ANNONS

Närbild på en buss, Kalmar Länstrafik
Foto: Region Kalmar län

Därför får inte skolungdomarna i Oskarshamns kommun kostnadsfria busskort i sommar

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Förra året fick elever i Oskarshamns kommun avgiftsfria – skattefinansierade – sommarbusskort, till en totalkostnad av omkring 1 miljon kronor.

Men de styrande politikerna drar in sommarbusskorten i år, trots att kommunen skulle ha råd med dem om makthavarna, exempelvis, tog ett beslut om att ta bort ett av de två kommunalråden, i majoritet, plus samordningstjänsten som är kopplad till de båda majoritetspartierna, Socialdemokraterna och Moderaterna.

“Det är inte bara Oskarshamns kommun som har det tufft”

Lucas Lodge (M), kommunalråd i Oskarshamns kommun

– Det är inte bara Oskarshamns kommun som har det tufft. Vi har en ökad kostnad på 179 miljoner kronor i år jämfört med förra året – och vår budget ligger på 1,9 miljarder kronor, säger kommunalrådet Lucas Lodge (M).

Beslutet om att säga nej till gratis sommarbusskort togs i kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdagen.

Det gjorde man i samband med att man svarade på en skrivelse från elevrådet på Kristinebergskolan i Oskarshamn.

Det var den 24 mars som skrivelsen lämnades in till kommunstyrelsen.

”Sommaren 2022 fick vi gratis busskort, vilket vi är väldigt tacksamma för! Genom att vi fick gratis busskort har vi fått uppleva känslan av frihet och att kunna besöka nya platser. Sticka iväg med vänner för att till exempel bada, shoppa, se ny miljö och uppleva nya grejer. Man lär sig även att ta ansvar när man åker i väg utan sina föräldrar. Några åkte till badhuset i Mönsterås, vissa besökte skateparker i andra kommuner, flera besökte Öland för första gången. Det finns bra ställen i Oskarshamn, men kul att kunna upptäcka nya platser. Många av oss kunde ta sig lättare till sina träningar och kände sig tryggare genom att åka kollektivt. För det första tycker vi att det är bra när kommunen satsar på oss ungdomar! För det andra kan det göra otroligt mycket för en ungdom att få komma ut på sitt sommarlov och hitta på grejer, i stället för att bara sitta inne, då man även får lära sig att ta ansvar och växa som människa. För det tredje finns det unga som har det dåligt ställt hemma. Föräldrarna kanske inte har råd att betala bussbiljetter, då det är väldigt dyrt. Vi tycker att alla barn ska ha samma möjligheter till att ha ett roligt sommarlov. Då är gratis busskort en bra lösning. Sammanfattningsvis tycker vi att kommunen ska fortsätta ge oss gratis busskort, då det kommer göra att många fler ungdomar får en fantastisk sommar!”, skrev elevrådet.

I yttrandet från kansli- och utvecklingsenheten, ett yttrande som godkändes av politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott, tackar kommunen ”för en välformulerad och tydlig skrivelse”.

“Politikerna i kommunen behöver alltid göra prioriteringar”

Ur kommunens svar till elevrådet på Kristinebergskolan

”Skrivelsen ger värdefulla perspektiv på frågan om gratis busskort till elever på sommarlovet och informerar på flera sätt om vilka positiva effekter som en sådan insats kan ge. Det är viktigt att kommunen får kunskap om vad barn och unga i Oskarshamn tycker. En sådan här skrivelse är ett bra exempel på hur man kan berätta om det. I vår region, Region Kalmar län, är det regionpolitikerna som ansvarar för kollektivtrafiken. Det innebär att det är de som bestämmer vilka priser som bussbiljetterna ska ha. Regionen fick år 2018 ta emot bidrag från staten som gjorde att man kunde lämna ut gratis busskort till elever under sommarlovet. Därefter har det inte kommit några statliga bidrag, men kommunen beslutade ändå att år 2022 köpa in gratis bussbiljetter till elever i Oskarshamns kommun, då man tyckte att det var en bra och viktig satsning. Detta kostade år 2022 kommunen cirka 1 miljon kronor. Varför är det då inte självklart för kommunen att inför detta sommarlov, år 2023, göra en sådan satsning som är så positiv för många barn och unga, precis som ni beskriver så bra i er skrivelse? När politikerna som sitter i Oskarshamns kommunfullmäktige beslutade om vilken budget kommunen ska ha år 2023 så konstaterade man att ekonomin såg sämre ut än tidigare, att det fanns mindre pengar, och att kommunen därför behövde se över vilka kostnader som man kunde spara in på. Politikerna i kommunen behöver alltid göra prioriteringar av vad som är viktigast just nu, eftersom de pengar som finns att använda är skattepengar som kommuninvånarna betalar in och eftersom det ska räcka till många olika saker – exempelvis förskola, skola och äldreomsorg. Inför år 2023 så gjorde man därför bedömningen att man inte hade råd att bekosta gratis busskort den här sommaren. Vi håller med er om att gratis busskort är en jättebra satsning som är positiv för unga på många sätt. Inför nästa år behöver kommunen, och regionen som ansvarar för busstrafiken och biljettpriserna, på nytt ta ställning till om man ska satsa på gratis busskort för unga – och då måste ungdomars perspektiv och erfarenheter på nytt vägas in och prioriteras. Det är värt att nämna att kommunen gör andra satsningar för unga inför 2023. Politikerna i bildningsnämnden har exempelvis beslutat att avsätta 500 000 kronor för att kunna erbjuda kostnadsfria lovaktiviteter under året. Det är en satsning som kommunen hoppas kommer många barn och unga till del”, står det i svaret, som har skrivits under av kommundirektören Henrik Andersson och kommunsekreteraren Linn Helmner.

– Vår budget är ansträngd, säger Lucas Lodge och pekar på inflationen.

– Då måste vi hitta pengar lite överallt, för att kunna täcka upp för de ökade kostnaderna som vi har.

Kunde ni inte ta bort ett kommunalråd, i majoritet, av ekonomiska skäl?

– Ja, alla får ha sin åsikt i den frågan. Däremot ser jag inte att det blir en besparing, för då hamnar arbetsuppgifterna som jag eller Andreas (socialdemokraten Erlandsson) sitter på hos någon annan.

Men Peter Wretlund (S) klarade sig själv när han var kommunalråd i majoritet?

– Ja, det gjorde han – men han hade tjänstemän och andra politiker som genomförde vissa uppdrag – uppdrag som de två kommunalråden gör i dag.

Men många stör sig på att kommunen måste ha två kommunalråd i majoritet i dessa tuffa tider…

– Ja, det kan jag tänka mig – men det rör sig om uppdrag som måste göras. Och det måste bekostas på något sätt, svarar Lucas Lodge.

Andreas Erlandsson (S) och Lucas Lodge (M)
Kommunalråden i majoritet, Andreas Erlandsson (S) och Lucas Lodge (M). Foto: Peter A Rosén

Foto: Region Kalmar län (överst)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS