MÖNSTERÅS
– Länsstyrelsen förtjänar faktiskt en rejäl känga när det gäller kommunikationen kring det planerade Natura 2000-området längs med Oskarshamns- och Mönsteråskusten, säger Anders Johansson (C), kommunalråd i Mönsterås kommun, till vår tidning på onsdagen.
Han konstaterar att länsstyrelsens kommunikation i ärendet har varit obefintlig.
– Först nu har man annonserat ut planerna. Men man vill gärna ha in synpunkter från fastighetsägare och sakägare senast den 15 juni. Vi från Mönsterås kommun ska skicka in ett remissvar senast den 1 juli. Vi kan naturligtvis hantera det – men markägare och föreningar ska inte behöva leta efter information kring vad det här innebär för dem. Det måste länsstyrelsen informera om.
– Att göra på det här sättet är definitivt ett misstag. Det finns säkert invändningar i sak också, mot området, men det är framför allt informationsprocessen som brister ordentligt, vill jag påstå, säger Anders Johansson.
“Oro”
– Vi kommer att skriva ett remissvar från kommunen. Och jag tror att det kommer in en hel del spontanremisser från markägare i kustområdet, mycket beroende på oro. Jag tror inte att det handlar om en jättestor påverkan på området, men det kan absolut påverka utvecklingen längs med kusten – dock inte så kraftigt som ett naturreservat eller liknande, tillägger han.
Länsstyrelserna (statens förlängda armar i Sverige) har fått i uppdrag att föreslå nya marina fågelområden till Natura 2000-nätverket. Ett förslag för vårt län är alltså klart.
De områden som berörs är delar av Kalmarsund, östra Ölands kust, Ottenby och Södra Midsjöbanken i Östersjön.
Länsstyrelsen i vårt län föreslår att två områden bildas längs med Smålandskusten, med vattenområden och öar – längs med Oskarshamns- och Mönsteråskusten samt Kalmarkusten.
Området i kommunerna Oskarshamn och Mönsterås löper från Figeholm i norr till gränsen mot Kalmar kommun i Mönsterås kommun.
“Småområden undantagna”
– Vissa småområden är undantagna, exempelvis runt hamnen i Oskarshamn och runt småbåtshamnar och bebyggelse, konstaterar Anders Johansson.
Områdena i kommunerna Oskarshamn och Mönsterås pekas ut för att bevara salskrake, storskrake, vigg, knipa och knölsvan – samt en skärgårdsmiljö med ett stort antal häckande kust- och sjöfåglar – främst andfåglar, trutar, måsar, tärnor och vissa vadararter på mindre öar och skär, särskilt i ytterskärgården.
Synpunkter från fastighetsägare och sakägare kommer att ingå i länsstyrelsens redovisning till Naturvårdsverket och regeringen.
”Enligt EU:s fågeldirektiv ska medlemsländerna hålla koll på de platser där vilda fåglar trivs och dit de återkommer för att exempelvis häcka, rasta eller söka föda. Det mest betydelsefulla fågelområdena ska vara Natura 2000-områden”, skriver länsstyrelsen i Kalmar län på sin hemsida.
Länsstyrelsen konstaterar också att EU-kommissionen tycker att Sverige har tagit med en för liten andel av landets marina fågelområden i Natura 2000-nätverket.
“Rättslig process”
”Kommissionen bedömer att Sverige inte uppfyller kraven i fågeldirektivet och har tagit ett första steg i en rättslig process”, skriver länsstyrelsen.
”Regeringen har beslutat att Sveriges Natura 2000-områden för fåglar behöver utredas. Tolv länsstyrelser, som har kust mot havet, har fått i uppdrag att föreslå de nya områden som behövs”, skriver länsstyrelsen, som slår fast att förslaget ska redovisas för Naturvårdsverket senast den 22 augusti.
Det är sedan regeringen som tar ett beslut om vilka områden som ska ingå i Natura 2000-nätverket.
Arkivfoto: Peter A Rosén
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.