktige i Högsby kommun:

Socialdemokraterna 12

Sverigedemokraterna 8

Centerpartiet 7

Moderaterna 4

Kristdemokraterna 3

Vänsterpartiet 1

Samtliga partier är dock överens om att alla som sitter i fullmäktige är i behov av utbildning.

– Så att man känner sig delaktig i kommunens högsta beslutande organ. Det blir dyrt med utbildningarna om vi är många, säger en del. Men under pandemin har vi ju lärt oss att vi kan göra mycket via datorskärmarna. Sitter var och en hemma och loggar in sig, så behöver det inte bli så dyrt. Och det finns utbildningar via SKR (Sveriges kommuner och regioner) som man kan gå. Sedan kan man ha krav om uppföljande samtal efter utbildningen, säger Heléne Danielsson.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS