PÅSKALLAVIK
Samfällighetsföreningen på Runnö får 500 000 bidragskronor av Oskarshamns kommun.
Pengarna ska gå till att rusta upp den nedgångna kajen på Udden i Påskallavik.
– Det känns jätteroligt att kunna bistå med detta. Runnö är en fantastisk tillgång. Det är så vackert där ute. Det är en fantastisk miljö på ön, säger tekniska nämndens ordförande Yvonne Bergvall (S) på en pressträff vid kajen i Påskallavik på torsdagen.
Satsningen ingår som en del i tilläggsbudgeten som majoritetspartierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, har plockat fram.
Hon berättar att samfällighetsföreningen, som arrenderar kommunens mark där kajen ligger, själv får bestämma över detaljerna kring kajbygget.
Byggdes 1978
Den nuvarande kajen är 43 år gammal, den byggdes således 1978, och den har helt enkelt gjort sitt, konstaterar Roland Hyckenberg, som är styrelseledamot i samfällighetsföreningen.
Han transporterar material och sopor, på en stor pråm som tar 15 ton, mellan Runnö och fastlandet en gång i veckan under sommarhalvåret. Det är fem landkilometer mellan Påskallavik och Runnö.
– Kajen är ingen permanent båtplats. Den är till för lastning och lossning. För oss är det änden och början på vägen.
När kan den nya kajen vara klar?
– Vi ska försöka komma igång till hösten. Jag måste nyttja den nuvarande kajen under sommarhalvåret. Det går inte att lägga till på någon annan plats. Förhoppningsvis kan den nya kajen vara färdig till 2022, säger Roland Hyckenberg.
Ett 80-tal invånare på 1800-talet
– Att kunna köra tunga transporter mellan ön och fastlandet är avgörande om vi vill ha en levande ö. Det gäller att fixa infrastrukturen, annars får vi ingen levande skärgård, konstaterar kommunalrådet Ingela Ottosson (M) på pressträffen.
Ursprungligen var det fiskare på Runnö som nyttjade kajen.
– I botten finns det ett avtal mellan kommunen och fiskeföreningen, som vi nu skriver över på samfälligheten eftersom det är den föreningen som är ansvarig idag, säger Yvonne Bergvall.
Under Runnös “glansdagar”, i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, låg invånarantalet på cirka 80 personer. De var fiskare och bönder.
En permanentboende
Idag är det endast en permanentboende kvar på ön, enligt kommunens noteringar.
Men Runnö blomstrar under somrarna, då ett hundratal semesterfirare bor på ön.
Roland Hyckenberg är född och uppvuxen på ön och han tycker att den idylliska miljön påminner om Astrid Lindgrens Bullerbyn.
Numera bor han på ön under sommarhalvåret.
– Vår fastighet på Runnö har existerat sedan 1526. Vi har haft den i släkten ända sedan dess, berättar Roland Hyckenberg.
FOTO
PETER A ROSÉN
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.