ANNONS

Mathias Karlsson (L) och Ingemar Lennartsson (KD). Foto: Peter A Rosén
Mathias Karlsson (L) och Ingemar Lennartsson (KD). Foto: Peter A Rosén

Därför säger L och KD nej till körkortssatsningen

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

KRISTDALA

Vår tidning har tidigare berättat att majoritetspartierna i Oskarshamns kommun – Socialdemokraterna och Moderaterna – lägger totalt 10,8 miljoner kronor, i en särskild satsning, på något helt nytt – ett stipendium som ska hjälpa gymnasieelever med finansieringen av körkortsutbildningen (läs mer här).

Oppositionspartierna Liberalerna och Kristdemokraterna – som presenterade sitt gemensamma budgetförslag i Kristdala på tisdagen – gillar inte reformen.

– Vi tar bort den helt. Det är ingen kärnverksamhet, säger Ingemar Lennartsson (KD).

Kommunstyrelsen har fastställt att det finns 25 miljoner kronor till särskilda satsningar under tre år – och majoritetens körkortssatsning löper över åren 2022, 2023 och 2024.

“Helt fel”

OPPOSITIONSRÅDET MATHIAS KARLSSON (L) OM MAJORITETENS KÖRKORTSSATSNING

– Det är en bidragsform som ska gå före det som är den normala verksamheten. Vi pratar om att vi inte har råd att ge våra barn frukt i förskolan eller i skolan. Vi når inte ens upp till kunskapskraven. Då är det inte okej med den här formen av valfläsksatsningar. Det är helt fel. Vi prioriterar grundverksamheten, säger oppositionsrådet Mathias Karlsson (L).

Mathias Karlsson (L) och Ingemar Lennartsson (KD) utanför skolan i Kristdala. L och KD satsar framför allt på skolan och socialnämndens verksamheter. Foto: Peter A Rosén

Men Liberalerna och Kristdemokraterna gör tummen upp för majoritetens förslag om en särskild satsning på speciallärare och specialpedagoger (sammanlagt fyra miljoner kronor läggs på vidareutbildning under åren 2022 och 2023).

– Vi ställer oss även bakom den särskilda satsningen på förskollärarutbildning (totalt två miljoner kronor under åren 2023 och 2024), säger Mathias Karlsson.

“Stor brist”

– Samma sak med den särskilda satsningen på vidareutbildning av specialistsjuksköterskor. Vi har stor brist på sjuksköterskor. För närvarande har vi åtta vakanser. Det är inte bra, tillägger han.

Bland majoritetens särskilda satsningar hittar vi även ”grönt spår” (en satsning på sammanlagt två miljoner kronor under åren 2022 och 2023).

– Det är också bra, säger Ingemar Lennartsson.

– Det är bra att föreningar får folk som hjälper till med att röja upp och städa i kommunen, så att den blir trevligare och mer besöksvänlig. Det är ett jättebra förslag (grönt spår riktar sig till dem som står långt ifrån arbetsmarknaden, reds. anm.), säger Mathias Karlsson.

Liberalerna och Kristdemokraterna tycker även att majoritetens särskilda satsning på integrationen är bra (totalt 1,4 miljoner kronor under 2022 och 2023 – det rör sig om en förlängning av en befintlig satsning).

Liberalerna och Kristdemokraterna har vidare en särskild satsning på IT-hårdvara/mjukvara under åren 2022 och 2023 (partierna lägger totalt sju miljoner kronor på detta – vilket är en miljon kronor mer än majoriteten, som har valt en helt annan lösning i sammanhanget).

“Dagens utrustning är lätthackad”

MATHIAS KARLSSON

– Vi måste byta ut mycket av hårdvaran som står i källaren i stadshuset. Vi har gammal teknisk utrustning. Ska vi bli en modern och digitaliserad kommun på sikt, så måste vi också ha modern utrustning som klarar säkerhetskraven. Dagens utrustning är lätthackad, säger Mathias Karlsson.

Bland Liberalernas och Kristdemokraternas särskilda satsningar finns också ett kallbadhus i Havslätt, Oskarshamn (totalt tre miljoner kronor under 2023).

– Man ska ju göra om i Havslätt och då vill vi satsa lite extra där. Det här förslaget är vi ensamma om, säger Ingemar Lennartsson.

Liberalerna och Kristdemokraterna har även lagt 600 000 kronor i en särskild satsning på olika utredningsuppdrag.

De lägger dessutom två miljoner kronor under 2022 i en särskild satsning på en investering i solcellspaneler. Ett förslag som Liberalerna och Kristdemokraterna är ensamma om.

– Två miljoner är en liten peng i sammanhanget. Det motsvarar ungefär sex stycken vanliga villor. Men man får växla upp det med det dubbla med de riktade statsbidragen. Kristinebergskolans platta tak är ypperligt. Det är stora ytor och lättmonterat.

Mentorskap

I Liberalernas och Kristdemokraternas skuggbudget läggs exempelvis fem miljoner extrakronor på socialnämndens verksamheter.

“Vi tar tio miljoner kronor från kommunstyrelsen och lägger fem miljoner kronor på socialnämndens verksamheter – och fem miljoner kronor på bildningsnämndens verksamheter”

INGEMAR LENNARTSSON (KD)

– Vi vill utöka grundbemanningen med mentorskap. När man är ny, så är man i behov av utbildning under inledningsfasen av anställningen. Man kan ha problem med språket och allt möjligt. Då behöver man en mentor. Samtidigt måste grundbemanningen förstärkas – annars är det ingen vits med det, säger Ingemar Lennartsson.

– Det här ger möjligheter för dem som har jobbat länge att stanna kvar en stund till – och få ett extra lönelyft på slutet som gör att man verkligen vill fortsätta. Det gör att man kan stötta några nya personer. Och vi behöver mer personal, säger Mathias Karlsson.

– Vi tar tio miljoner kronor från kommunstyrelsen och lägger fem miljoner kronor på socialnämndens verksamheter – och fem miljoner kronor på bildningsnämndens verksamheter, säger Ingemar Lennartsson, som är andre vice ordförande i socialnämnden.

Ingemar Lennartsson (KD). Foto: Peter A Rosén

Liberalerna och Kristdemokraterna vill höja elevpengen.

– Och vi vill ha fler vuxna i skolan. Det handlar inte bara om högre lärartäthet – utan även om fler vuxna som är synliga på rasterna. Det är också viktigt att det finns vuxna som kan stötta lärarna, säger Mathias Karlsson.

– Pengarna till bildningsnämnden är dock inte enbart kopplade till skolan – utan även till kultur- och fritidsförvaltningen. Vi vill exempelvis att mötesplatserna (som den i Kristdala) ska bli mer levande. Vi vill också satsa på den delen av kulturhuset i Oskarshamn som står tom i dag (granne med Döderhultarmuseet). Där vill vi satsa på ett digitalt fönster mot världen, där man får möjlighet att spegla utställningar och museer.

– Vi vill ha fler besökare i kulturhuset och vi vill skapa en scen, där ungdomar kan framträda. Vi vill också öppna upp för en kafé- eller restaurangverksamhet som drivs av någon annan än kommunen, säger Mathias Karlsson.

Mathias Karlsson (L). Foto: Peter A Rosén

– När det gäller fritidsdelen så vill vi exempelvis höja statusen på kommunens badplatstoaletter. I dag är det äckligt på flera ställen. Det är inte okej. Det måste bli fräschare.

Skärgårdstrafiken är också en viktig del i Liberalernas och Kristdemokraternas budget.

– Klintemåla är en pärla som kan utvecklas. Det vore fantastiskt med skärgårdsturer, säger Ingemar Lennartsson.

– Vi lägger även extrapengar på enskilda vägar. Det är viktigt att man kan ha kvar småvägarna på landsbygden, tillägger han.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS