OSKARSHAMN
– Falukorven är bland den svenskaste mat som finns. Säg den familj som inte äter falukorv i någon tappning åtminstone någon gång i veckan, säger riksdagsledamoten Gudrun Brunegård (KD), som på tisdagen tog med sig en falukorv till ett besök vid Kristdemokraternas valstuga i Oskarshamn.
– Falukorven tillkom ursprungligen av biprodukter från småländska oxar som forslats till den enorma kopparfyndigheten i Falun. Vajrar av tvinnad oxhud var det enda som dög för att hissa upp kopparmalmen från det gigantiska gruvschaktet. Köttet från oxarna saltades och röktes och maldes till korv – falukorv. På så vis symboliserar falukorven grunden för det svenska välståndet, den svenska industrin och det svenska jordbruket. Den grunden vacklar nu.
– Både familjers och företags ekonomi hotas akut av de skenande el- och bränslepriserna, som påverkar både framställningen av livsmedel och industri- och verkstadsproduktion, med högre pris vid disk som resultat. Även hushållselen påverkas förstås, vilket medför att många familjer riskerar att få en kall och mörk jul.
Hon fortsätter:
– Den här falukorven på 800 gram betalade jag 42 kronor för, exakt den summa som ett helt kilo falukorv kostade tidigare, enligt Jordbruksverket. Foodrunners har räknat fram en prisökning på 15,2 procent för falukorv. Smöret har ökat med 21,6 procent. Många familjer har inte de marginaler som behövs för att klara prisökningarna, utan kommer behöva dra åt svångremmen och tänka igenom sina inköp för att få lönen att räcka hela månaden.
– Att livsmedlen blivit dyrare beror på att produktionen har blivit dyrare för bonden och dem som förädlar produkterna, på grund av de höga el- och bränslekostnaderna. De måste ju få täckning för sina utgifter, annars går de i konkurs. Sverige är redan nu allt för beroende av import av livsmedel. Fortsätter det här är risken stor att ännu fler lantbruksföretag lägger ned, säger Ingemar Lennartsson, som är oppositionsråd och etta på Kristdemokraternas fullmäktigevalsedel i Oskarshamn.
Riskerar att förlora kunder
– Igår gjorde jag studiebesök hos Hans Sandin, VD för HS PowderCoating i Målilla, ett av de företag som även energiministern besökte härom veckan. Dagens Nyheter hade också en stor artikel om företaget och våndan av att bo i elprisområde fyra. Det är ett välskött företag som nyss köpt nya lokaler för att kunna möta den ökade efterfrågan på sina produkter. Men redan idag har han svårt att ta ut den fulla kostnaden av sina kunder, efter att elkostnaderna skjutit i höjden. Han skulle i så fall riskera att förlora kunderna till konkurrenter i ett annat elområde, med lägre kostnader, säger Gudrun Brunegård.
– Jag har också kontakt med gjuteriägare, storförbrukare av elektricitet. I norra länsdelen är det utan tvekan gjuteribranschen som står för de flesta arbetstillfällena. Men med rådande prisbild närmar sig många den punkt då de tvingas stänga. Detta är en kris som orsakats av politiska beslut. Socialdemokraterna har tillsammans med Miljöpartiet och Centern fattat beslut som gjort att hälften av våra kärnkraftverk stängts i förtid, de som stått för en jämn produktion av baskraft här i södra Sverige. Det har fått priserna att rusa, särskilt när det är vindstilla och vindkraftverken inte bidrar nämnvärt. Nu är det bråttom att hitta lösningar, för att inte enskilda familjer ska bli lidande – och i värsta fall dessutom mista sina arbeten och inkomster, säger Ingemar Lennartsson.
Kristdemokraterna vill bygga ny, stabil och fossilfri elproduktion i södra Sverige, betonar Gudrun Brunegård.
“Extraordinära åtgärder”
– Men det tar tid och i väntan på det behövs extraordinära åtgärder inför vintern. Vi föreslår därför att det införs ett högkostnadsskydd på 90 över 70, det vill säga att 90 procent av det som överstiger 70 öre ska täckas av staten. I väntan på att det betalas ut vill vi låta elkunder skjuta upp betalningen av elräkningen. Företag som drabbas hårt ska ha möjlighet att få anstånd med skatteinbetalningar, på liknande sätt som under pandemin. Svenska familjer och företag ska inte behöva komma på obestånd på grund av missriktade politiska beslut. Men framför allt behöver Sverige en ny regering, säger hon.